Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ: Το μικρό «οικονομικό θαύμα»! - (Άποψη)

Εντυπωσιακά είναι για μια ακόμη φορά τα νούμερα για το δήμο Δωρίδας που έχει στο κλείσιμο του έτους 2.600.000 καθαρό υπόλοιπο στο ταμείο του, καθιστώντας το αξιοζήλευτο ακόμη και για μεγάλους ΟΤΑ της χώρας και σίγουρα για όλους τους δήμους της Στερεάς.

 Ακόμη και η μειοψηφία δεν τόλμησε να καταψηφίσει τον ισολογισμό, ενώ εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας δράσεων και πρωτοβουλιών που θ’ αποφέρουν έσοδα στα ταμεία.
Από τη μέχρι σήμερα πορεία του ο μικρός δήμος Δωρίδας, τον οποίο ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης έχει κατ’ επανάληψη κατατάξει στους «δήμους κούτσουρα», έχει καταφέρει να κάνει ένα μεγάλο οικονομικό θαύμα και μάλιστα κάτω από το υφιστάμενο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, όπου η κρατική επιχορήγηση βαίνει διαρκώς μειωμένη. Όλα αυτά δε, συμβαίνουν την ώρα που Δελφών είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Ωστόσο ο δήμος Δωρίδας είναι το ζωντανό παράδειγμα ότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα ελλείμματα και οι μαύρες τρύπες δεν προκαλούνται από τη μείωση των επιχορηγήσεων, αλλά έχουν άμεση σχέση με τη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση που ασκείται.
Στην ειδική συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκε το θέμα, ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά του Δημάρχου ότι δεν πρόκειται ν’ αδειάσουν τα ταμεία ενόψει εκλογών.
Να διευκρινιστεί δε, ότι το 2010 η Δημοτική Αρχή παρέλαβε τρεις χρεωμένες δημοτικές ενότητες και μια πλεονασματική, η οποία ήταν του Ευπαλίου. Ρίχνοντας όλο το ειδικό τους βάρος στην τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων κατάφεραν γρήγορα να ξεχρεώσουν. Δεν τους έφτανε όμως αυτό. Στη χώρα είχε ήδη ξεσπάσει η οικονομική κρίση και ο φόβος μιας οικονομικής κατάρρευσης ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Η Δημοτική Αρχή ήθελε να έχει «στην άκρη» μισθούς περίπου έξι μηνών για το προσωπικό. Αυτό θ εξασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας του δήμου, ό,τι και αν γινόταν, όπως κατά καιρούς παραδέχονται τα μέλη της Δημοτικής Αρχής.
Σαφώς η σκέψη και η τακτική τους είναι αξιέπαινη αι ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει ούτε τις προθέσεις, ούτε το αποτέλεσμα που τους δικαίωσε σε απόλυτο βαθμό. Τώρα όμως που το ταμείο έχει επάρκεια θα πρέπει αφενός να μην παραμεληθούν ή να μη χαλαρώσουν τα οικονομικά, από την άλλη να θεσμοθετηθούν ενέργειες και δράσεις που θα φέρουν έσοδα για να αντισταθμίζεται η απώλεια από τη μείωση των χρηματοδοτήσεων. Αυτά πιθανότατα να μπορούν να έρθουν από μια καλά οργανωμένη τουριστική προβολή, είτε θεσμοθετώντας συγκεκριμένες ενέργειες που θα δεθούν με τοπικά έθιμα, θρύλους και ήθη, θα τα αναδεικνύουν και θα φέρνουν επισκέπτες. Από την προχθεσινή συνεδρίαση φάνηκε ότι αυτά δεν απασχολούν μόνο την πλειοψηφία που θέλει να κρατήσει καλό ταμείο και γιατί όχι να το αυγατίσει κιόλας, αλλά και τη μειοψηφία, που από τις τοποθετήσεις τους είναι έκδηλη η αγωνία τους σε αυτή την κατεύθυνση. 
Παράλληλα όμως θα πρέπει να πέσει το αμέσως επόμενο διάστημα όλο το βάρος της δημοτικής αρχής, σημερινής και διάδοχης, στα έργα υποδομής και την στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και της Πολεοδομίας. Αυτές οι δυο υπηρεσίες είναι οι ελάχιστες για να εξασφαλίσει ο δήμος μια σχετική αυτονομία, αυτάρκεια και αυτοσυντήρηση. 
Οι τέσσερις δημοτικές ενότητες ήταν μικροί και μη στελεχωμένοι καποδιστριακοί δήμοι. Στην πρώτη θητεία του Καλλικράτη μπήκαν τα θεμέλια για να γίνει η περιοχή ένας εύρωστος οικονομικά και πολιτικά δήμος που θα παρέχει καλές υπηρεσίες στους δημότες του. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: