Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Έτος-φωτιά το 2014 για την Ελλάδα με εκλογές και ανατροπές

Η κυβέρνηση μετά την υπέρογκη φορολόγηση στον ιδιωτικό τομέα στρέφει την προσοχή της στον δημόσιο προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών

Ποικίλουν οι απόψεις και τα σενάρια που έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το μέλλον της κρίσης της Ευρωζώνης σχεδόν την τελευταία τετραετία. Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν όταν φθάνουν στην «χώρα από την οποία ξεκίνησε η κρίση, της Ελλάδα».
Μάλιστα, με αφορμή την έλευση του νέου έτους, η ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, κατέγραψε απόψεις και πιθανότητες για πιθανές «προκλήσεις» που θα κληθεί το 2014 να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και φυσικά και η Ελλάδα. Μάλιστα, για την Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια κρίσης και το κλειδί της πόρτας της εξόδου να κρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας, ορισμένα πράγματα να βελτιώνονται το 2013 με ακόμη θετικότερη συνέχεια. Το πρωτογενές πλεόνασμα και η σταδιακή μείωση της υψηλής ανεργίας είναι οι πρώτοι δύο λόγοι αλλαγής του κλίματος, κάτι που όμως δεν αποτρέπει πιθανές αναταράξεις και εντάσεις.
Μέσα στη διάθεση περικοπών και μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση μετά την υπέρογκη φορολόγηση και τον ιδιωτικό τομέα στρέφει την προσοχή της στον δημόσιο προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών και «κακό κλίμα» γύρω από την κυβέρνηση συνεργασίας και κάτι τέτοιο, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές το 2014.
Μάλιστα, η Wall Street Journal ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα ότι η Ελλάδα το 2014 αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι παρόμοιες οι προοπτικές και για την Ευρωζώνη παρά το υψηλό της χρέος. Όμως, δεν ξεχνά να αναφερθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα λέγοντας πως κατόρθωσαν να εξαλείψουν τα τεράστια δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ξένο δανεισμό, ιδίως η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας αποτελεί ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα».
Ακόμη, η Wall Street Journal, αναφέρεται στα προβλήματα που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και την νέα χρονιά, υπενθυμίζοντας πως το 2013 η Ευρωζώνη αντιμετώπισε τις προκλήσεις σχετικά με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, ενώ η Ιρλανδία βγήκε από το μνημόνιο και το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης άρχισε να μειώνεται. Όσο για την Ελλάδα, η οικονομία της παραμένει ασταθής και το χρέος της τεράστιο, όμως από την άλλη για πρώτη φορά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα στις κρατικές δαπάνες, προ της καταβολής των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους, που υπολογίζονται στο 4% του ΑΕΠ.
Ακόμη φιλοξενήθηκαν τα πορίσματα μιας νέας έκθεσης των καθηγητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, τα οποία και ανέφεραν πως οι ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές -όπως η περικοπή των ελλειμμάτων για μείωση του χρέους και η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της ανάπτυξης- δεν συνέβαλαν στην πραγματικότητα αρκετά στη μείωση του χρέους και ενδέχεται ακόμη και να επιβαρύνουν το χρηματοπιστωτικό βάρος. Και αυτό γιατί, όπως τονίσθηκε, τα μέτρα λιτότητας είχαν οξύτερες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στον τομέα ανάπτυξης, ενώ περιορισμένα είναι τα στοιχεία για τη συμβολή των δομικών μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους Rogoff και Renhart, τρία είναι τα δυνατά φάρμακα για τη θεραπεία των συνεπειών από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους: η αναδιάρθρωση του χρέους, ο πληθωρισμός και η «χρηματοπιστωτική καταστολή», που σημαίνει χρήση της κρατικής εξουσίας προκειμένου να εξαναγκαστούν οι τράπεζες να παράσχουν φθηνή χρηματοδότηση για την οικονομία. Μια δόση υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και προσωρινού, ίσως είναι ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αυτό προσκρούει στην στρατηγική της ΕΚΤ. «Το μέγεθος του προβλήματος», αναλύουν στην έκθεσή τους οι Rogoff και Reinhart, «υποδεικνύει ότι θα χρειαστούν αναδιαρθρώσεις, κυρίως για παράδειγμα στην περιφέρεια της Ευρώπης, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής δημοσίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: