Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Χρέος: Κυβερνητικό σπριντ για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων - Ο PQH και ο στόχος για μεγάλα «κουρέματα»

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτικά δάνεια, δάνεια αγροτικών συνεταιρισμών, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημόσια καθώς και δάνεια για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες, δεν είχαν ενταχθεί στα χαρτοφυλάκια Alphabet.



Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω βιώσιμων λύσεων, δηλαδή μέσω ρυθμίσεων που θα μπορούν να εξυπηρετούν κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και του οικονομικού επιτελείου. 


Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς στην «εξίσωση» του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να μπει πιο δυναμικά και ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, PQH που μετά την πώληση των 3 χαρτοφυλακίων Αlphabet συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δις ευρώ πριν από ένα μήνα, διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της απόθεμα δανείων ύψους περίπου 4 δις ευρώ, εκ των οποίων πολλά δάνεια είναι αγροτικά που είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτικά δάνεια, δάνεια αγροτικών συνεταιρισμών, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημόσια καθώς και δάνεια για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες, δεν είχαν ενταχθεί στα χαρτοφυλάκια Alphabet.

Στο επίκεντρο τα αγροτικά δάνεια

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια καταρχήν συζήτηση για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων της PQH, στο πλαίσιο μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου,  παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στον ειδικό εκκαθαριστή ώστε να μπορεί να προχωρά σε μεγαλύτερα «κουρέματα» και γενικότερα σε βιώσιμες ρυθμίσεις, για το σύνολο των δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ειδικού εκκαθαριστή.

Πάντως η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι βελτιώσεις  εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή μεγαλύτερο κούρεμα στα ενυπόθηκα δάνεια, ειδικές πρόνοιες για ευάλωτους και ΑΜΕΑ κ.α  έχουν αυξήσει σημαντικά ενδιαφέρον των οφειλετών και τον αριθμό ρυθμίσεων.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο έγιναν 1.039 ρυθμίσεις, ύψους άνω των 322 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 50,36% συγκριτικά με τις 691 ρυθμίσεις τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Ετσι, συνολικά καταγράφονται 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Αυγούστου.

Οι ευώλωτοι οφειλέτες

Ειδικά σε ότι αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες με πρόταση της Ενωσης των Εταιριών Διαχείρισης (servicers) και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτεία επεκτάθηκε η περίμετρος ώστε να περιλαμβάνει και τα ΑΜΕΑ.

Η Ενωση έχει ξεκινήσει την απευθείας ενημέρωση των Ενώσεων ΑΜΕΑ για το ευνοϊκό πλαίσιο που ισχύει, ώστε οι Ενώσεις να γνωστοποιήσουν στα μέλη τους τις δυνατότητες που τους παρέχει η νομοθεσία για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Μέχρι και το τέλος του α΄εξαμήνου, υποβλήθηκαν 2.528 αιτήσεις ευάλωτων δανειοληπτών.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε για περισσότερες από 1.000 υποθέσεις ευάλωτων δανειοληπτών, επιτυχώς σε ποσοστό πάνω από το 60%. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ρύθμισης του εξωδικαστικού για τους ευάλωτους γίνεται υποχρεωτικά και αυτόματα αποδεκτή από τους πιστωτές (χρηματοοικονομικοί φορείς, δημόσιο)

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των εταιρειών διαχείρισης (servicers)  για το πρώτο 6μηνο του 2024, μέσω του Εξωδικαστικού ρυθμίστηκαν οφειλές της τάξης των 330 εκατ. ευρώ, στην πλειονότητα τους προερχόμενες από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και πάνω από 6 στις 10 ρυθμίσεις περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλής με ένα μέσο ποσοστό που φτάνει το 44%.

Ομως ο κύριος όγκος των ρυθμίσεων, είναι διμερείς και ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη και ανήλθαν το α’ 6μήνο του έτους σε 2,7 δις ευρώ. Ειδικότερα σε ότι αφορά τις διμερείς  που αποτελούν την πλέον αποτελεσματική διαδικασία για τη διευθέτηση οφειλών, όπως σημειώνει η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης,  ανήλθαν σε 2 δις ευρώ στο πρώτο μισό της χρονιάς. 

Από αυτές τα 1,4 δις ευρώ αφορά μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια, κατηγορία στην οποία τρεις στις τέσσερις ρυθμίσεις περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλής που έφτασε κατά μέσο όρο το 48% .

Ωστόσο όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς,  για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, θα πρέπει μια σειρά από ζητήματα – αγκυλώσεις (γραφειοκρατία, απονομή δικαιοσύνης κ.λπ) να επιλυθούν ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις κάτι που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την πορεία των business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» που φέρουν κρατική εγγύηση.

 Στο πλαίσιο αυτό οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους (ΥΠΟΙΚ και συναρμόδια υπουργεία, servicers κλπ) βρίσκονται σε συνεχή διάλογο σε μια προσπάθεια επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων  τα οποία  δεν αφορούν μόνο τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αλλά την καθημερινότητα του πολίτη.


*PGH* (ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για 20 Πιστωτικά Ιδρύματα) 

 

Αγροτικά Δάνεια : *Πούλησε αγροτικά δάνεια ύψους 4 δις την 3.8.2024 και διατηρεί ακόμη άλλα 4 δις* ... 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια καταρχήν συζήτηση για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων της PQH, στο πλαίσιο μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου,  παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στον ειδικό εκκαθαριστή ώστε να μπορεί να προχωρά σε μεγαλύτερα «κουρέματα» και γενικότερα σε βιώσιμες ρυθμίσεις, για το σύνολο των δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ειδικού εκκαθαριστή

σχολιασμός οικονομικού συνεργάτης της «κ» , Η.Κ


πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: