Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Μελέτη για το αντικαρκινικό «κόκκινο» κρέας εκθέτει τον ΠΟΥ

Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου απέδειξε ότι η λογική κατανάλωση βοείου κρέατος και λοιπών κρεάτων θηλαστικών, όπως και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται από αυτά τα ζώα, έχει ευεργετικές συνέπειες στους καρκινοπαθείς 

Οι ανθρώπινες κοινωνίες αναπτύχθηκαν με την κατανάλωση κρέατος θηλαστικών – και καλώς έπραξαν, λέει τώρα η επιστήμη |Shutterstoc Πηγή: Protagon.gr


Τα αποτελέσματα μιας έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγου ενδέχεται να σοκάρουν όσους έχουν πειστεί ότι το «κρέας» της… σόγιας είναι καλό και άγιο, ενώ το κανονικό «κόκκινο» κρέας, δηλαδή το βόειο και το χοιρινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, ορισμένα κυνήγια και όλοι οι κιμάδες, είναι φαΐ καταραμένο στη νέα εποχή. 

Οι πανεπιστημιακοί απεφάνθησαν ότι το «κόκκινο» κρέας περιέχει ένα θρεπτικό συστατικό, το trans vaccenic acid (Tva), το οποίο βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση στους όγκους. 

Και όχι μόνο: είπαν ότι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σύμμαχοι του ανθρώπου στον αγώνα του κατά των καρκίνων. 

Η Repubblica επεσήμανε ότι η έρευνα αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για κατανάλωση «κόκκινου» κρέατος και ότι τίναξε στον αέρα τη γνωμάτευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι αυτό είναι «μάλλον καρκινογόνος ουσία». 

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στην επιθεώρηση Nature και ασφαλώς δεν προτείνει την κατανάλωση της μπριζόλας και των μπέργκερ σε τεράστιες ποσότητες, ωστόσο είναι σαφής ως προς την αντικαρκινική δράση του Tva, που ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα του σώματος, τα οποία καταπολεμούν τα μικρόβια και προστατεύουν από ασθένειες. 

Το συστατικό αυτό υπάρχει στο κρέας των βοοειδών, των προβάτων κ.λπ., όπως και στα παράγωγα προϊόντα, δηλαδή στο γάλα, στο τυρί, στο βούτυρο, στο γιαούρτι. Πρόκειται για συστατικό που το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει. 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι καρκινοπαθείς με υψηλότερα επίπεδα Tva στο αίμα τους είχαν καλύτερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές απέδειξαν ότι το εν λόγω θρεπτικό συστατικό είναι σε θέση να βελτιώσει την ικανότητα των Cd8+ Τ κυττάρων να διεισδύουν στους όγκους και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. 

Τα πειράματα έγιναν και σε ποντίκια. Διαπιστώθηκε ότι η πλούσια σε Tva διατροφή μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη του μελανώματος και των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, ενώ βελτίωσε και την ικανότητα του οργανισμού να αντεπιτίθεται. 
Αναλύθηκαν και δείγματα αίματος από ασθενείς με λέμφωμα που υποβάλλονταν σε θεραπεία ανοσοθεραπείας: οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα Tva ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη θεραπεία εν συγκρίσει με τους ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα. Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε ότι το trans vaccenic acid βελτίωσε την ικανότητα των φαρμάκων ανοσοθεραπείας να σκοτώνουν κύτταρα λευχαιμίας σε ασθενείς. 

Το ιταλικό μέσο θεώρησε καλό να επαναλάβει ότι υπερβολική κατανάλωση «κόκκινου» κρέατος και γαλακτοκομικών δεν συνιστάται από τη μελέτη.

 Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: