Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Φόλες αυγουστιάτικα; Ναι, είναι πιθανό, αν πάρετε το σκυλί σας διακοπές, να φάει φόλα και να πεθάνει

Οι Ιταλοί που έχασαν τα σκυλιά τους από φόλες στη Σαπιέντζα κάνουν έκκληση, όπως και οι φιλοζωικές οργανώσεις

Αυτή είναι η Chica, ένα από τα δύο σκυλιά των Ιταλών που έφαγαν φόλα στη Σαπιέντζα, τραβηγμένη την τελευταία μέρα πριν πεθάνει


Φόλες: Σαπιέντζα, Λήμνος, Ξάνθη, Λάρισα, τα περιστατικά βίαιων θανάτων ζώων σε όλη τη χώρα είναι πάρα πολλά

Ήταν αυτή η ανάρτηση που διαβάσαμε για το ζευγάρι στη Σαπιέντζα που έχασαν τα δυο τους σκυλιά. Οι άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα διακοπές, σε ένα παραδεισένιο νησάκι, και έφαγαν τα σκυλιά τους φόλες. Πήραν μια βάρκα για Μεθώνη, που ήταν ακριβώς απέναντι αλλά δεν υπήρχε κτηνίατρος, και στον πανικό τους πήγαν στο Κέντρο Υγείας στην Πύλο όπου εκεί άφησαν τα άψυχα σώματά τους στο πάτωμα. Ένας οδηγός ασθενοφόρου, ή κάποιος άλλος υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας, έβγαλε τη φωτογραφία και κάπως έτσι η ιστορία τους έγινε γνωστή στα σόσιαλ.

Και πάλι, ποιος έχει όρεξη να γράφει και να διαβάζει για φόλες και μαρτυρικούς θανάτους ζώων αυγουστιάτικα; Μόνο που τις τελευταίες μέρες στο Facebook βλέπουμε συνέχεια σε ζωοφιλικούς λογαριασμούς αναρτήσεις για φόλες σε όλη την Ελλάδα. Για σειρά μαρτυρικών θανάτων στη Λάρισα, στην Ιστιαία –στο νησί μου την Εύβοια–, στη Λάρισα, στις εργατικές κατοικίες του Τυρνάβου, μαζικοί θάνατοι στειρωμένων αδέσποτων, στην Ξάνθη όπου θανατώθηκαν τα 7 σκυλιά ενός κτηνοτρόφου ο οποίος έκανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ανέβασε τη φωτογραφία στο φμπ, 7 νεκρά σκυλιά, την έκανε θολή γιατί δεν αντέχεται τόσο θανατικό.

Και μετά ήταν κι αυτοί οι δύο άνθρωποι που πήγαν διακοπές στη Λήμνο διακοπές που τις ονειρεύονταν όλο τον χειμώνα, και φυσικά τον σκύλο σου δεν τον αφήνεις πίσω αλλά τον παίρνεις μαζί σου, ειδικά στην παραλία, αν δεν έχει κόσμο, τι πιο ωραίο από το να αφήσεις να τρέξει λίγο, να χαρεί κι αυτός και εσύ. Μόνο που το ζευγάρι στη Λήμνο έγραψε αυτή την ανάρτηση στο φμπ, ότι το σκυλάκι τους, ο Κούμης, έφαγε φόλα την πρώτη μέρα στην παραλία των Λύχνων και πέθανε και σηκώθηκαν και έφυγαν με μαυρισμένη την ψυχή.

Τα διάβαζα όλα αυτά, με σφιγμένο το στομάχι, αλλά και πάλι δεν θα είχα σκεφτεί να κάνω αυτό το θέμα για τις φόλες αυγουστιάτικα, αν δεν διάβαζα αυτή την ανάρτηση:

Οι Ιταλοί, που έχασαν το σκυλάκι τους τόσο άδικα και βάναυσα, έψαξαν και βρήκαν την Άννα Μπιτσάνη, εθελόντρια για τα αδέσποτα ζώα, και της ζήτησαν να μεταφέρει ένα μήνυμα στους Έλληνες και στην κυβέρνηση, στέλνοντας μαζί και δυο φωτογραφίες των σκυλιών που χάθηκαν, της Chica και του Bruno, τραβηγμένες την τελευταία μέρα που ήταν ζωντανά, εδώ στην Ελλάδα. Οι Ιταλοί ζήτησαν τρία πράγματα:

  • Να βγει προειδοποίηση προς τους τουρίστες ότι στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης των ζώων τους.
  • Να ελεγχθούν οι ακτές και να απομακρυνθούν αυτά τα δηλητήρια.
  • Και τέλος, ότι λυπούνται, αλλά δεν θα έρχονταν ξανά στην Ελλάδα, καθώς τους στέρησε ό,τι πιο όμορφο είχαν.

Ούτε εγώ θα ήθελα να ξαναπατήσω το πόδι μου οπουδήποτε, αν είχα ζήσει κάτι τόσο εφιαλτικό και μάλιστα σε διακοπές. Ναι, είναι δυσφήμηση για τη χώρα μας, όχι όμως να το λέμε – αλλά να συμβαίνει. Νιώθεις ντροπή και αποτροπιασμό, ειδικά όταν συνειδητοποιείς ότι το πρόβλημα με τις φόλες είναι εκτεταμένο, πάρα πολλά περιστατικά με μαρτυρικούς θανάτους σκυλιών σε όλη την Ελλάδα, και επίσης πολύ συχνά φόλες στις παραλίες. Είναι μια χρόνια πρακτική που παίρνει πολύ μεγαλύτερη έκταση σε περιόδους γιορτών ή διακοπών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές έχει τη μορφή εκκαθάρισης, ενώ φημολογείται ότι συμμετέχουν ακόμα και άνθρωποι από τους δήμους – στους κύκλους των εθελοντών κυκλοφορεί η έκφραση από βεβαιωμένα περιστατικά που κάποιοι έχουν πει «θα κάνουμε φασίνα», δηλαδή θα καθαρίσουμε την περιοχή μας από τα πολλά αδέσποτα για να είναι πιο «καθαρή» και πιο «όμορφη» για τους επισκέπτες. Είναι αδιανόητες οι ιστορίες που μαθαίνεις, λίγο να το ψάξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φόλες μπορεί να είναι μέσο ελέγχου του υπερπληθυσμού, από συγκεκριμένους δράστες, όταν σε περιοχές κυκλοφορούν αδέσποτα που δεν είναι στειρωμένα και γεννούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας μικρές αγέλες. Ή και από σκέτη κακία, τι να πεις. Αν μπείτε σε σελίδες εθελοντών και φιλοζωικών οργανώσεων θα πονέσει και το δικό σας στομάχι. Δεν χρειάζεται να είσαι φιλόζωος, είναι απάνθρωπο να θανατώνονται με αυτόν τον τρόπο σκύλοι και γάτες, και οποιοδήποτε ζωντανό.

Η είδηση για την τραγική ιστορία των Ιταλών γράφτηκε και στον ιταλικό τύπο, το αλιεύσαμε και αυτό από ανάρτηση. Για όποιον ξέρει ιταλικά, η περιγραφή των ανθρώπων είναι συγκλονιστική. Σκηνές ανεμελιάς και ευτυχίας και μετά ο εφιάλτης. Από τις δικές τους έρευνες μας λύθηκε και η απορία. Ποιοι ήταν οι δράστες; Γιατί υπάρχουν φόλες σε ένα ακατοίκητο νησί; Η απάντηση: Τις έβαλαν λαθροθήρες αγριοκάτσικων, υπάρχουν πολλά τέτοια κατσίκια στο μικρό αυτό νησί. Φόλες για κάθε άγριο ζώο ή σκύλο που θα μπορούσε να πλήξει το κυνήγι τους.

Ίσως τελικά ο Αύγουστος να είναι η καταλληλότερη εποχή για το θέμα «φόλες». Δεν αντέχεται βέβαια. Αν γκουγκλάρεις τη λέξη σού βγάζει από κάτω: Έγινε επίσης αναζήτηση για: Πώς φτιάχνω φόλες για σκύλους. Πώς φτιάχνω φόλες για γάτες. Από κάτω φωτογραφίες νεκρών σκυλιών και κεφτεδάκια με καρφιά. Οι φόλες είναι δηλητήρια που αναμιγνύονται σε λιχουδιές για σκύλους και γάτες, μπορεί να είναι λίπασμα, ποντικοφάρμακο, αντιψυκτικό, επίσης σπασμένα γυαλιά και καρφιά. Ο θάνατος για το ζώο είναι μαρτυρικός. Ο νόμος για τα Ζώα που θεσπίστηκε πέρσι προβλέπει οι δράστες να τιμωρούνται με 10 χρόνια φυλάκιση και με δυσβάσταχτα χρηματικά πρόστιμα. Με δεδομένο ότι το τραγικό αυτό φαινόμενο έχει τέτοια έκταση σε όλη τη χώρα, έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να έχει τιμωρηθεί; Έχετε ακούσει κάποιες δράσεις εκκαθάρισης σε καταγγελλόμενες περιοχές; Κάποια δημοσιοποίηση του φαινομένου από τις αρμόδιες αρχές; Όχι. Μόνο στο facebook τα ακούς και τα διαβάζεις αυτά, από εθελοντές, και μετά χάνεις τον ύπνο σου. Και έπειτα, το κακό ξεκινάει από το γεγονός ότι υπάρχουν αδέσποτα. Τα φροντίζουν οι δήμοι, όπως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο; Πόσοι από αυτούς τρέχουν προγράμματα στειρώσεων; Δημοτικά καταφύγια υπάρχουν και σε τι κατάσταση; Κάντε ένα πείραμα και πηγαίνετε να ζητήσετε βοήθεια για κάποιο αδεσποτάκι που θα βρείτε τώρα στις διακοπές σας στον δήμο της περιοχής και θα καταλάβετε. Τέλος: Μπορεί να μη μας είναι ξεκάθαρο, αν δεν έχουμε ασχοληθεί, αλλά η αιτία για τα αδέσποτα είναι η μη στείρωση των δεσποζόμενων. Εκεί; Υπάρχει έλεγχος;

Ατιμωρησία και εγκληματική ανευθυνότητα. Λίγο να το ψάξεις καταλαβαίνεις πως όλο τo βάρος το σηκώνουν οι εθελοντές και οι ζωοφιλικές οργανώσεις και τα σωματεία, όπως γινόταν πάντα, παρότι ο νέος νόμος θα έβαζε μια τάξη. Όμως η φρική πραγματικότητα για την οποία συζητάμε εδώ δεν αφορά μόνο ζωόφιλους και εθελοντές, αλλά τους πολίτες που όλοι είμαστε. Είναι ντροπή να μας εγκαλούν ότι πρέπει να βγάζουμε ως χώρα ταξιδιωτική οδηγία: Προσοχή! Είναι πιθανό αν πάρετε το σκυλί σας διακοπές μπορεί να φάει μια φόλα και να πεθάνει. Δεν το λένε μόνο οι Ιταλοί, προειδοποιούν και οι Έλληνες εθελοντές και όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις, όπως εδώ και εδώ, ενδεικτικά μόνο. Είναι απάνθρωπο να αδιαφορούμε, δηλαδή να επιτρέπουμε, να θανατώνονται με αυτό τον βάναυσο τρόπο το 2023 αδέσποτα ζώα. Και είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα, βασανισμένα ζώα, ταλαιπωρημένα, άρρωστα, χωρίς κάποιον να τα φροντίζει και να τα αγαπάει, έκθετα σε κάθε είδους κίνδυνο. Εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια ζώα.

Οπότε, ναι. Ας γράψουμε και ας διαβάσουμε για το θέμα «φόλες» αυγουστιάτικα, και μετά ας απαιτήσουμε να γίνουμε μια δυτική πολιτισμένη χώρα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: