808.000 στρέμματα δάσους, δασικών εκτάσεων, εθνικού.δρυμού της Δαδιάς και γεωργικών εκτάσεων. Είναι η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και πολλά χρόνια σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης copernicus EMS που δίνει συνεχώς στοιχεία μέσω του δορυφόρου.
Δεν είναι ακόμα το 2023 η χειρότερη χρονιά με καταστροφές από πυρκαγιές (το 2007 είναι ακόμα πρώτη με πάνω από 2.300.000 στρέμματα καμένα).
Όμως μετά τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν το 2021 στη Β. #Εύβοια, αυτή η πυρκαγιά στον #έβρος είναι πολύ χειρότερη. Τι αλλάζει όμως το 2023;
– Τόσα χρόνια μετά ΔΕΝ έχουμε μάθει από όσα έχουμε πάθει. Ούτε πρόληψη με σοβαρότητα ούτε αποτελεσματική κατάσβεση.
– Οι τεράστιες ευθύνες αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας επιδιώκεται να καλυφθούν με κατευθυνόμενες “φήμες” ότι για αυτή την καταστροφή ευθύνονται πακιστανοί, πράκτορες κα.
Η πυρκαγιά στην Άνδρο και πώς έσβησε πριν κάψει το … νησί
Οι Γάλλοι που ήρθαν για ενίσχυση ήταν οργανωμένοι και κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά στην Άνδρο μέσα σε ελάχιστες ώρες και ευτυχώς δεν εξαπλώθηκε. Αλλά είχαν συνεχώς πληροφορίες από δορυφόρο για το πώς εξελίσσεται η φωτιά, προς τα που θα κινηθεί ώστε να την προλάβουν οι δυνάμεις στο έδαφος (Έλληνες και Γάλλοι), πόσα ακριβώς μέτρα λάστιχο χρειάζονται τα πυροσβεστικά για να φτάσουν τη φωτιά, πόσο νερό και που θα το βρουν και άλλα απλά σήμερα δεδομένα που μπορεί να διαθέτει ένα σώμα δασοπυροσβεστών για να αντιμετωπίσει έγκαιρα κι αποτελεσματικά την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς.
Το τραγικό είναι ότι έχουν αναπτυχθεί παρόμοιες επιστημονικές υποδομές στην Ελλάδα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και ευρωπαϊκές, και δεδομένα από δορυφόρο έχουμε (copernicus), και η τεχνογνωσία είναι διαθέσιμη αλλά όλα αυτά τα αυτονόητα ΔΕΝ χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Θέμα οργάνωσης και προτεραιοτήτων.
Με συντονιστή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται δύο καινοτόμα προγράμματα, που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το ένα πρόγραμμα ονομάζεται Deep Cube και στοχεύει στην αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα ελεύθερα και δωρεάν σε συνδυασμό με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Στο Deep Cube ενσωματώνονται διάφορες τεχνολογίες κι εφαρμογές, μία εκ των οποίων είναι η εκτίμηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς για την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για μία εφαρμογή στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμμετάσχει το Πυροσβεστικό Σώμα.
Με αφετηρία το «Deep Cube» η ερευνητική ομάδα του Orion Lab του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) προχώρησε στην ανάπτυξη ενός δεύτερου προγράμματος του «SeasFire» που χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Το SeasFire μελετά την εκτίμηση κινδύνου για δασική πυρκαγιά αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σε βάθος χρόνου 2-5 μηνών.
Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ως επισπεύδον Τμήμα), σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ» (σύμφωνα με τις διατάξεις του ΦΕΚ 2965/Β’/24.07.2018), το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με ομώνυμο τίτλο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δι-ιδρυματικού ΠΜΣ συνεργάζονται επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Μ.Φ.Ι.Α.Δ.Λ.), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Μ.Φ.Ι.-Π.Κ.) και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Α.Μ.Φ.Ι.Θ.)
Είναι φαίνεται πιο εύκολο να πετάς κάτι για “λάθρο”, “πράκτορες”, “αλητήριους” και να αποπροσανατολίζεις από το να οργανώσεις σοβαρά την πρόληψη και κατάσβεση μιας πυρκαγιάς αξιοποιώντας και την υπάρχουσα ή εξελισσόμενη επιστημονική γνώση και τεχνολογία!
Καίγονται αλλά και κόβονται τα δέντρα στον Έβρο
Προσοχή δεν είναι fake news. Κάηκαν μέχρι τώρα στον Έβρο 808.000 στρέμματα και ΑΥΤΕΣ τις μέρες, ναι αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε η κοπή των δέντρων του άλσους φυτωρίου, στην περιοχή του κλειστού κολυμβητηρίου της Αλεξανδρούπολης! Η καταγγελία επί μέρες της Οικολογικής Εταιρεία Έβρου δεν συγκινεί ούτε το Δήμο Αλεξανδρούπολης ούτε την κυβέρνηση! Θα κοπούν τα 250 τουλάχιστον δέντρα από το σύνολο των 500 που είναι στο φυτώριο. Ήδη έχουν αρχίσει να κόβονται τα δέντρα…
Το κόψιμο των δέντρων αιτία παραίτησης εκλεγμένου συμβούλου
του Παύλου Γεωργιάδη
Στις 29.11.2021 υπέβαλλα την παραίτηση μου από το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την απόφαση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να ρημάξει τον τελευταίο πνεύμονα της πόλης, το Άλσος Φυτωρίου. Με την ενέργεια αυτή προσπάθησα να συμβάλλω στην ανάδειξη του θέματος, τονίζοντας “την παταγώδη αποτυχία του Δήμου Αλεξανδρούπολης να αντιληφθεί τις πλέον στοιχειώδεις αρχές που ορίζουν μία βιώσιμη πόλη στον 21ο αιώνα”.
Δυόμιση χρόνια μετά, η καταγγελία μου επαληθεύεται με τον πιο κυνικό τρόπο. Χωρίς να έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τότε που οι φλόγες κατέκαψαν το Δήμο μας, με τη μυρωδιά του καμένου να απλώνεται σαν κατάρα πάνω μας, η δημοτική αρχή μπαίνει με τις μπουλντόζες μέσα στο Άλσος Φυτωρίου. Οι πολίτες αντιστέκονται και καλούν σε συγκέντρωση σήμερα στο χώρο στις 7μμ.
Εδώ και 12 ημέρες καίγεται ένα από τα σημαντικότερα δάση της Ευρώπης, το Δάσος της Δαδιάς, από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί εντός ευρωπαϊκού εδάφους τις τελευταίες δεκαετίες. Τα μάτια όλης της Ελλάδας πρέπει να στραφούν στη ζημιά που συντελείται σήμερα στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη. Δεν είναι πλέον θέμα “ανάπτυξης”, είναι θέμα επιβίωσης μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου