Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων: ξεχωριστά ή συνολικά;



Οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων: ξεχωριστά ή συνολικά;

Μπορεί τα αιολικά πάρκα να έχουν κατακτήσει από άκρη σε άκρη τη χώρα, αλλά οι ευαίσθητες περιοχές της Θράκης που βρίσκονται πάνω στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο των διαβατικών πουλιών και φιλοξενούν πληθυσμούς σπανίων αρπακτικών, είναι φυσιολογικό να τυγχάνουν προτεραιότητας.

Έτσι η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ) ολοκλήρωσε και παρουσίασε τη μελέτη σωρευτικών επιπτώσεων των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη Θράκη, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό γνώσης. Μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα εξετάζονται αποσπασματικά και κατά περίπτωση για κάθε αιολικό σταθμό, ώστε να υποεκτιμώνται σημαντικά.

Αποτέλεσμα της χαμηλής ή μέτριας αξιολόγησης, ήταν η αδειοδότηση και η εγκατάσταση τα τελευταία 20 χρόνια 276 ανεμογεννητριών στον Έβρο και τη Ροδόπη, με τις επιπτώσεις στα είδη (πουλιά και νυχτερίδες) και στους οικοτόπους να είναι ήδη πολύ σοβαρές, απειλώντας ακόμα και πληθυσμούς σπανίων πουλιών με εξαφάνιση.

Αναρωτιέται λοιπόν η ΕΠΒΘ: Τι πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον κάθε αιολικού σταθμού ξεχωριστά ή όλων μαζί, τωρινών και μελλοντικών; Στις 5 και 6 Ιουλίου 2023 η ΕΠΒΘ παρουσίασε σε δύο διαδικτυακές ημερίδες τις έξι μελέτες που ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2022 και αφορούν τις επιπτώσεις στα πουλιά και τους οικοτόπους. Οι δύο ημερίδες έτυχαν μεγάλης αποδοχής και σε αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών ενέργειας, επενδυτές, μελετητές, επιστήμονες και πολίτες.

Προέκυψε ότι η νομοθεσία για την εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων είναι ελλιπής και ανεπαρκής, όπως ελλιπείς και ανεπαρκείς εκτιμήθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ πριν και μετά την κατασκευή τους.

Το συμπέρασμα από τις ημερίδες συνοψίζεται στο ότι, αν στο μέλλον εγκατασταθούν περισσότερες ανεμογεννήτριες σε αυτές τις περιοχές της Θράκης, οι σωρευτικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους θα είναι πολύ σοβαρές και πιθανώς μη αναστρέψιμες.

Σημαντικοί οικότοποι θα χαθούν, οι μαζικές θανατώσεις των νυχτερίδων θα αυξηθούν, όπως θα αυξηθούν και οι θάνατοι λόγω πρόσκρουσης των αρπακτικών πουλιών (γύπες, μαυρόγυπας) με κίνδυνο ακόμα και την εξαφάνισή τους.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: