Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ανοίγει πάλι ο φάκελος της υπόθεσης Marfin - Πέντε νέοι ύποπτοι στο κάδρο των ερευνών.

 Ανοίγει και πάλι ο φάκελος της Μarfin, μετά από νέα στοιχεία που προσκόμισε η Αστυνομία στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.



Από τον εμπρησμό με μολότοφ του υποκαταστήματος της τράπεζας στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, έχασαν της ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα. Σημειώνεται ότι τα άτομα που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση αθωώθηκαν αμετάκλητα.

Σήμερα από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μarfin, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.

Η διερεύνηση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επανεξέταση των στοιχείων (βιντεοληπτικό υλικό, μαρτυρίες, φωτογραφίες, καταθέσεις) έχουν προκύψει τέσσσερις με πέντε νέοι ύποπτοι.

Μετά τη διαταγή της Εισαγγελίας αναζητούνται στοιχεία που θα μπορούν να στοιχειοθετήσουν τη συμμετοχή των υπόπτων στη δολοφονική επίθεση.

Οι κατηγορίες αφορούν τρία κακουργήματα, αυτά της ανθρωποκτονίας, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας

"Από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.

Η διερεύνηση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής".

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: ...Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για την υπόθεση έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ποτέ δεν εγκαταλείφθηκαν οι έρευνες από πλευράς Ασφάλειας, προκειμένου μην μείνει στο σκοτάδι αυτή η τραγωδία.

Σχετικά σε ανάρτηση στο Twitter προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζοντας τη λέξη "Δικαιοσύνη"

Συγκεκριμένα ο υπουργός ενημερώνει ότι ο φάκελος της Μarfin ανοίγει πάλι και αφήνοντας τρεις τελείες γράφει με κεφαλαία γράμματα Δικαιοσύνη.

Στην ανάρτησή του πόσταρε τη φωτογραφία της ανακοίνωσης της Εισαγγελίας.

 

Πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια από τον εμπρησμό στη Marfin

Υπενθυμίζεται, πως στις 5 Μαΐου του 2010, η Αθήνα φλεγόταν για το πρώτο Μνημόνιο. Τουλάχιστον 150.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία (διπλάσιοι, κατά άλλες εκτιμήσεις), πραγματοποιούσαν την μαζικότερη -ίσως- πορεία που είχε γίνει κατά του Μνημονίου στη χώρα.

Στις 2 το μεσημέρι, η πορεία περνούσε από την Σταδίου. Στον αριθμό 23, στην Marfin Bank, τρεις κουκουλοφόροι έσπασαν το τζάμι της εισόδου. Πετούν μία μολότοφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη.Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. Οι πέντε κατάφεραν να βγουν σώοι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας. Τρία άτομα εγκλωβίστηκαν και πέθαναν. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών έγκυος, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 36 χρόνων και η Παρασκευή Σούλια 32 χρόνων.
Απ΄έξω η πορεία συνεχιζόταν.

Δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί

Δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί, υπό την έννοια ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι τελικά είναι οι εμπρηστές του κτιρίου. Και όσο περνούν τα χρόνια ο εντοπισμός τους φαντάζει ακόμα δυσκολότερος.

"Στις 2 παρά, η Αγγελική μού τηλεφώνησε πανικόβλητη και μου είπε: ''Μας έχουν βάλει φωτιά, θα σε πάρω σε λίγο''. Μου το έκλεισε. Αμέσως μετά την πήρα πίσω και μου είπε: ''Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι''. Μου το έκλεισε πάλι. Την πήρα ξανά αλλά δεν το σήκωσε. Με πήρε τη στιγμή που κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σωθεί. Αφού είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να φύγει από τη φωτιά". Με τα λόγια αυτά περιγράφει ο σύζυγος της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου την τελευταία συνομιλία του με την 32χρονη έγκυο γυναίκα, στη δίκη τον Απρίλιο του 2013.

Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, εντοπίστηκε νεκρή λίγα εκατοστά από την μπαλκονόπορτα στην οποία προσπαθούσε να φτάσει. Στο εσωτερικό του κτιρίου, οι πυροσβέστες εντόπισαν τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη στις σκάλες μεταξύ α΄ και β΄ ορόφου. Την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια την βρήκαν νεκρή στο γραφείο της στον β΄ όροφο... Ο θάνατος και των τριών οφείλεται σε ασφυξία από καπνό.

Μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι η μοναδική είσοδος - έξοδος του καταστήματος ήταν κλειδωμένη και ότι κανείς από τους υπαλλήλους δε μπόρεσε να βγει από τις πόρτες. Ο υπάλληλος Σωτήρης Παπατζίκης είπε ότι στη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ο προϊστάμενός τους τούς είπε ότι θα έπρεπε να πάρουν την πρωτοβουλία να φύγουν "παρά τις εντολές που είχαμε να μείνουμε. Ποιος θα τολμούσε εν μέσω κρίσης να κάνει του κεφαλιού του, αναρωτιέμαι...".


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: