Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές Αθήνας - Λευκωσίας και ο ρόλος του Γκουτέρες

 




Η αυλαία της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό ανοίγει στη Γενεύη. Ελλάδα και Κύπρος, προσέρχονται στη διάσκεψη με αποφασιστικότητα για να μην κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του, αλλά και με ξεκάθαρη γραμμή άμυνας στις τουρκικές αξιώσεις, για λύση δυο κρατών που υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά την αναζήτηση οποιασδήποτε λύσης, πέραν της διπλωματικής οχύρωσης που υπαγορεύει το πλαίσιο του Χάρτη του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού και τον συνδυασμό του με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό όπως έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους μεταφράζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς επίσης της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι Αθήνα και Λευκωσία σε αυτήν την συγκυρία δεν αναμένουν κάποιο βήμα σύγκλισης από την τουρκική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση η κυρίαρχη ανάλυση που γίνεται από τις δυο αποστολές, θέλει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού να εστιάζει στη διατήρηση των προοπτικών για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, που με τα παρόντα δεδομένα αποτελεί και την πιο αισιόδοξη εκδοχή.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα αλλά και για το κρίσιμο τεστ του προσεχούς τριημέρου, κρατώντας χαμηλούς τόνους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τί θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερo», ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Δεν αποκλείεται πάντως, παρότι δεν είναι προγραμματισμένη, και μια νέα συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τη στιγμή που ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, συναντιόταν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας ήδη επιδώσει διαπιστευτήρια αφοσίωσης στην τοιυρκική στρατηγική υπονόμευσης των συνομιλιών με την -εκτός πλαισίου- πρόταση για δυο κράτη, ο Νίκος Αναστασιάδης εν πτήσει για τη Γενεύη εξέπεμπε σαφές μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Πηγή: AP Photo / Nedim Enginsoy

«Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση…Δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυπριακό: Πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται χαμηλά

Το πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη που περίμενε η task force ανώτερων στελεχών της ευρωπαϊκής διπλωματίας που βρισκόταν από τη Μεγάλη Δευτέρα στη Γενεύη δεν άναψε τελικώς. «Βρίσκονται στο σημείο και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στις τρέχουσες προσπάθειές τους με όποιο τρόπο μπορούν», ήταν το σχετικό σήμα της Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της, Πίτερ Στάνο, το οποίο όπως φαίνεται, δεν παρελήφθη. Μια εξέλιξη την οποία αρμόδιες πηγές χαρακτήριζαν «λυπηρή».

Δεν έκρυβαν δε, την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή η συμμετοχή της Ε.Ε και τόνιζαν εμφατικά τη σημασία της ευρωπαϊκής παρουσίας στα επόμενα βήματα, προκειμένου στην οποιαδήποτε λύση να αντανακλώνται και οι προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εκτός από την συμβατότητα με το συγκεκριμένο πλαίσιο θα πρέπει, όπως μεταδίδεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, να διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Σχεδόν ταυτόχρονα η Άγκυρα υποδαύλιζε το κλίμα της έντασης στο Αιγαίο.

Προανήγγελλε με παράνομη NAVTEX τη δέσμευση περιοχών στην καρδιά του αρχιπελάγους για άσκηση έρευνας και διάσωσης, ενώ με άλλη ναυτική οδηγία ζητά την ακύρωση ελληνικής δραστηριότητας επαναφέροντας το έωλο επιχείρημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: