ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Μια παγκόσμια αύξηση κορουσμάτων του κορωνοϊού που προκαλείται από την απόγνωση στην Ινδία συνεχίζει να σπάει καθημερινά ρεκόρ και να κινείται με ταχύτητα, ανεξέλεγκτα, σε μεγάλο μέρος του Κόσμου, ακόμη και όταν οι εμβολιασμοί αυξάνονται σταθερά σε πλούσιες χώρες και έχουν δοθεί πλέον περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως.
Την Κυριακή, ο παγκόσμιος μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων έφτασε τις 774.404, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων της «Νew York Τimes». Πρόκειται για ένα άλμα 15% από πριν δύο εβδομάδες, και υψηλότερο από το μέγιστο μέσο όρο των 740.390 κατά την τελευταία παγκόσμια αύξηση τον Ιανουάριο.
Παρά τον αριθμό των εμβολίων σε όλο τον Κόσμο -πάνω από ένα δισεκατομμύριο, σύμφωνα με την ιχνηλάτηση της «Νew York Τimes»- πολύ μακριά από τον εκτιμώμενο πληθυσμό του Κόσμου, περίπου οκτώ δισεκατομμύρια, έχουν εμβολιαστεί για να επιβραδύνουν τη σταθερή εξάπλωση του ιού. Και οι εμβολιασμοί έχουν γίνει σε πλούσια έθνη: Το 82% των εμβολιασμών παγκοσμίως έχουν γίνει σε χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το πρόγραμμα «Our World in Data» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μόνο 0,2% των εμβολιασμών έχουν χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Το Ισραήλ είναι πολύ μπροστά από το μεγαλύτερο μέρος του Κόσμου στους εμβολιασμούς: Πάνω από το μισό του πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο. Στη Βρετανία, όπου ανακαλύφθηκε μια εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα παραλλαγή, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού εμβολιάστηκαν τουλάχιστον εν μέρει και το ποσοστό των νέων κρουσμάτων είναι τώρα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εμβολιάσει εν μέρει περίπου το 41% του πληθυσμού τους και έχουν χαλαρώσει την απαγόρευση της εξαγωγής πρώτων υλών για εμβόλια προκειμένου να βοηθήσουν την Ινδία να ελέγξει τη χειρότερη επιδημία στον Κόσμο (πληροφορίες στη σελίδα 9).
Η Ινδία είναι έδρα του «Serum Institute of India», του μεγαλύτερου κατασκευαστή εμβολίων στον Κόσμο. Αλλά μόνο περίπου το 8,6 τοις εκατό του πληθυσμού της Ινδίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Η αύξηση κρουσμάτων οδήγησε στην απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να παρακρατήσει τις εξαγωγές δόσεων στις οποίες βασίζονταν πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η διάθεση εμβολίων στην Αφρική, η οποία ήταν ήδη πιο αργή από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει σχεδόν λόγω της αναστολής.
Οι ειδικοί της δημόσιας Υγείας λένε ότι ο αριθμός των παγκόσμιων κρουσμάτων πιθανότατα να αυξάνεται επειδή περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές ιών εξαπλώνονται ακριβώς όπως οι άνθρωποι αρχίζουν να χαλαρώνουν τις προφυλάξεις τους.
Στην Ταϊλάνδη, όπου τα κρούσματα περιορίστηκαν για μήνες με αυστηρές καραντίνες και κλειδώματα, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα, εν μέρει από ξεκούραστα άτομα που κάνουν πάρτι χωρίς μάσκα. Οι καθημερινές περιπτώσεις, ακόμη χαμηλές από τα παγκόσμια πρότυπα, έχουν αυξηθεί από τις 26 την 1η Απριλίου σε περισσότερες από 2.000 τρεις εβδομάδες αργότερα. Και στην Ινδία, πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν να λαμβάνουν προφυλάξεις αφού οι αξιωματούχοι χαλάρωσαν ένα κλείδωμα που επιβλήθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.
Ο Μπάρι Μπλουμ (Barry Bloom), καθηγητής Ερευνας και πρώην πρύτανης του Harvard T.H. Σχολή Τσαν Δημόσιας Υγείας, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «πάρουν ένα μάθημα από άλλες χώρες προτού εφησυχάσουμε και αποφασίσουμε ότι όλα είναι εντάξει».
Το ποσοστό των νέων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται, αλλά παραμένει ανησυχητικά υψηλό - παρόμοιο με το κύμα του περασμένου καλοκαιριού.
Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων παραμένουν επίσης υψηλά σε μεγάλο μέρος της Νότιας Αμερικής. Στη Βραζιλία, τα αναφερόμενα περιστατικά αρχίζουν να μειώνονται, αλλά παραμένουν υψηλά μετά από μια πιο μεταδοτική παραλλαγή που θέρισε τη χώρα και γέμισε τα νοσοκομεία.
Στην ηπειρωτική Ευρώπη, ο ρυθμός εμβολιασμών υστερεί σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία. Η Τουρκία, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, είναι ένα άλλο καυτό σημείο.
Ο Δρ Ρόμπερτ Μέρφι (Robert Murphy), εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να στέλνουν αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίου σε άλλες χώρες καθώς αυξάνεται η προμήθεια.
«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σε παγκόσμια κλίμακα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτές τις άλλες χώρες», δήλωσε ο Δρ Μέρφι. «Διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουμε ολόκληρη τη φωτιά»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου