Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Απίστευτο «γαϊτανάκι» γύρω από τις ευθύνες για την απώλεια του Αθλητικού Κέντρου Παρνασσού - Αναζητούνται οι υπαίτιοι


Απίστευτο «γαϊτανάκι» γύρω από τις ευθύνες για την απώλεια του Αθλητικού Κέντρου Παρνασσού
Αναζητούνται οι υπαίτιοι
-Συνεργάτες του Υπουργού χαρακτηρίζουν «κατσαπλιάδες που πουλάνε φούμαρα» τα μέλη της Δημοτικής Αρχής που εμπλέκονται με το θέμα και ξεκαθαρίζουν ότι το έργο χάθηκε οριστικά!!! 
-Δε ζητήσαμε αντικατάσταση κανενός έργου, ισχυρίζεται ο Δήμαρχος κ. Ταγκαλής μέσω facebook. 
-Ουδέποτε είπα στο δήμαρχο να πάρει το έργο από την Περιφέρεια και να το εντάξει στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, ξεκαθαρίζει ο Βουλευτής. 

Ένα απίστευτο κουβάρι με πράξεις που δεν έχουν νόημα, ψέματα, αλληλοδιαψεύσεις και σχεδόν 1 εκ ευρώ χαμένο (περίπου όσο η πλατεία Θεάτρου) ξετυλίγεται γύρω από την ένταξη των δυο αθλητικών έργων του δήμου Δελφών, το κλειστό γήπεδο Ιτέας και το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού, προϋπολογισμού 880.000 ε και 847.000 ε αντίστοιχα!

Η αντικατάσταση και ο τρόπος που γνωστοποιήθηκε

Το Σάββατο η π.Αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Ανδρεοπούλου υπέδειξε την απώλεια του έργου Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού, στηριζόμενη στο έγγραφο που είχε δώσει ο ίδιος ο αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Τσατσαρώνης σε τοπικό ιστολόγιο. Ο κ. Τσατσαρώνης, στην προσπάθειά του να δείξει ότι δε χρειαζόταν να πάει ο Βουλευτής κ. Μπούγας στον υπουργό κ. Αυγενάκη για το κλειστό γήπεδο Ιτέας δημοσιοποίησε το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο εντάσσεται το έργο, αλλά αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για αντικατάσταση αιτήματος. Εκεί λοιπόν φαίνεται καθαρά ότι το 26790/27-12-2019 αντικαθιστά το 8446/25-4-2019! Κοινώς, το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού πήγε για βρούβες!

Το ιστορικό των δυο έργων

Ο Δήμος Δελφών επί Δημοτικής Αρχής του Θανάση Παναγιωτόπουλου ωρίμαζε τα δυο αθλητικά έργα. Το κλειστό Ιτέας εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα ενταγμένο με πλήρη προϋπολογισμό!!! Το δεύτερο έργο ήταν το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού, το οποίο είχε ενταχθεί την Άνοιξη του 2019 στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ!
Η νέα Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής έκρινε πως θέλει να πάρει το έργο της Ιτέας από το χρηματοδοτικό εργαλείο της Περιφέρειας και να το μεταφέρει στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ. Ο λόγος μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι έχει συνεννοηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών! Απευθύνθηκε στο Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα, στον οποίο εκδήλωσε την επιθυμία να εντάξει το έργο στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ. Ο κ. Μπούγας τον διαβεβαίωσε ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν δυο έργα όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές και όπως γίνεται ήδη στη Δωρίδα με τα γήπεδα Λιδωρικίου και Τολοφώνος. Ο Βουλευτής όμως δεν γνώριζε, ότι ο Δήμαρχος θα ζητήσει την «αντικατάσταση του έργου», ούτε φυσικά και ότι θα «ξεχάσουν» να το στείλουν το ένα από τα δυο στο υπουργείο Αθλητισμού για «σύμφωνη γνώμη», όπως θα δούμε στη συνέχεια! 
Ο κ. Μπούγας έκλεισε ραντεβού με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, με τον οποίο και συναντήθηκε ο δήμαρχος μόνος του, καθώς ο Βουλευτής είχε άλλη υποχρέωση και δεν κατάφερε να πάει. 
Ο φάκελος δε, του κλειστού γηπέδου Ιτέας παραδόθηκε δια χειρός του κ. Χαλιορή την παραμονή των Χριστουγέννων και έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει έγκαιρα την ένταξή του. Την ίδια τύχη όμως φαίνεται πως δεν είχε και το έργο του Αθλητικού Κέντρο Παρνασσού, που μάλλον δεν έφτασε ποτέ στον κ. Αυγενάκη για να ζητηθεί η «σύμφωνη γνώμη» του, διαδικασία άκρως απαραίτητη για την ένταξή του. 

Το γαϊτανάκι των δικαιολογιών και οι διαψεύσεις

Αρχικά, από τη Δημοτική Αρχή διέρρεαν ότι ο βουλευτής ήθελε την αλλαγή του προγράμματος χρηματοδότησης. Ο ίδιος το διαψεύδει δημόσια δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Ο Δήμαρχος με ενημέρωσε ότι θέλει να εντάξει το έργο στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, όπου και προθυμοποιήθηκα να διευκολύνω την επικοινωνία του με τον υπουργό κ. Αυγενάκη. Έκλεισα το ραντεβού, στο οποίο ωστόσο δεν κατάφερα να παραβρεθώ. Τον διαβεβαίωσα όμως από την αρχή ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν και τα δυο, όπως συμβαίνει και με άλλους δήμους της χώρας. Ποτέ, δεν θα επέβαλα σε κανέναν τι θα κάνει και πως θα διαχειριστεί τα θέματα αρμοδιότητάς του», ξεκαθάρισε ο Βουλευτής. 

Εκνευρισμός στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου

Από το Σάββατο ωστόσο άρχισαν οι φήμες και για γκάφα του υπουργού κ. Αυγενάκη, για τον οποίο μέλη της Δημοτικής Αρχής ισχυρίζονται ότι δεν κράτησε το λόγο του ή ακόμη και ότι ψεύδεται!
Σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του κ. Αυγενάκη, η οργή ξεχείλιζε και η σχέση των δυο ανδρών είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί στο μέλλον. Συνεργάτες του μας διαβεβαίωσαν ότι «ποτέ, μα ποτέ δεν κατατέθηκε ο φάκελος του έργου στο υπουργείο Αθλητισμού ώστε να λάβει τη «σύμφωνη γνώμη» του Υπουργού και να προχωρήσει η ένταξή του στο υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, όταν αναφέραμε ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υποστηρίζεται ότι όλα έγιναν όπως απαιτεί η διαδικασία η απάντηση που πήραμε ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις Υπουργείου – Δήμου. «Λένε ψέματα. Είναι κατσαπλιάδες. Πουλάνε φούμαρα για να κοροϊδέψουν το κόσμο. Αν έχουν κάνει τη διαδικασία όπως έπρεπε να σας δώσουν τα πρωτόκολλα», μας απάντησαν. Συμπλήρωσαν μάλιστα ότι «ακόμη και για το έργο της Ιτέας δεν καταδέχτηκε να το υπογράψει ο Δήμος, το υπογράφει ένας αντιδήμαρχος», όπου φυσικά εννοούν τον κ. Τσατσαρώνη. Μάλιστα, μας ενημέρωσαν ότι πήγε χθες ο Δήμαρχος στο Υπουργείο «να ζητήσει τα ρέστα», αλλά ο κ. Αυγενάκης «έλειπε» και δεν τον είδε!
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε αναλυτικά και τις ενέργειες που κάναμε χθες να διασταυρώσουμε αν όντως υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πρωτόκολλα από την κατάθεση του φακέλου στο γραφείο Αυγενάκη και την έγκριση του υπουργού. Αυτό που έχει αξία και πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ευθαρσώς μας δηλώθηκε πως «το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού χάθηκε οριστικά». 
Νωρίς χθες το πρωί επικοινωνήσαμε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τσατσαρώνη. Μας ενημέρωσε ότι τα πρωτόκολλα υπάρχουν και ότι τα έχει ο κ. Κούσουλας. «Τώρα είμαι στην Ιτέα, θα ανέβω σε μια περίπου ώρα στην Άμφισσα, πάρε το Βαγγέλη να στα δώσει και αν δεν τα έχει εύκαιρα θα στα δώσω εγώ μετά», ήταν η απάντηση που πήραμε. Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον κ. Κούσουλα, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι έχει μόνο τα πρωτόκολλα του υπουργείου Εσωτερικών και ότι και ο ίδιος ψάχνει τα αποδεικτικά από το υπουργείο Αθλητισμού. Στη συνέχεια ο κ. Τσατσαρώνης δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, ενώ αργά το μεσημέρι που επικοινωνήσαμε ξανά με τον κ. Κούσουλα μας ενημέρωσε ότι θα πάρει αύριο (σ.σ. σήμερα) τα πρωτόκολλα από την Τεχνική Υπηρεσία, όπως τον διαβεβαίωσε ο κ. Τσατσαρώνης!

Η αντίδραση της κ Ανδρεοπούλου

Η δήλωση της κ. Ανδρεοπούλου έχει ως εξής:
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την τ. αντιδήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο κα Μαίρη Ανδρεοπούλου μας διαβεβαίωσε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε πάρει την έγκριση ένταξης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ από το  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Είχαμε υποβάλλει το αίτημα ένταξης την Άνοιξη του 2019 στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ από το  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πράγματι, η πρότασή μας είχε γίνει δεκτή, κάτι που χαροποίησε όλη τη Δημοτική Ενότητα αφού
μαζί με την προμήθεια προβολέων ήταν συνολικού  προϋπολογισμού 847.000 ευρώ» θα μας πει η κα Ανδρεοπούλου για να συμπληρώσει με έμφαση: «Ήταν τεράστια γκάφα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Εμείς σε δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε προειδοποιήσει ότι με βάση τους κανονισμούς δεν μπορεί να ενταχθούν στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ δυο έργα αθλητικού χαρακτήρα. Τότε, ο κ Δήμαρχος μας διαβεβαίωνε ότι έχει προσωπική δέσμευση από το υπουργείο ότι θα ενταχθούν τόσο το Μπαλόνι της Ιτέας όσο και το Αθλητικό Κέντρο στην Δ.Ε. Παρνασσού. Πως όμως θα γινόταν κάτι τέτοιο όταν ο κανονισμός ανέφερε ότι μπορούσαμε να εντάξουμε μόνο ένα έργο.; Πρόκειται για τεράστια γκάφα. Λέω για γκάφα γιατί δεν διανοούμαι ότι πρόκειται για συνειδητή ενέργεια γιατί θα ήταν πολύ χονδρό αλλά και κακό για τον τόπο μας και όλο το δήμο;»

Η απάντηση του Δημάρχου

Ο κ. Ταγκαλής στο προσωπικό του προφίλ στο facebbok ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ο Δήμος Δελφών ουδέποτε ζήτησε την αντικατάσταση του έργου του Προπονητικού Κέντρου Παρνασσού με αυτό του Γυμναστηρίου της Ιτέας, από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Η παράθεση του συνόλου των στοιχείων που το πιστοποιούν και εγγράφως στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι βιαστικές κρίσεις και τα συμπεράσματα αποτελούν κακό «σύμβουλο» όταν θέλεις να ασκείς υπεύθυνη πολιτική!»

Είναι ενταγμένο σε δυο προγράμματα το Κλειστό Ιτέας και σε κανένα το Αθλητικό κέντρο Παρνασσού!

Το θεμελιώδες ερώτημα φυσικά, το οποίο και οφείλει να απαντήσει ο Δήμαρχος είναι γιατί ένα έργο που είχε χρηματοδότηση και ήταν ενταγμένο στην Περιφέρεια, επέλεξε να το πάρει από εκεί και να το μεταφέρει σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο; 
Το κλειστό Ιτέας μέχρι και σήμερα είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ της περιφέρειας, όπου στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να εκκαθαριστεί, καθώς δε μπορεί να δεσμεύει πόρους σε δυο διαφορετικά προγράμματα. Οπότε η πίστωση θα μεταφερθεί αλλού. 
Παράλληλα το έργο του Αθλητικού Κέντρου φαίνεται να χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα, όπως δηλώνεται από τους συνεργάτες του κ. Αυγενάκη. 

Κάποιοι μας δουλεύουν

Όπως εξελίχθηκε η κατάσταση το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιοι ψεύδονται. Το βασικό ερώτημα είναι «ποιοι»; Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να αποδείξει αφενός ότι δεν ζήτησε την «αντικατάσταση» τους ενός έργου από το άλλο, αφετέρου ότι η διαδικασία έγινε, όπως έπρεπε να γίνει. Είναι σαφές πως δε γίνεται ο Δήμος να ήξερε ότι πρέπει να ζητήσει και να πάρει της «σύμφωνη γνώμη» του κ. Αυγενάκη για το κλειστό Ιτέας, αλλά να μην το ήξερε ή το παράβλεψε για το αθλητικό κέντρο Παρνασσού!
Από την έντυπη έκδοση της ΩτΦ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άχρηστα έργα,στο κουφάρι μιας διασωληνωμενης ετοιμοθανατης κοινωνιας,που γίνονται μόνο για τον τζιρο...

Ex.Amaxis είπε...

Λεφτά για πέταμα! Κανένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο δεν βλέπουμε. Ακόμα και κει που τους χαρίζουν λεφτά, και κει θάλασσα τα κάνουν!