Μόλις 0,4% (δηλαδή 1 στους 250) είναι οι πιθανότητες με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία παγκοσμίως να εξελιχθεί αρνητικά η νόσος του κορωνοίού σε ασθενείς κάτω των 50 ετών.
Αυτό τόνισε ο καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Πρόσθεσε δε ότι ο χαμηλός πυρετός ακόμη και για πολλές ημέρες δεν είναι ανησυχητικός. «Ανησυχητικό είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, να μην μπορώ να αναπνεύσω», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος από τον ιό για καρδιακούς αλλά όχι για τις έγκυους. Όπως είπε, ακόμη και γρίπη εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακό συμβάν σε κάποιο πάσχοντα και αυτή την καρδιοτοξικότητα επιχειρούν οι γιατροί να την καταπολεμήσουν με την κολχικίνη, η οποία θα χορηγείται στους ασθενείς στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου πρωτοκόλλου.
Αναφορικά με τις έγκυες τόνισε ότι «δεν φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει τα φάρμακα που είναι τοξικά να δίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή. «Μελέτες για την έκθεση του παιδιού (Κίνα, ΗΠΑ), δείχνουν ότι τα παιδιά. δεν φαίνεται ότι επηρεάζονται σημαντικά και σίγουρα δεν πεθαίνουν», κατέληξε.
Τέλος, αναφορικά με τους ασθενείς από κορωνοϊό που νοσηλεύονται, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο μοριακούς ελέγχους και μετά από, τουλάχιστον δέκα ημέρες: «Μετά από τη 10η ημέρα μικραίνει η πιθανότητα να μεταδώσεις τον ιό. Οι 10 ημέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για έξοδο από το νοσοκομείο», πρόσθεσε. Επέστησε ωστόσο την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής καθώς ο ιός μπορεί να κολλήσει «μέχρι 17 μέρες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού και 25 από αυτές του γαστρεντερικού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου