Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει διάταξη, που περιλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό, δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες και για 6 μήνες να απασχολούν εκ περιτροπής το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντάς τους φυσικά τον μισό μισθό.
Δηλαδή, με τη νομοθετική ρύθμιση, από τις 20 Μαρτίου, δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, χωρίς διαβούλευση, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα, τόσο το μισθό τους, όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η διάταξη έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των συνδικάτων, που κάνουν λόγο για απόφαση, η οποία θα οδηγήσει σε εκτόξευση της ανεργίας και δραματικό περιορισμό της πλήρους απασχόλησης και καλούν την κυβέρνηση να την αποσύρει.
Η ΓΣΕΕ με χθεσινή (25/3) ανακοίνωσή της, αφού εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση αναφέρει:
«Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της έκτακτης περιόδου που διανύουμε προσδιορίζεται η ισχύς τους για ένα με ενάμιση μήνα και δίνεται παράταση αν χρειαστεί, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει εξάμηνη διάρκεια γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μακροχρόνια ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και σε μισθούς πείνας.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Στηρίζουμε την προσπάθεια να περάσουμε αυτή τη δυσκολία, όχι όμως και τη χρησιμοποίηση της κρίσης για ανατροπές και εξυπηρέτηση εργοδοτών μονοσήμαντα.
Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας δε θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και ρυθμίσεις».
ΕΚΑ: Ταφόπλακα στην πλήρη απασχόληση
Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Αθηνών εκτιμά ότι η διάταξη βάζει ταφόπλακα στην πλήρη απασχόληση:
«Και ξαφνικά, με πρόσχημα τη σημερινή υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει χωρίς καμία αιτιολογία, το 50% των αποδοχών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020 και βλέπουμε!
Η διάταξη του ένατου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα.
Γιατί η κυβέρνηση δυναμιτίζει το κλίμα «ενότητάς μας» «πατριωτισμού της ευθύνης» και «στην πράξη και όχι στα λόγια κοινωνικής αλληλεγγύης» για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στο σημερινό διάγγελμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου;
Γιατί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας (κλειστών και πληττομένων επιχειρήσεων) δεν αρκεί για να αντιμετωπίσουν οι εργοδότες τις συνέπειες της σημερινής κρίσης, όταν μάλιστα αυτοί έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αφήνοντας τους εργαζόμενους με το βοήθημα των 400 €/μηνιαίως και την ισόχρονη ασφαλιστική τακτοποίηση από το κράτος;
Η διάταξη αυτή δείχνει το ταξικό πρόσημο της Κυβέρνησης: διευκολύνει την ευελιξία, επεμβαίνει βίαια στις ατομικές εργασιακές σχέσεις, δεν διασφαλίζει επ’ ουδενί τη μη απόλυση των εργαζομένων, παρά μόνο τη διατήρηση του συνολικού αριθμού τους στην επιχείρηση.
Δυστυχώς, η διάταξη αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκτόξευση της ανεργίας, την οριστική ταφόπλακα στην πλήρη απασχόληση και φυσικά στην ευκαιρία (μετά το πέρας της κρίσης) για απίστευτη κερδοφορία των επιχειρήσεων που αφορά το μέτρο (τις μη πληττόμενες σήμερα)».
Η επίμαχη διάταξη
Η επίμαχη διάταξη της ΠΝΠ (άρθρο 9) αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, προβλέπει δε, τα εξής:
«Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:
Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρηση.
Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου