Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Κάλεσμα στην Ευρώπη από τον Ύπατο Αρμοστή για στήριξη στην Ελλάδα για τους Πρόσφυγες



Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi κάλεσε την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού υπερσυνωστισμού στα νησιά του Αιγαίου και τόνισε την ανάγκη για Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έπειτα από τριήμερη επίσκεψή του σε Λέσβο και Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε τέσσερις προτεραιότητες, τις οποίες συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Grandi έκανε έκκληση για επείγουσα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα νησιά, διασφάλιση μια δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου καθώς και διασφάλιση της προστασίας των 5.000 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.
«H χώρα πρέπει να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής.
Στη Λέσβο, ο κ. Grandi είπε ότι βρήκε «εξαιρετικά δυσάρεστες» συνθήκες στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, το οποίο φιλοξενεί 16.100 αιτούντες άσυλο – επτά φορές πάνω από τη χωρητικότητά του.
Ο Ύπατος Αρμοστής καλωσόρισε σε γενικές γραμμές τα ανακοινωθέντα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακούφιση της κατάστασης στη Λέσβο και σε άλλα νησιά που έχουν επηρεαστεί, όπως τη δέσμευση για μεταφορά 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα. Κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τον ρυθμό εν όψει του χειμώνα και να διασφαλίσει την ύπαρξη κατάλληλης στέγασης και πρόσβασης σε υπηρεσίες στην ενδοχώρα.
Ο Ύπατος Αρμοστής καλωσόρισε επίσης τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ταχύτερες διαδικασίες για τον προσδιορισμό του νομικού καθεστώτος των ανθρώπων δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος των εγγυήσεων και των προτύπων, ενώ υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που έφτασαν στα ελληνικά νησιά φέτος ήταν πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Ο κ. Grandi εξέφρασε την υποστήριξή του για το σχέδιο του Πρωθυπουργού να θέσει σε δράση μια νέα πολιτική για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται μόνα στην Ελλάδα, και παρότρυνε την κοινωνία των πολιτών να παίξει ενεργό ρόλο στην εφαρμογή της.
«Υπάρχει στη χώρα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα παιδιά που είναι σε κίνηση», σχολίασε ο κ. Grandi. «Θα πρέπει να διασφαλιστεί, με όση περισσότερη προσοχή γίνεται, ότι στεγάζονται κατάλληλα σε ασφαλείς χώρους και ότι δεν εκτίθενται σε κίνδυνο.»
Πέρα από τις επείγουσες προτεραιότητες, ο κ. Grandi υπογράμμισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις που να βοηθούν στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία με την ενεργό συμμετοχή των δήμων και μη-κυβερνητικών οργανώσεων.
Μέσα από το πρόγραμμα ESTIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ύπατη Αρμοστεία και η ελληνική κυβέρνηση παρέχουν στήριξη σε κάποιους από τους πλέον ευάλωτους αιτούντες άσυλο – πολλοί από τους οποίους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες στη συνέχεια – παρέχοντας 25.500 θέσεις σε διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με δήμους και ΜΚΟ. Περίπου 80.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες λαμβάνουν μηνιαία οικονομική υποστήριξη με προπληρωμένες κάρτες μέσω του ίδιου προγράμματος. O Ύπατος Αρμοστής κάλεσε την Ε.Ε. να συνεχίσει τη στήριξή της στο πρόγραμμα ESTIA σε επαρκές επίπεδο μέσα στο 2020.
Ο κ. Grandi επαίνεσε την ανθρωπιά, την παραδειγματική αλληλεγγύη και τη φιλοξενία που έχουν επιδείξει οι τοπικές κοινωνίες και τόνισε την ανάγκη για λύσεις ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος στις κοινότητες υποδοχής.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αύξηση στην Ευρώπη του αντι-προσφυγικού αισθήματος, της ξενοφοβικής γλώσσας και της εχθρικής στάσης απέναντι σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
«Όταν εκφράζεις μίσος, όταν φωνάζεις, τι καταφέρνεις στην ουσία; Συνεχίζεις να μένεις με το πρόβλημα και έχεις στενέψει τα περιθώρια για να βρεθούν πραγματικές λύσεις», υπογράμμισε.
Ο κ. Grandi κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει το σύστημα ασύλου της χώρας, να συνεχίσει να παρέχει πόρους στην Ελλάδα και να διευρύνει τα μέτρα αλληλεγγύης ανοίγοντας θέσεις μετεγκατάστασης για ευάλωτους αιτούντες άσυλο, ιδίως ασυνόδευτα παιδιά.
«Δεσμεύτηκα στην κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξω δυναμικά την Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς», τόνισε ο κ. Grandi.
Τέλος, ο κ. Grandi δεσμεύτηκε ότι η Υ.Α. θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στην ανταπόκρισή της στο προσφυγικό και κάλεσε την κυβέρνηση να επωφεληθεί από την παρουσία της Υ.Α. και να αξιοποιήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: