Συγκεκριμένα, η IBM αντικατέστησε το κοβάλτιο ή το νικέλιο που χρησιμοποιείται στην κάθοδο μιας κλασικής μπαταρίας ιόντων λιθίου με τρία διαφορετικά στοιχεία που εξάγονται από το θαλασσινό νερό (χωρίς να αναφέρει τις ονομασίες τους), ενώ πρόσθεσε και έναν νέο τύπο υγρού ηλεκτρολύτη. Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών αφήνουν πολλές υποσχέσεις, καθώς δεν παρατηρείται υποβάθμιση της χωρητικότητας και της απόδοσης κατά τη διάρκεια της φόρτισης, ενώ επιτυγχάνονται υψηλοί ρυθμοί φόρτισης με 0-80% σε μόλις 5 λεπτά. Οι δοκιμές έγιναν, μάλιστα, σε επίπεδο άμεσης σύγκρισης με τις μπαταρίες που κυκλοφορούν στην αγορά και ήδη έχει ανακοινωθεί συνεργασία με τη Mercedes-Benz για περαιτέρω έρευνα με σκοπό να προχωρήσουν σε εμπορική διάθεση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σχετικά με το κοβάλτιο και το νικέλιο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι φωνές κατά της εξόρυξης και της χρήσης τους. Ειδικά για το πρώτο σκέλος τα πράγματα σοβάρεψαν από το 2016 και έπειτα, όταν η The Washington Post έφερε στο φως τις συνθήκες εργασίας και παιδικής εκμετάλλευσης στα ορυχεία του Κογκό, με αποτέλεσμα να κατατεθεί ομαδική αγωγή κατά των Apple, Google, Microsoft, Dell και Tesla από 14 οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους να χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται σοβαρά σε αυτά τα ορυχεία. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλουν ότι η εξόρυξη κοβαλτίου επιφέρει πολύ σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, με την μόλυνση του νερού, την υποβάθμιση του εδάφους και την καταστροφή των σοδειών.
Από τεχνικής πλευράς, είναι γνωστό ότι η δομή του κοβαλτίου και του νικελίου με τον καιρό και τις συνεχόμενες φορτίσεις σχηματίζει δενδρίτες που οδηγούν σταδιακά στην υποβάθμιση της μπαταρίας και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάφλεξης.
Όπως και να ‘χει, το επίτευγμα της IBM φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και ελπίζουμε να μη μείνει και αυτό στο ράφι, όπως τόσες και τόσες εναλλακτικές λύσεις για τις οποίες διαβάζουμε και γράφουμε όλα αυτά τα χρόνια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου