Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Σε τρία λιμάνια χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση - Αυτόνομο πλοίο πραγματοποίησε δοκιμαστικά ταξίδια στη Νορβηγία

Υπολογιστές ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του σκάφους


Ένα επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο, προσέγγισε τρία νορβηγικά λιμάνια χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.   

Πιστεύεται πως είναι το πρώτο πλήρως αυτόνομο ταξίδι από «ντόκο σε ντόκο» που πραγματοποιεί πλοίο τέτοιου μεγέθους.    

Ο λόγος για το μήκους 85 μέτρων FOLGEFONN. Νωρίτερα φέτος χρησιμοποιήθηκε για άλλες δοκιμές συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας ενώ είναι εφοδιασμένο με υβριδική πρόωση.    

Ακόμη μπορεί να ταξιδεύει εξ ολοκλήρου με ηλεκτρική ενέργεια.    

Η επιτυχής δοκιμαστική πλεύση ανακοινώθηκε από τον φινλανδικό τεχνολογικό όμιλο της Wärtsilä ενώ το «παρών» έδωσαν και οι αρμόδιες νορβηγικές αρχές.  




Η Wärtsilä ανακοίνωσε  πως το FOLGEFONN ήταν υπό πλήρη αυτόνομη λειτουργία, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση κατά το ταξίδι του στα τρία διαφορετικά λιμάνια.    

Από τη στιγμή που ένας διαχειριστής επέλεγε τον επόμενο προορισμό και την εντολή «Sail», οι υπολογιστές αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση του σκάφους.    

Έτσι το FOLGEFONN απέπλεε από το σημείο πρόσδεσης, πραγματοποιούσε μανούβρες έξω από το λιμάνι, ταξίδευε ως τον επόμενο προορισμό, πραγματοποιούσε ελιγμούς στην είσοδο του λιμανιού και τέλος έδενε στον τερματικό σταθμό, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με την Wärtsilä.    

O φιλανδικός όμιλος εξέφρασε την πίστη του στην ανάπτυξη «έξυπνων» προϊόντων και συστημάτων που θα οδηγήσουν τη ναυτιλία σε μια νέα εποχή υψηλής αποδοτικότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.    

Παρότι οι δοκιμές αυτόνομων πλοίων πληθαίνουν στη Σκανδιναβία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το πότε τέτοια πλοία θα αρχίσουν να εξυπηρετούν τακτικές πλεύσεις, τουλάχιστον στην επιβατηγό ναυτιλία.    

Με πληροφορίες από το gcaptain  Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: