Απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευάγγελο Κατσαγούνο και αφορούσαν τον ελαιώνα της Αμφισσας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο την 12/12/2018.
α) Για την πορεία και την προοπτική ολοκλήρωσης του έργου της «Άρδευσης του ελαιώνα της Άμφισσας» καθώς και για τους συγκεκριμένους λόγους της διακοπής του.
Η διακοπή των εργασιών έγινε για τους παρακάτω λόγους:
- Διότι ο ΤΟΕΒ Χρισσού με έγγραφό του ζήτησε τη διακοπή των εργασιών από τον Ιανουάριο του 2018 έως τις αρχές Ιουλίου 2018 για την ελαιοσυγκομιδή αλλά και την άρδευση των ελαιοκτημάτων.
- Λόγω μη πληρωμής εγκεκριμένου λογαριασμού από το ΥΠ.Α.ΑΤ.
- Διότι έγινε αλλαγή και από εταιρεία ΕΛΤΕΡ σε κατασκευαστική ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ. Επομένως πρέπει να αλλάξουν οι εγγυητικές επιστολές που καθυστερούν εξαιτίας τραπεζικών διαδικασιών.
- Διότι εκκρεμεί το θέμα των σημείων υδροληψίας από την ΕΥΔΑΠ.
- Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το δίκτυο των πλαστικών σωληνώσεων έχει κατασκευαστεί κατά 95% και για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάζεται περίπου δύο χρόνια.
β) Για τους λόγους που απεδείχθη αναποτελεσματική φέτος η δακοκτονία στον ελαιώνα της Άμφισσας, ο οποίος αποτελεί πέραν του ιστορικού χαρακτηρισμού του, έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες της Ευρώπης, καθώς και για τη συνδρομή των υπηρεσιών της Π.ΣΤ.Ε. στη διαχείριση των ζωτικών αυτών θεμάτων.
Ο ελαιώνας της Άμφισσας στο Νότιο μέρος του (από Κακανού μέχρι Ιτέα) είχε ακαρπία. Επίσης ακαρπία είχε και το βόρειο τμήμα του. (Άγιος Συμεών, Κάμνος κτλ).
Στο υπόλοιπο τμήμα (Σερνικάκι, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Νότιο Τμήμα της Άμφισσας κλπ.) ο ώριμος καρπός προσβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από μυκητολογικές ασθένειες (κυκλοκόνιο, Γλοιοσπόριο) που λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών εμφανίστηκε με μορφή επιδημίας.
Μέχρι τότε είχε μαζευτεί μεγάλο μέρος του καρπού στο στάδιο της πράσινης ελιάς και ήταν πολύ καλής ποιότητας καθώς επίσης και ένα άλλο μεγάλο μέρος του για λάδι που είχε πολύ καλές αποδόσεις και χαμηλές οξύτητες.
Σχετικά ζημιά έπαθε ο καρπός που παρέμεινε στα δέντρα ή παραμένει ακόμα. Ωστόσο είναι μικρές ποσότητες.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε και προσβολή από πυρηνοτρίτη με αποτέλεσμα να χαθεί ένα μέρος του καρπού.
Τα παραπάνω τα διαπίστωσε και ο ΕΛΓΑ που με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας επισκέφτηκε την περιοχή και μάλιστα δύο φορές.
Για τον δάκο και όταν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες έγιναν μέχρι τέλος Οκτωβρίου τρεις ψεκασμοί.
Το πρόβλημα συνεπώς φέτος δεν ήταν ο δάκος αλλά οι μυκητολογικές ασθένειες που προσέβαλαν τον ώριμο καρπό και οι καιρικές συνθήκες όπως σφοδροί άνεμοι, χαλαζόπτωση κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου