Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η καλύτερη εκδήλωση του καλοκαιριού στην Φωκίδα - με διαφορά!


Φιλιππίδης- Μπέζος περιοδεύουν με τη Λυσιστράτη.



 Μία και μοναδική – αλάνθαστη – μονάδα μέτρησης,  είναι αυτή που μετράει την επιτυχία ή όχι μίας εκδήλωσης : η συμμέτοχή του κόσμου & το συναίσθημα που σου αφήνει τελειώνοντας …

Αυτό που έγινε χθες το βράδυ στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς αποτελεί τον ορισμό μια πετυχημένης πολιτιστικής εκδήλωσης . Μερικά από τα ποιο λαμπρά & εμπορικά ονόματα της Ελληνικής σκηνής ανέβηκαν στην σκηνή του θεάτρου και σκόρπισαν γέλιο σε ένα θέατρο που είχε και όρθιους!

Από όλον τον νομό είχαν έρθει : Από Ερατεινή, Γαλαξίδι, Άμφισσα, Ιτέα αλλά και Επτάλοφο και Πολύδροση ήταν εκεί ! ακόμα και από Λιβαδειά, Λαμία και Ναύπακτο κόσμος είχε έρθει για να απολαύσει σπαρταριστούς διαλόγους και ανεκδιήγητους μονολόγους από τον Πέτρο Φιλιππίδη (ειδικά η περιγραφή του Χρησμού με το Πουλί δεν σου άφηνε έντερο…. )

Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ των λίγων και μεγάλων εκδηλώσεων παρά των πολλών και για «εσωτερική κατανάλωση μόνο»  εκδηλώσεων ,
Όχι μόνο γιατί συνήθως  τις "μικρές από συμμετοχή κόσμου" μπορεί και να τις διοργανώνει κάλλιστα και ένας πολιτιστικός σύλλογος…  
Όχι μόνο γιατί όσο χρόνο αφιερώνεις για μία παράσταση που θα παρακολουθήσουν 100 άτομο τον ίδιο χρόνο αφιερώνεις για εκείνη που θα  παρακολουθήσουν 1.500 άτομα…
Αλλά γιατί συνήθως θα απευθύνετε στα ίδια 150 άτομα με καλλιτεχνικές ανησυχίες της περιοχής μας.

 Ποιος μπορεί να ξεχάσει την συναυλία της  Πρωτοψάλτης στην μαρίνα της Ιτέας και τον κόσμο που είχε καταφτάσει στην πόλη μας!
Όπως και χθες που τα αυτοκίνητα έξω από το θέατρο λίγο ακόμα και θα έφταναν στο επάνω κάμπινγκ των Δελφών!!!!







Τη Λυσιστράτη θα ενσαρκώσει, ο Πέτρος Φιλιππίδης το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας έτσι «ζωή» σ’ ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας.
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινήσιας-Μυρρίνη), που στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας.
Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, μιας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, προσωπικότητα που δυστυχώς παραμένει αναγνωρίσιμη, αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές Ιουλίου. Η μουσική (Κωστής Μαραβέγιας) και η χορογραφία-κίνηση (Ελπίδα Νίνου), αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της Αττικής κωμωδίας, αποτελούν δύο ισχυρότατους πυλώνες της παράστασης.
Το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον της «Λυσιστράτης», που παρουσιάστηκε το 411 π.Χ, πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημοσίου ταμείου, είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάζεται το έργο, ενώ παράλληλα ο Πελοποννησιακός Πόλεμος καλά κρατεί. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο το χρόνο. Κατά κανόνα τον νικούν. Η Λυσιστράτη συνδυάζει σε ένα πρόσωπο τη σοφία με τον ερωτισμό. Τη σκέψη με το όνειρο. Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.
Το έργο: Η Αθηναία ηρωίδα συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή. Με επικεφαλής την ίδια, η Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας παράλληλα σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι άντρες φυσικά, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους σε αμφότερα τα στρατόπεδα, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.

Συντελεστές: Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία - Απόδοση: Γιάννης Μπέζος. Στίχοι: Πέτρος Φιλιππίδης. Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας. Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια:  Παναγιώτα Κοκορού. Χορογραφίες - Κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς. Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη. Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου. Make up φωτογραφίας: Make up Lab by Giannis Marketakis. Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης (Λυσιστράτη), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Κινησίας), Ναταλία Τσαλίκη (Μυρρίνη) και ο Γιάννης Μπέζος (Πρόβουλος). Παίζουν επίσης: Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.


ΤΕΤΑΡΤΗ 23/8  ΔΕΛΦΟΙ  - ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν σημαίνει ότι επειδή μια παράσταση είχε κόσμο είναι απαραίτητο να είναι και επιτυχημένη. Ολη μέρα βλέπουμε τον Μπέζο στην τηλεόραση (στις επαναλήψεις ) και ο κόσμος λειτουργεί σαν τα πρόβατα. Λυπάμαι πραγματικά που δεν αναφέρατε τίποτα για την εξαιρετική παράσταση; Ο σταυρός του Νότου με μοναδικά ονόματα, την συγκλονιστική Ιφιγένεια εν Αυλίδι, τον μοναδικό Στανκογλου στο Επτά επί Θήβας. Πραγματικά λυπάμαι.
Α να σημειώσω ότι σε όλα τα σάιτ η παρασταση που αναφέρεται έχει τις χειρότερες κριτικές.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω ηταν και Δεσφινιωτες σε μια ακρη.....