Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Γ.Κόλλιας : «Σύγκλιση Περιφ.Συμβουλίου για άμεσες αποφάσεις προστασίας του περιβάλλοντος στην ΦΩΚΙΔΑ»-Λαϊκό Ψήφισμα

«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ»




Προς τους Προέδους και τα μέλη των Δ.Σ. και τους διαχειριστές site, email,

Η κατάσταση στο περιβάλλον στη Στερεά Ελλάδα έχει ξεφύγει και σε ορισμένες περιοχές έχει πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις καταστροφής. Κατόπιν αυτού πολίτες της Φωκίδας (και μεταξύ αυτών και εγώ που σας αποστέλλω το email) αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συλλογή υπογραφών για άμεση μονοθεματική σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας με αντικείμενο την κατάσταση του περιβάλλοντος και την πρόκληση λήψης αποφάσεων.

Επιπροσθέτως αποστέλλουμε  ανοικτή επιστολή προς όλα τα επιμελητήρια, επαγγελματικούς συλλόγους, φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ. καλώντας αυτούς να πάρουν θέση (τα δύο κείμενα σας τα επισυνάπτουμε προς ενημέρωση).

Με εκτίμηση

Γιώργος Κόλλιας



Ανοικτή επιστολή ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ

 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην ευθύνη που θεματικά αντιστοιχεί στο καθένα σας και συνολικά στην κοινωνική ευθύνη των φορέων και οργάνων σας ότι θα είστε ενήμεροι για την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος και τις μέλλουσες απειλές στη Φωκίδα.

Στη Φωκίδα έχει συντελεστεί μια άνευ προηγούμενου περιβαλλοντική καταστροφή από τις εξορύξεις. Αιολικές εγκαταστάσεις, μικρά υδροηλεκτρικά, ιχθυοκαλλιέργειες, ποιότητα και επάρκεια υδατικών πόρων, διαχείριση στέρεων αστικών απόβλητων είναι οι τρέχουσες πιέσεις.

Το παζλ της υφιστάμενης περιβαλλοντικής καταστροφής συμπληρώνεται με τις απειλές εγκατάστασης  νέων ανεμογεννητριών, νέων μικρών υδροηλεκτρικών, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων (και πλωτών στη λίμνη του Μόρνου), τον άνευ προηγούμενου πολλαπλασιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών, την έναρξη εγκατάστασης μονάδων ηλεκτρικής αποθήκευσης, την επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Σε όλα αυτά που έχουν συμβεί έως σήμερα οι περισσότεροι από εσάς διαπρέψατε δια της ενεργητικής απουσίας σας και για αυτά που μέλλει να γίνουν διαπρέπετε μέχρι σήμερα δια της εκκωφαντικής σιωπής σας τη στιγμή που σε αλλά μέρη αντίστοιχοι με εσάς φορείς και σύλλογοι έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση.


Φαίνεται να μην σας αφορούν θέματα που εμπίπτουν στην επιστημονική σας οντότητα, γνωστικό αντικείμενο και αρμοδιότητα, στην επιχειρηματική και κοινωνική ευθύνη, όπως 

  • Η περιβαλλοντική ανομία και η υποβάθμιση.

  • Η χωροταξική ασυδοσία 

  • Η καταπάτηση κάθε έννοιας περιβαλλοντικού δικαίου

  • Η χειραγώγηση δικαστικών αποφάσεων επί περιβαλλοντικών προσφύγων,

  • Η καταπάτηση συνταγματικών ρυθμίσεων, φυσικών δικαιωμάτων του πολίτη και προκλητικών νομοθετικών απορυθμίσεων,

  • Η ανυπαρξία τοπικής ανάπτυξης παρά τις αεριτζίδικες επενδύσεις,

  • Οι επιπτώσεις στην πραγματική ανάπτυξη και την  τουριστική προοπτική του τόπου,

  • Οι μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία και την βιοποικιλότητα ,

  • Η διαφθορά στην ηθική των τοπικών κοινωνιών μέσω ανταλλαγμάτων,


Σ’ αυτά όλα που συμβαίνουν στον τόπο μας δεν δικαιούστε, από το νόημα ύπαρξης των θεσμών και φορέων που εκπροσωπείτε, να συμπεριφέρεστε σαν να μην τα γνωρίζετε ή σαν να μην συμβαίνει τίποτε και να συνεχίσετε να μένετε άφωνοι.


Ξεπεράστε τα όποια μικρά ή μεγάλα συμφέροντα σας δεσμεύουν, τις ατομικές εξαρτήσεις, τις κομματικές εξαρτήσεις, τις προσδοκίες και υποσχέσεις χορηγιών και λοιπών ωφελημάτων και αναχθείτε στο ύψος των υποχρεώσεων απέναντι στον τόπο.


Μην καταφεύγετε στην βολική σιωπή και τοποθετηθείτε, όσοι δεν το έχετε κάνει, με παρρησία και ευθύτητα τόσο στο γενικό πρόβλημα όσο και στο ειδικό που εμπίπτει στην αρμοδιότητα σας για να δικαιολογήσετε και τον σκοπό της ύπαρξης σας!


ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ 

Ο σιωπών δοκεί συναινεί





-------------




Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας


Στη Φωκίδα έχει συντελεστεί μια άνευ προηγούμενου περιβαλλοντική καταστροφή από τις εξορύξεις και με πολλές αποκαταστάσεις να μην έχουν γίνει ή να έχουν γίνει περίπου, ενώ συνεχίζονται με νέες αδειοδοτήσεις. 

Το 60 % και παραπάνω της έκτασης της Φωκίδας είναι Οριστικές Παραχωρήσεις για εξορύξεις. 

Η Φωκίδα σύμφωνα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο είναι κατά προτεραιότητα μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Ο προστατευόμενος Ελαιώνας της Άμφισσας έχει καεί δύο φορές τα τελευταία χρόνια. 

Οι χώροι εμπλουτισμού και φόρτωσης του βωξίτη στο Λαρνάκι της Ιτέας είναι εκεί για να θυμίζουν τις παρανομίες, που έχουν γίνει και για να «αναβαθμίζουν» το παραλιακό μέτωπο της Ιτέας, ακριβώς κάτω από το παγκόσμιο μνημείο των Δελφών.  

Τμήμα του παραλιακού μετώπου του Νομού έχει καταληφθεί από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και δέχεται ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές πιέσεις. 

Το ίδιο συμβαίνει σε διάφορες άλλες περιοχές του Νομού με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.

Τα πολλά χιλιόμετρα εναερίων ηλεκτρικών δικτύων εξυπηρέτησης αυτών είναι ο εν δυνάμει κίνδυνος πυρκαγιών.

Αιολικές εγκαταστάσεις, μικρά υδροηλεκτρικά, ιχθυοκαλλιέργειες, ποιότητα και επάρκεια υδατικών πόρων, διαχείριση στέρεων αστικών απόβλητων είναι οι τρέχουσες πιέσεις.

Το παζλ της υφιστάμενης περιβαλλοντικής καταστροφής συμπληρώνεται με τις απειλές εγκατάστασης  νέων ανεμογεννητριών, νέων μικρών υδροηλεκτρικών, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων (και πλωτών στη λίμνη του Μόρνου), τον άνευ προηγούμενου πολλαπλασιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών, την έναρξη εγκατάστασης μονάδων ηλεκτρικής αποθήκευσης, την επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Πλέον η Φωκίδα, όπως και άλλοι νομοί της Στερεάς Ελλάδας δέχονται μια ανελέητη απειλή περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής.


Είναι γνωστό ότι η περιοχή των Δελφών και το μυθικό πρόσωπο του Ηρακλή είναι από τα μεγαλύτερα Brand Names. Ο προστατευόμενος Ελαιώνας της Άμφισσας, οι πανέμορφες παραλίες με τους εκπληκτικής ομορφιάς ορεινούς όγκους της Φωκίδας, μαζί με τους Δελφούς και τα Πυρά του Ηρακλέους θα μπορούσαν να είναι η εναλλακτική πρόταση μιας ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Φωκίδας. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ απέναντι στις «αόρατες δυνάμεις» των κερδοσκοπικών – αεριτζίδικων συμφερόντων.


Η Φωκίδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι από τους πιο φτωχούς νομούς της χώρας.


Επειδή η κατάσταση για τον τόπο μας έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο λογικής, πέρα από κάθε όριο αντοχής περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αλλά και πέρα από κάθε όριο κοινωνικής ανοχής.

Επειδή η καταστροφή θα συνεχιστεί με ασύλληπτους ρυθμούς.


ΖΗΤΟΥΜΕ


  • Την άμεση σύγκλιση έκτακτης και μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη Φωκίδα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

  • Την διακοπή της διαδικασίας γνωμοδότησης επί όλων των εκκρεμών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων ΑΣΠΗΕ, ΜΥΗΕ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ, ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την εισαγωγή τους στο σώμα της ολομέλειας ως κρείσσονος σημασίας θέματα.


Φωκίδα,  …/10/2024


ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ 

Ονοματεπώνυμο – τόπος

 

1/  ………………………………………………….


2/  ...………………………………………………..


3/  ………………………………………………….


4/  ………………………………………………….


5/  ………………………………………………….


6/  ………………………………………………….


7/  ………………………………………………….


8/  ………………………………………………….


9/  ………………………………………………….


10/ …………………………………………………


11/ …………………………………………………


12/ …………………………………………………


13/ …………………………………………………


14/ …………………………………………………


15/ …………………………………………………


16/ …………………………………………………


17/ …………………………………………………


18/ …………………………………………………


19/ …………………………………………………


20/ …………………………………………………

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όποιος νομίζει ότι όλα βαίνουν καλώς και προσεχώς καλύτερα ας μην υπογράψει, να μας πει όμως από που βγαίνει αυτή η διαπίστωση, επίσης να καθίσει και να σκεφτεί ότι σε αυτό το τόπο εμείς μένουμε και μετά από εμάς οι επόμενες γενιές και όχι οι εταιρείες που έχουν έρθει για να διαλύσουν κυριολεκτικά το περιβάλλον.
Σήκωσε το κεφάλι και σκέψου την ιστορία αυτού του τόπου το ένδοξο παρελθόν και το ζοφερό μέλλον, υπόγραψε, όχι για να βγάλεις την υποχρέωση όπως πολλοί κάνουν και στις εκλογές, αλλά για να δουν ότι είμαστε πολλοί περισσότεροι από ότι νομίζουν και δεν σηκώνουμε εδώ που φτάσαμε άλλες κοροϊδίες κι άλλα ψέματα