Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γιατί δεν άφησαν να πετάξει στην Ελλάδα η China Airlines


Γιατί δεν άφησαν να πετάξει στην Ελλάδα η China Airlines

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου η China Airlines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας του αυτόνομου κράτους της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει στις 3 Ιουνίου την πτήση CI7607 από το διεθνές αεροδρόμιο Taoyuan προς την Αθήνα.
Οι πτήσεις αυτές, που θα εκτελούνταν με ένα Airbus Α340-300, θα πραγματοποιούνταν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε Παρασκευή. Η εταιρεία συνεργαζόταν με έξι tour operators που προσέφεραν δεκαήμερα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, η οποία, χάρη στις πτήσεις της China Airlines, θα απείχε από την μακρινή Ταϊβάν μόλις 12 ώρες. Το κόστος των πακέτων αυτών διαμορφωνόταν, ανά άτομο, σε περίπου 2.500 ευρώ, ενώ περίπου χίλια εισιτήρια είχαν προπωληθεί.
Ωστόσο, οι μήνες πέρασαν, η εταιρεία δεν κατάφερε να λάβει έγκαιρα την απαιτούμενη αδειοδότηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ως αποτέλεσμα ανακοίνωσε, πρόσφατα, ότι ακυρώνει τις απευθείας πτήσεις της προς την Ελλάδα.
Είχε λάβει διαβεβαιώσεις
Το μέγεθος της China Airlines δεν δικαιολογεί τις γνωστές "αλα γκρέκα" σπέκουλες εταιρειών. Πετάει προς 136 προορισμούς σε 28 χώρες, διαθέτει στόλο 92 αεροσκαφών μέσης ηλικίας 10 χρόνων, και το διάστημα Ιανουάριος - Απρίλιος η λειτουργική κερδοφορία της ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για έναν τέτοιου βεληνεκούς αερομεταφορέα η ελληνική αγορά δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα εξαιρετικά μικρό κλάσμα των μεγεθών της. Γι' αυτό, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, η China Airlines είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι θα της παρασχεθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ανακοίνωνε ότι θα εγκαινιάσει αρχές Ιουνίου ναυλωμένες πτήσεις προς τη χώρα μας.
Η μη λήψη, έως τις 30 Μαΐου, των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων οδήγησε την China Airlines στην ακύρωση των προγραμματισμένων πτήσεών της προς την Αθήνα. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της "Φορμόζας" να μιλήσουν για αλαλούμ, όπως και για ένα πολιτικό και οικονομικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στο Capital.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που ο αερομεταφορέας της Ταϊβάν έχει καταθέσει αίτημα για πτήσεις προς την Ελλάδα. Τελευταία φορά ήταν επί υπουργίας Μ. Χρυσοχοΐδη στο Μεταφορών και Δ. Αβραμόπουλου στο Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι διαχρονικά ενδεχόμενη έγκριση, έστω και ναυλωμένων πτήσεων εταιρείας της μη αναγνωρισμένης από την Κίνα, Ταϊβάν, για την Ελλάδα θα αποτελούσε διπλωματικό ατόπημα που, ενδεχομένως, να οδηγούσε σε διάρρηξη τις ελληνοσινικές σχέσεις, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε "ευγενικά" κλείσει την πόρτα στο κρατίδιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία όμως, φαίνεται ότι χάθηκε στην μετάφραση: κύκλοι της ΥΠΑ σημειώνουν ότι το αίτημα της Ταϊβάν πρέπει να εγκριθεί από το ΥΠΕΞ. Το αίτημα δεν εγκρίθηκε, η ΥΠΑ δεν ενημέρωσε την China Airlines, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Chang Yu-hern να δηλώνει ότι 'δεν έχει ιδέα ' γιατί αυτό απερρίφθη.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό τουριστικό προϊόν δυσφημείται για πολλοστή φορά, με την Ελλάδα να εμφανίζεται ως αναξιόπιστη χώρα.
dimitris.delevegos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: