Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ :

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

Πάνω από εκατό  χρόνια θα ζουν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής έρευνας - τεχνολογίας  και της εφαρμογής  τους στην καθημερινή ζωή.
Αυτό τόνισε ο κ Διονύσιος Φ. Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Επίτιμος Διευθυντής και Eπιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και  Διευθυντής Τομέως Καρδιάς – Αγγείων στο  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Η μεταφραστική έρευνα στη Δημόσια Υγεία».
 « Η ιατρική έρευνα σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η κλινική εφαρμογή τους   είναι οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν καθοριστικά στην  αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου» τόνισε ο κ Κόκκινος και πρόσθεσε
«Στην Αμερική, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1970 μέχρι το 2000 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τρία χρόνια».
Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημονικών  μελετών οφείλεται  σε δυο βασικούς λόγους.
  • Στην βελτίωση της  ποιότητα στην περίθαλψη
    και θεραπεία σε ποσοστό 50 με 75%
  • Στις  αλλαγές στον τρόπο ζωής  και πρόληψης  σε ποσοστό 25 με 50%
Αξίζει να τονιστεί πως πριν από το 1700 το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου αυξανόταν μόλις  κατά ένα χρόνο σε διάστημα 10.000χρόνων.Η εξέλιξη στον τομέα της έρευνας και η εφαρμογή των αποτελεσμάτων επιστημονικών μελετών αποτέλεσε τον βατήρα της εκτόξευσης, μέσα σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το παρελθόν, στα σημερινά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον κ Κόκκινο η κλινική εφαρμογή  των ερευνών συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση μολυσματικών και άλλων ασθενειών , αλλά ταυτόχρονα και στην ταχύτερη θεραπεία των ανθρώπων.
Εντόπισε τα βασικά αίτια σημαντικών παθήσεων όπως:
 υπέρταση – εκλαμψία
παχυσαρκία – διαβήτης
διαβήτης – καρδιοπάθεια
Παράλληλα  συνεβαλεστη :
  • Ταχύτερη μεταφορά γνώσης
  • Μείωση κόστους θεραπειών
  • Μείωση απόσταση έρευνας   κλινικής πράξης
Σήμερα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι κύριες αιτίες θανάτου  του ανθρώπου προέρχονται  από :
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Τον καρκίνο
  • Τα αναπνευστικά νοσήματα
Με βάση τα στοιχεία αυτά  το μεγάλο ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας στρέφεται στην αντιμετώπιση:
  • Της υπέρτασης
  • Του καπνίσματος
  • Της δυσλιπιδαιμίας
  • Της παχυσαρκίας

Σύμφωνα με τον κ Κόκκινο η ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής – Τηλεφροντίδας, τα Κλινικά πληροφορικά συστήματα και  οι περιοχικές και Εθνικές βάσεις πληροφοριώνθα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα αμέσως επόμενα χρόνια  στην βελτίωση της ποιότητας της υγείας του ανθρώπου.
Ήδη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη οι παρεμβάσεις με τη βοήθεια της ψηφιακής υγείας μπορεί να μειώσουν μέχρι και 40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
«Η έρευνα  είναι απαραίτητη για την πρόοδο  και η ιλιγγιώδης πρόοδος τεχνικών καθιστά αναγκαία την εξέλιξη μεθόδων αξιολόγησης» τόνισε ο κ Κόκκινος και κατέληξε «Η αλληλεπίδραση μορφών έρευνας μπορεί να γίνει  πιο αποδοτική  και θα πρέπει  οι έρευνες να γίνονται  σε  πιο μεγάλες ομάδες πληθυσμού, ενώ οι καπνιστές (και οι παθητικοί) είναι μια ομάδα απόλυτης προτεραιότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: