Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

"Η Φωκίδα τα έχει όλα, αλλά τουριστικός προορισμός δεν είναι"!




Η αποστροφή αυτή αποτέλεσε το κύριο συμπέρασμα της πρώτης συνεδρίας, που είχε ως θέμα τον τουρισμό ως πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης στη Φωκίδα, της αναπτυξιακής επιστημονικής ημερίδας
που διοργάνωσαν σαράντα περίπου σύλλογοι του νομού το Σάββατο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών. Επίκεντρο των εισηγήσεων των ομιλητών στάθηκαν οι πολλαπλές αλλά κρυμμένες τουριστικές αναπτυξιακές του τόπου κι η ανάγκη να τεθούν στο προσκήνιο της αναπτυξιακής διαδικασίας τα πολιτιστικά αγαθά σε ορθολογική κι οργανική συνάρθρωση με τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της φωκικής γης.
Επιπρόσθετα, στηλιτεύθηκε η απουσία της Ελλάδας από τη Σύμπραξη των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πόλεων, ενώ τονίστηκε κατ επανάληψη και με έμφαση η ανάγκη περαιτέρω διάχυσης στην τοπική κοινωνία των οφελών και της κατανόησης του πολιτισμού ως βασικού αναπτυξιακού προτάγματος.
Ιδιαίτερα σημαντική στο όλο πλαίσιο ήταν η εισήγηση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρι Τσάρτα με θέμα"Προκλήσεις και Δυνατότητες Τουριστικής Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής των Δελφών". Αρχικά ανέλυσε τις γενικότερες τάσεις του σύγχρονου διεθνούς τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με αυτές, κυρίαρχο στοιχείο είναι η προϊούσα υποχώρηση της τάσης για μαζικό τουρισμό και η εμφάνιση στο προσκήνιο του "πολυκινητρικού τουρίστα", τάση η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα συνολικότερα και την περιοχή των Δελφών ειδικότερα.
Ο σύγχρονος τουρίστας πλέον δεν ταξιδεύει για ένα μόνο λόγο, αλλά για να συνδυάσει περισσότερα στοιχεία. Κάτω από το φάσμα που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη τονίστηκε η σημασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων κι η καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην προώθησή τους κι οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. "Τα πάντα μπορεί να είναι τουρισμός" ήταν το χαρακτηριστικό επιμύθιο, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η στοχοθεσία στην προσέλκυση επισκεπτών οφείλει να εστιάσει στη διευρυμένη ευρωπαϊκή μεσαία τάξη.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για φέτος αναμένονται στη χώρα μας πάνω από 30 εκ. τουρίστες, με δεύτερο γνώμονα τον πολιτιστικό τουρισμό, ενώ περίπου 3-4 εκ. έρχονται μόνο για να περπατήσουν, τομέας που μπορεί να αποβεί προνομιακός για την περιοχή της Παρνασσίδας, ενώ επισημάνθηκε, παράλληλα, η λειτουργική διασύνδεση των αφίξεων με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η οικοδομή, το real estate, η βιοτεχνία κ.α.
Κατά τον καθηγητή Π. Τσάρτα το σημερινό τουριστικό πακέτο συναπαρτίζουν 30 (!) περίπου θεματικές υποκατηγορίες, τα οποία στο σύνολό τους διαθέτει η Ελλάδα και μεγάλο μέρος τους η Φωκίδα. Ενδεικτικά, ανέφερε τις μορφές του αθλητικού τουρισμού, τον αγροτουρισμό-οικοτουρισμό, τη χιονοδρομία την ορειβασία τον πολιτιστικό τουρισμό, το θρησκευτικό, το συνεδριακό, τον ιαματικό, τον ιατρικό, την κρουαζιέρα, την πεζοπορία στους ορεινούς όγκους καθώς κι άλλους.
Ειδικότερα για το Δήμο Δελφών, τονίστηκε το υποβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, μολονότι αυτό είναι πολυσύνθετο. Σημαντικό, παράλληλα, μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μια χωρικά πολυδιασπασμένη χωρική ενότητα. "Άλλο Δελφοί, άλλο Αράχωβα ή Γαλαξίδι ή Ιτέα ή Άμφισσα κλπ" υπογράμμισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κι έδωσε, ταυτόχρονα, ιδιαίτερη βαρύτητα στην αδήριτη ανάγκη συνεργειών μεταξύ των επί μέρους δημοτικών ενοτήτων. Ως άλλα καίρια μειονεκτήματα για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού τουριστικού "πακέτου" στην περιοχή ονομάτισε τα κάκιστα μεταφορικά δίκτυα και την ανεπαρκή διαφημιστική εικόνα, ενώ υπεδειξε την ανάγκη διεκδίκησης κονδυλίων για τους σκοπούς αυτούς και πέραν του ΕΣΠΑ.
Ως απολύτως αναγκαίο κι αδιαπραγμάτευτο "εργαλείο" για την ανάπτυξη των μεγάλων τουριστικών δυνατοτήτων της Παρνασσίδας ανέφερε τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης και Προβολής της Τουριστικής Περιοχής των Δελφών, φορέα τον οποίο ήδη διαθέτουν άλλες περιοχές που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην τουριστική τους ανάπτυξη και τόνισε, επίσης, την ανάγκη επιθετικής διαφημιστικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πρόσθετα, ανέλυσε ότι το τουριστικό δίπολο "Αράχωβα-Δελφοί" δεν έχει κάνει καλό στην ευρύτερη περιοχή της Παρνασσίδας κι ότι η λύση εφεξής θα πρέπει να είναι η βαρύτητα μόνο στην περιοχή των Δελφών, με απαραίτητη, ωστόσο, την πολιτική συνεργειών ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες που συναπαρτίζουν τον καλλικρατικό Δήμο Δελφών.
"Αν επιδείξετε το αναγκαίο πνεύμα συνεργειών μεταξύ σας, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου" τόνισε κλείνοντας με το κεντρικό συμπέρασμα που προαναφέραμε: "Η περιοχή κυριολεκτικά τα έχει όλα, αλλά τουριστικός προορισμός δεν είναι! Κι αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει"...

amfissaface

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακούω ότι δεν καλέσανε καθόλου το ΤΕΙ!!!! Αληθεύει; Αν ισχύει, ντροπή!