"Εν μέσω της πιο ασφυκτικής οικονομικής κρίσης του κόσμου και μπροστά στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές, οι ΗΠΑ υιοθέτησαν έναν αθόρυβο, παρασκηνιακό ρόλο.
Αυτό όμως αλλάζει" σημειώνει αρχικά το άρθρο στο Bloomberg σήμερα. Ο τίτλος που επιλέγεται για το δημοσίευμα: "Oι ΗΠΑ σημάνουν ξαφνικό συναγερμό για την Ελλάδα."
Το Bloomberg σημειώνει πως μέχρι πρόσφατα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και το οικονομικό επιτελείο του έχουν κάνει ελάχιστες δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την κρίση χρέους στην Ελλάδα, η οποία απειλεί να οδηγήσει την χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jacob Lew J. εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στην Ευρώπη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίγνωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έχουν τιμωρήσει τους Αμερικανούς για ανάμιξη στο παρελθόν, θεωρούν το χρέος της Ελλάδας εσωτερικό ζήτημα. Αναγνωρίζουν επίσης ότι η ήπειρός τους είναι το ιδανικό πεδίο για την επίλυση της διαφοράς και όχι οι ΗΠΑ, μετά την εμπειρία της Ευρώπης αποσάθρωση μια διαδοχή κρίσεων δημοσίου χρέους κατά το τέλος της τελευταίας δεκαετίας.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί αρκετά μεγάλο βαθμό από την αρχή, αλλά το μεγαλύτερο μέρος έχει διαδραματιστεί παρασκηνιακά", είπε ο Edwin Truman, ο οποίος ήταν βοηθός υπουργός Οικονομικών για τις διεθνείς υποθέσεις υπό τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Lew είχε δύο τηλεφωνικές κλήσεις, στις 22 Μαΐου και 27 Μαΐου, με πρωθυπουργό στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει την αυξημένη ανησυχία των ΗΠΑ για το ζήτημα.
Η Ελλάδα καλείται τον επόμενο μήνα να αποπληρώσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - όταν οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος - με την πρώτη πληρωμή στις 5 Ιουνίου. Η χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και τα χαμηλά φορολογικά έσοδα, δεν έχει τα χρήματα και διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για καλύτερους όρους και για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απορρίψει δημοσίως την πεποίθηση της Ελλάδας πως μια συμφωνία πλησιάζει. Η αποτυχία συμφωνίας θα οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων που εκδίδονται από άλλες «ευάλωτες» χώρες της ζώνης του ευρώ, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Πέμπτη. Ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κρούσει δημόσια συναγερμό όπως έκαναν το 2012, όταν ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους της εποχής ήταν ένα "σύννεφο που έρχεται πάνω από τον Ατλαντικό."
Από το Bloomberg σημειώνεται πως η συμμετοχή των ΗΠΑ στις προηγούμενες κρίσεις προκάλεσε αντιδράσεις. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν τις παρακλήσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner για να επιλύσουν τα χρέη τους, όταν έκανε μια ασυνήθιστη εμφάνιση σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Αρκετές χώρες τον επέκριναν ανοιχτά για ανάμιξη στα εσωτερικά τους.
Κατά τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπ. Οικονομικών Robert Kahn, «η μόχλευση της κυβέρνησης Ομπάμα στην ελληνική κρίση είναι περιορισμένη ενώ μειωμένη εμφανίζεται και η επιρροή των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τον Ομπάμα. Γιατί να κάνει μια δημόσια δήλωση και να αποτύχει; Οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους και η Ελλάδα αρχίζει να απογοητεύει όσο περνάει ο καιρός», αναφέρει ο Kahn.
Παράλληλα επισημαίνεται πως η κατάσταση κρίνεται λιγότερο επείγουσα σε σχέση με 4 χρόνια πριν. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε καλύτερη θέση για να αντέξει εξωτερικές κρίσεις και η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα για την προστασία των τραπεζικών συστημάτων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τους κινδύνους της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ενδοιασμούς για τη προσέγγιση της Ευρώπης απέναντι στο ζήτημα. Υπάρχει «πολύ αγωνία» στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται υπερβολικά σίγουροι και υποτιμούν τον κίνδυνο μια ελληνικής χρεοκοπίας, δηλώνει ο Kahn στο Bloomberg.
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου