Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Μόνη σίγουρη «άφιξη», τα μέτρα!

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, «το έχουν δέσει κόμπο» ότι ο Πάουλ Τόμσεν και η παρέα του θα έρθουν στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας (φωτ. ΑΠΕ)
ΕΝΩ «ΠΑΙΖΕΤΑΙ» Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Η λήψη νέων μέτρων για την τρόικα θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., έστω και αν οι επικεφαλής της δεν γνωρίζουν ακόμα πότε θα έρθουν στην Αθήνα, ανάγοντας πλέον σε αστικό μύθο την ημερομηνία επιστροφής των κ. Πάουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, «το έχουν δέσει κόμπο» ότι ο Πάουλ Τόμσεν και η παρέα του θα έρθουν στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας (φωτ. ΑΠΕ)
Η τρόικα αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι της την ερχόμενη εβδομάδα για την Αθήνα, όπως αναφέρει το Reuters, καθώς οι δανειστές αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές που έχουν με την Ελλάδα για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ το 2014. Ωστόσο, όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης: «Η λύση είναι νέα μέτρα. Φυσικά και θα ληφθούν».
Την επόμενη Τρίτη … Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα αναφορικά με τη αναβολή της επίσκεψης, αναφέροντας ότι «δεν έχει αλλάξει ο έως τώρα προγραμματισμός και την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας».
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που μίλησε στο Reuters, η αναβολή της επίσκεψης οφείλεται στο γεγονός ότι «υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας», και συμπλήρωσε πως «η επιστροφή παγώνει προσωρινά». Η ίδια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο: «Οι Έλληνες λένε κάναμε αρκετά, ενώ η τρόικα τονίζει πως απαιτούνται νέα μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός».
Τα λεφτά της δόσης… Ο ίδιος αξιωματούχος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να βρεθεί λύση, επειδή η Αθήνα θα χρειαστεί πραγματικά τα λεφτά από την επόμενη δόση του Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, σε ομιλία του στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίστηκε βέβαιος ότι φέτος θα επιτευχθεί ένα «μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους, τουλάχιστον, 400 εκατ. ευρώ», κάνοντας λόγο μάλιστα για «συντηρητική εκτίμηση». Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι εφ' όσον εμείς είμαστε συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας, θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: