ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου γράφτηκε ο επίλογος μίας ιστορίας που ξεκίνησε αρκετό χρονικό διάστημα πριν. Ήταν η ιστορία της αύξησης των Δημοτικών Τελών, την οποία η δημοτική παράταξη που δεν υποστηρίζει τη σημερινή Δημοτική Αρχή έχει καταγγείλει σαν «αυθαίρετη και άδικη», καθώς, (αντιγράφω από σχετική ανακοίνωση της εν λόγω δημοτικής παράταξης) «σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρέθεσε η αρμόδια υπηρεσία, η αύξηση των Δαπανών από πέρυσι (2023) έως και φέτος (2024) ήταν 5,8%, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των δημοτικών τελών (μεσοσταθμικά περίπου 36,7%) θα οδηγήσει σε οικονομικά πλεονάσματα του λογαριασμού ανταποδοτικών τελών, ενώ από τον νόμο προβλέπεται ότι τα έσοδα πρέπει να ισοσκελίζουν τις δαπάνες».
Η παραπάνω ιστορία ξεκίνησε με μία αρχική εισήγηση για αυξήσεις πάνω από το 100%, η οποία όμως στη συνέχεια αποσύρθηκε διότι διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει «λάθος» στους σχετικούς υπολογισμούς (γράφτηκε ότι τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων επί των οποίων επιβάλλονται τα δημοτικά τέλη ήταν στον αρχικό υπολογισμό τελείως διαφορετικά από τα πραγματικά).
Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, να γίνεται δηλαδή τέτοιο τεράστιο «λάθος», ανέδειξε αμέσως τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη λειτουργία των υπηρεσιών και την κραυγαλέα ανεπάρκεια των αρμοδίων να διαχειριστούν με αξιοπιστία και υπευθυνότητα κρίσιμα θέματα που ακουμπούν στο πορτοφόλι των πολιτών.
Από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε το εν λόγω θέμα, εγώ κατέγραψα κάποια πρώτα δικά μου σχόλια, λέγοντας :
«Τα δημοτικά τέλη εισπράττονται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τα τ.μ. επιφάνειας του ακινήτου, και αποδίδονται από τους τελευταίους στον Δήμο που ανήκει το ακίνητο. Δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο απεικονίζονται τα αποδιδόμενα στους Δήμους δημοτικά τέλη και πως αυτά αντιστοιχίζονται με τα ακίνητα που βρίσκονται στον συγκεκριμένο Δήμο.
Βασική αρχή της χρηστής διοίκησης είναι να έχει ο Δήμος ένα αρχείο των ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του και να ελέγχει κάθε μήνα τα εισπραττόμενα δημοτικά τέλη, αν αυτά πράγματι αντιστοιχούν στα ακίνητα του Δήμου, αλλά και αν οι πάροχοι ενέργειας αποδίδουν σωστά τα εν λόγω τέλη.
Το να εμφανίζεται τη μία χρονιά σύνολο ακινήτων με επιφάνεια Α και την επόμενη χρονιά με επιφάνεια Β, αυτό συνιστά όχι μόνο παράλειψη του Δήμου να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο αλλά και βαρύτατη ποινική ευθύνη, υπό την έννοια πιθανότητας τέλεσης του αδικήματος της απιστίας. Για τον λόγο αυτό, η ελέγχουσα τη διοίκηση του Δήμου "αντιπολίτευση" οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε καταγγελία προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αλλά και προς Ανεξάρτητες Αρχές (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη).
Τυχόν παράλειψη μίας τέτοιας καταγγελίας, παρά την βεβαιωμένη διαπίστωση της συγκεκριμένης παράλειψης των υπηρεσιών του Δήμου, μπορεί εν δυνάμει να εκληφθεί ως συνυπευθυνότητα των δημοτικών συμβούλων που δεν ανήκουν στην διοικούσα παράταξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου