Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

«Οι Πράσινοι βιώνουν το έλλειμα Δημοκρατίας στην Ελλάδα »


Οι Πράσινοι συμμερίζονται και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εξέφρασε το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεση του, για τη διαφθορά, τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες στην Ελλάδα.


Ο απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ από τους ολιγάρχες που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση, οι «λίστες Πέτσα» που ετοιμάζονται πάλι με την καμπάνια για την επιστολική ψήφο, οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων, οι παρακολουθήσεις, οι στρατηγικές αγωγές για την οικονομική εξόντωση ή τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων (SPAPPs), οι πραξικοπηματικές ενέργειες διάλυσης της Επιτροπής Διαφάνειας, η αστυνομική βία στις διαμαρτυρίες, η απόπειρα ποινικοποίησης κινητοποιήσεων αλλά και ο πρόσφατος άδικος αποκλεισμός μας από τις βουλευτικές εκλογές (Μαΐου 2023), αποτελούν την απτή πραγματικότητα της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας, όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.

Ένα αυταρχικό μονοκομματικό κράτος αναδύεται μέσα από μια αντίληψη «κυβερνησιμότητας» όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) η Ελλάδα βρίσκεται στην 59η θέση διεθνώς και στην 24η θέση ανάμεσα σε 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας -σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια- βρίσκεται πλέον, ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς με σκορ κάτω της βάσης στον παγκόσμιο χάρτη. Και η ποιότητα της Δημοκρατίας, το Κράτος Δικαίου, η διαφάνεια και η ευημερία των πολιτών είναι αντιστρόφως ανάλογα της διαφθοράς.

Η διοικητική διαδικασία, ειδικά σε περιβαλλοντικά θέματα, περιορίζεται στην κρίση ενός ατόμου με υπουργικές αποφάσεις. Οι πολίτες καλούνται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα απέναντι σε μια βιομηχανία κακής νομοθέτησης. Η αποκεντρωμένη διοικητική διάρθρωση του Κράτους έχει γίνει μια καλή ανάμνηση και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης απαξιώνονται. Όλες οι διατάξεις για το τεκμήριο αρμοδιότητας των τοπικών υποθέσεων στις τοπικές κοινωνίες καταργήθηκαν.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συνεχώς με ψευδείς αναφορές είτε πρόκειται για πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε πρόκειται για εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα προσωπικά δεδομένα ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες με άγνωστη κατεύθυνση και στόχο επεξεργασίας. Ακόμη και το δικαίωμα στην απεργία περιορίστηκε και υποσκάφθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανέχειας των εργαζομένων. Και η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός καλλιεργούνται ως ένα υπόβαθρο κοινωνικής συνείδησης για την ανάπτυξη της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και η ελεύθερη ροή των πληροφοριών αποτελούν βασικούς πυλώνες κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Υποστηρίζουν τη θέσπιση κανόνων που προστατεύουν τα μέσα ενημέρωσης από τη συγκέντρωση και τον έλεγχο από συμφέροντα, κατοχυρώνουν την πλουραλιστική λειτουργία τους και εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων από τον κρατικό και κομματικό έλεγχο. Υποστηρίζουν τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας και κοινωνικού ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, ενάντια στην εξάρτηση από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και διεκδικούν:


  • την απόλυτη αυτονομία και δικαιοδοσία των Ανεξάρτητων Αρχών και την δημοκρατική τους συγκρότηση με κοινωνικό έλεγχο.
  • την απόλυτη αυτονόμηση της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία.
  • ανοιχτά δεδομένα και πλήρη διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης για όλους τους πολίτες.
  • πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η ιστορία έχει δείξει με πολλούς τρόπους ότι η ποιότητα της ζωής των πολιτών εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα της δημοκρατίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: