Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Χωροταξικό πλαίσιο: Ο δήμος Δελφών καταγγέλλει την αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα (Ιστορικό ντοκουμέντο)

Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια



Την αντίθεσή του στην αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που προβλέπει αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα σε περιοχές της επικράτειας των Δελφών, εκφράζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο. 


Ο Δήμος καταγγέλλει την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εισάγει «για πρώτη φορά στην ιστορία την έννοια της αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Δήμου Δελφών, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε άλλη χρήση στις περιοχές αυτές», που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανταγωνιστική με τα μεταλλεία.


Στην απόφαση του, το δημοτικό συμβούλιο υπογραμμίζει ότι το νέο χωροταξικό πλαίσιο «αγνοεί πλήρως» τις προτάσεις του δήμου, της περιφέρειας και άλλων φορέων και ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε εξειδικευμένο δικηγόρο την άμεση κατάθεση αίτησης ακύρωσης, στο Συμβουλίου της Επικρατείας.


Ενώ η προθεσμία για την προσφυγή λήγει στα μέσα Φεβρουαρίου (12/2), ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος ζητά άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.


Αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν και για τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις στις περιοχές προτεραιότητας αιολικών πάρκων και στις θαλάσσιες περιοχές με ιχθυοκαλλιέργειες, και τις συνέπειες στην τουριστική δραστηριότητα. 


Μέλη της τοπικής κοινωνίας που μίλησαν στο LIFO.gr, εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση ενδέχεται να επηρεαστεί, έμμεσα, ακόμα και τμήμα του εθνικού δρυμού Παρνασσού, τμήματα των περιοχών NATURA 2000, μέρος του παραδοσιακού ελαιώνα και μεγάλα τμήματα των ζωνών Α και Β του δελφικού τοπίου.


Οι ίδιοι φοβούνται και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χωροταξική αναθεώρηση σε μεγάλο τμήμα του Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στους Δελφούς. Το LIFO.gr επικοινώνησε και με το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να λάβει επίσημη απάντηση μέχρι στιγμής. 


Αναλυτικά το σημερινό δελτίο τύπου του Δήμου Δελφών


«Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να δηλώσει την έντονη πολιτική του αντίδραση και καταγγελία απέναντι στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία αναθεωρείται το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου αποφάσισε να δοθεί εντολή σε εξειδικευμένο δικηγόρο για την άμεση κατάθεση αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.


»Το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο όπως καθορίστηκε με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, αγνόησε πλήρως τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου Δελφών, της Περιφέρειας και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας και εισήγαγε για πρώτη φορά στην ιστορία την έννοια της αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Δήμου Δελφών, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε άλλη χρήση στις περιοχές αυτές που μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστική με τη μεταλλεία.


»Και αρκετά ακόμη σκοτεινά σημεία, αδιευκρίνιστα και πέραν των ζητουμένων από την τοπική κοινωνία προβλήματα εντοπίζονται στην ανωτέρω απόφαση.


»Ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος ζήτησε να τοποθετηθούν ξεκάθαρα όλοι οι θεσμικοί παράγοντες επί του ζητήματος και να συνταχθούν στον αγώνα για την ακύρωση αυτού του νομοθετήματος, ενώ με πρότασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών ζητά άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου και φορέων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Φάμελλο».


πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα δύο συνεχών αναμετρήσεων και την αναμενόμενη απαξίωσή τους.
Οι συνέπειες όμως , του χωροταξικού - ταφόπετρας , στον τουρισμό των Δελφών , συνεχίζουν να υπάρχουν.
Οι Δελφοί , δεν έχουν ανάγκη προβολής , όπως θεωρούν μερικοί αιρετοί φτιάχνοντας ακόμη και sites στο διαδίκτυο , ελπίζοντας για το καλύτερο...
Οι Δελφοί , είχαν και έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα : Έχουν διαφημιστεί σαν τουρισμός της μιας ή μιάμισης μέρας ... αποτέλεσμα βεβαίως ,πολυετούς σχεδιασμού.
Η περιοχή διαθέτει σημαντικά μέρη για να κρατηθεί πολυήμερος τουρισμός , αυτό όμως έχει εντέχνως «θαφτεί» κάτω απ τα ...«συμφέροντα»!
Έχει κατ ουσίαν θαφτεί η θάλασσα των Δελφών και ότι υπάρχει ,μέσα και τριγύρω ,στον Κρισσαίο κόλπο . Η θάλασσα που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού , στο 95% των προτιμήσεων των ξένων τουριστών..
Για σκεφτείτε πως άλλαξαν το ΔΕΛΦΟΙ-ΙΤΕΑ-ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ(ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ) σε ΔΕΛΦΟΙ-ΑΡΑΧΩΒΑ(ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ)... Τυχαία;
Τα «συμφέροντα» στην συνέχεια προετοίμασαν το έδαφος για άλλες δραστηριότητες που είχαν σαν αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν τουριστικά οι ακτές , οι παραλίες και τα όμορφα πρανή του Κρισσαίου Κόλπου ,όπως ακριβώς και των παραθαλάσσιων περιοχών της Νοτιοανατολικής Εύβοιας .
Ένας αμερόληπτος κριτής θα μπορούσε να απαριθμήσει εκατοντάδες σημεία ενδιαφέροντος για να κρατηθεί ένας τουρίστας στην περιοχή με πρωταρχική θέση την αξιοποίηση των παραλιών , την ψήφιση ευνοϊκών για τον τουρισμό Νόμων και χωροταξικών περιορισμών για τις οχλούσες δραστηριοτήτες.
Το παραμύθι ότι Οι Δελφοί είναι «ορεινός« προορισμός , ότι η θάλασσα των Δελφών δεν είναι «όμορφη» , δεν είναι «σαν των νησιών» και δεν μπορεί να τραβήξει τουρίστες πρέπει να σταματήσει .Είναι το παραμύθι που διασπείρουν επί σειρά ετών αυτοί που πολεμάνε των τουρισμό των Δελφών-για ίδιο όφελος- και των πληρωμένων φερέφωνών τους , που δυστυχώς υπήρχαν(και υπάρχουν) σε διοικητικές θέσεις.
Το άλλο παραμύθι πως , μια σταλιά περιοχή , όπως του Δήμου Δελφών , μπορεί να έχει και βαριά βιομηχανία (sic) αλλά και τουρισμό παράλληλα , κατέρρευσε με την ίδια την προσφυγή του Δήμου Δελφών και της Περιφέρειας κατά του χωροταξικού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ .

Μια σειρά παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Ιτέας-Κίρρας μπορούν να προσδώσουν ένα τελείως διαφορετικό χαρακτήρα και μια άλλη εικόνα στον επισκέπτη της περιοχής .

Η αξιοποίηση του ενιαίου παραλιακού μετώπου Ιτέας-Κίρρας (3km περίπου) έχει ξεκινήσει με ανακατασκευές από Μαρίνα σε «Τροκαντερό» και από «Μαιάμι» σε «Απόλαυση» ,ευθύνης Λ.Τ Ν.Φωκίδας και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ένας εμπλουτισμός των παραλιών με άμμο , απ αυτή που θα αποσύρει η μπίγα από τον μόλο για την εκβάθυνση του λιμανιού , είναι εφικτή .
Άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη και κυρίως η επέκταση του λιμανιού είναι στη σωστή κατεύθυνση .

Απομένει να ευθυγραμμιστεί και η κατανόηση των τοπικών αρχόντων στον τρόπο της τουριστικής αξιοποίησης του ήδη παγκόσμια γνωστού ονόματος των Δελφών .
Πως ;
-με την επιμονή στην θεσμοθέτηση του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής .Δηλαδή με ψήφιση νέου χωροταξικού που να κατοχυρώνει την τουριστική προτεραιότητα των Δελφών.(Ο Νομός Φωκίδας έχει εκλέξει υφυπουργό που χαίρει εκτίμησης στην παρούσα κυβέρνηση και πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές του)
-Με την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα ( και όχι να παρακωλύονται αυτές...βλ.γκόλφ Δεσφίνας/μαρίνα Ιτέας κλπ...).

Πιστεύω απόλυτα στην δυναμική και στην ενέργεια που έχει ο ευλογημένος τούτος τόπος , που μέχρι σήμερα αντιστέκεται και δεν έχει καταστραφεί παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις αυτών που τον θέλουν χωματερή ...