Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Έρευνα για την παραπομπή του Τζο Μπάιντεν ξεκινά η Βουλή

Συγκεκριμένα, τον κατηγορούν πως ο γιός του είχε αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Ουκρανία και στην Κίνα ενόσω ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), κεφαλαιοποιώντας το δίκτυο επαφών και το όνομα του πατέρα του.


Εντολή προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα, για την παραπομπή του Τζο Μπάιντεν έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος, Κέβιν Μακάρθι.

«Δίνω εντολή σε επιτροπές της Βουλής μας να ξεκινήσουν μια επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν», είπε ο ΜακΚάρθι σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «ψέματα» στον αμερικανικό λαό για τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν στο εξωτερικό.

Ο 53χρονος γιος του Δημοκρατικού προέδρου έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο της συντηρητικής δεξιάς της χώρας. Συγκεκριμένα, τον κατηγορούν πως είχε αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Ουκρανία και στην Κίνα ενόσω ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), κεφαλαιοποιώντας το δίκτυο επαφών και το όνομα του πατέρα του.

Με βάση αυτές τις κατηγορίες το Κογκρέσο μπορεί, σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, να παραπέμψει τον πρόεδρο για «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και αδικήματα».

Αρκετοί μετριοπαθείς εκλεγμένοι αξιωματούχοι του ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι αντίθετοι στην έναρξη αυτής της έρευνας. Ωστόσο, πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της «τραμπικής» πτέρυγας του κόμματος εδώ και μήνες. 

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί απαντούν ότι αυτές οι προσπάθειες της αμερικανικής δεξιάς δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πρόφαση με σκοπό να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τις δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, αν μια πρόταση μομφής περάσει από την αμερικανική Βουλή και φτάσει στη Γερουσία, εκεί χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε εν ενεργεία πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: