Τρίτη 4 Απριλίου 2023

«Η αιολική ενέργεια αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα»: Επιστήμονας της Οξφόρδης εξηγεί τα μαθηματικά

Η αιολική ενέργεια είναι ιστορικά και επιστημονικά αναξιόπιστη, υποστηρίζει μαθηματικός και φυσικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τους υπολογισμούς του να αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια ” καταιγιστική πολιτική αιολικών πάρκων”, απορρίπτοντας τα στατιστικά στοιχεία.

Ένα αιολικό πάρκο έξω από το Παλμ Σπρινγκς, Καλιφόρνια, στις 26 Μαΐου 2018. (John Fredricks/The Epoch Times)


Αφού ελήφθη η απόφαση για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το 2015, η «ενστικτώδης αντίδραση» σε όλο τον κόσμο ήταν να αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Γουέιντ Άλισον, ο οποίος είναι επίσης ερευνητής στο CERN, σε ένα έγγραφο του 2023 (pdf).

Ο Άλισον σημείωσε ότι επειδή η ηλιακή ενέργεια είναι “εξαιρετικά αδύναμη”, δεν επαρκεί για να «συντηρήσει ακόμη και έναν μικρό παγκόσμιο πληθυσμό με ένα αποδεκτό βιοτικό επίπεδο» πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

«Σήμερα, η σύγχρονη τεχνολογία αναπτύσσεται για τη συγκομιδή αυτών των αδύναμων πηγών ενέργειας. Κατασκευάζονται τεράστιες “φάρμες” που μονοπωλούν το φυσικό περιβάλλον, εις βάρος άλλων πλασμάτων. Οι εξελίξεις γίνονται ανεξάρτητα από τις ζημιές που προκαλούνται. Κατασκευάζονται υδροηλεκτρικά συστήματα, τεράστιες τουρμπίνες και τετραγωνικά χιλιόμετρα ηλιακών συλλεκτών, παρά το γεγονός ότι είναι αναξιόπιστα και αναποτελεσματικά- ακόμη και περιττά», δήλωσε ο Άλισον στην έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Πολιτικής για την Παγκόσμια Θέρμανση.

«Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο λέει μια απογοητευτική ιστορία. Ο πολιτικός ενθουσιασμός και η διαφημιστική εκστρατεία των επενδυτών δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία, ακόμη και για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί εκτός οπτικού πεδίου της διαβόητης Πίσω Αυλής μου», έγραψε. «Τι λένε στην πραγματικότητα αυτά τα στοιχεία;»

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η αιολική ενέργεια παρήγαγε περισσότερο από το 9% του καθαρού συνόλου της ενέργειας της χώρας το 2021 και είναι η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα. Πάνω από 70.000 ανεμογεννήτριες παράγουν αρκετή ενέργεια για να εξυπηρετήσουν το ισοδύναμο 43 εκατομμυρίων αμερικανικών σπιτιών, λέει το υπουργείο.

Υπάρχουν 120.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Τα στοιχεία

Ο Άλισον διευκρίνισε ότι η αιολική ενέργεια μετράται με βάση την ποσότητα του κινούμενου αέρα και την ταχύτητα του αέρα καθώς φτάνει στην περιοχή που σαρώνουν τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας.

Ο επιστήμονας υπολόγισε ότι, με απόδοση 100 τοις εκατό, αν ο άνεμος πνέει με ταχύτητα 10 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (περίπου 22 μίλια/ώρα), η ισχύς είναι 600 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο. Επομένως, για να παραχθούν 3.200 εκατομμύρια βατ, η ίδια ισχύς με το Hinkley Point C – ένας σχεδιαζόμενος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Αγγλία – θα πρέπει να υπάρχουν 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας σάρωσης της τουρμπίνας.

«Αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο για όσους ενδιαφέρονται για τα πουλιά και για άλλους περιβαλλοντολόγους», γράφει ο Άλισον.

Οι πραγματικές επιδόσεις της τεχνολογίας είναι πολύ χειρότερες από τους υπολογισμούς που έγιναν με βάση την απόδοση του 100%, είπε.

«Επειδή η ισχύς που μεταφέρει ο άνεμος εξαρτάται από την τρίτη δύναμη της ταχύτητας του ανέμου, αν ο άνεμος πέσει στη μισή ταχύτητα, η διαθέσιμη ισχύς πέφτει κατά 8 φορές», είπε. «Σχεδόν χειρότερα, αν η ταχύτητα του ανέμου διπλασιαστεί, η παρεχόμενη ισχύς αυξάνεται κατά 8 φορές, με αποτέλεσμα η ανεμογεννήτρια να πρέπει να απενεργοποιηθεί για την προστασία της».

Ο Άλισον σημείωσε ότι οι διακυμάνσεις είναι σημαντικές, καθώς επεσήμανε μια έκθεση της WindEurope που έδειξε ότι η εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο σε ημερήσια βάση ήταν 236 γιγαβάτ (GW). Ωστόσο, η υψηλότερη παραγωγή το 2021 καταγράφηκε στα 103 GW στις 26 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Η αναξιοπιστία επεκτείνεται και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας περιορίζονται επίσης σημαντικά από την τρέχουσα τεχνολογία. Παρά τα στοιχεία αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τους αριθμούς, δήλωσε ο Άλισον.

«Με τη γενική έλλειψη ενέργειας, τον πόλεμο στην Ευρώπη, τις υψηλές τιμές και την πιθανότητα αποτυχιών στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, πολλές δημοφιλείς επιστημονικές υποθέσεις που διέπουν την ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να αμφισβητηθούν. Η αιολική ενέργεια αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς», καταλήγει.

Αποτυχημένες ανεμογεννήτριες, δαιμονοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα

Οι ανεμογεννήτριες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτυγχάνουν όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας ανησυχίες για το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από τέτοιες αποτυχίες, καθώς και για τις επιπτώσεις τους στα έργα ηλεκτροπαραγωγής. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που αναπτύσσονται στο όνομα του περιβαλλοντισμού, θεωρούνται πλέον καταστροφικά για τη ζωή των ωκεανών.

Οι δυσλειτουργίες στις ανεμογεννήτριες κυμαίνονται από μικρά ζητήματα, όπως η βλάβη κάποιων βασικών εξαρτημάτων, έως την πλήρη κατάρρευση.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε από τον Wallace Manheimer στο Journal of Sustainable Development, ακόμη και όταν η σύγχρονη κοινωνία εξαρτάται από αξιόπιστες πηγές ενέργειας, το “κλιματικό βιομηχανικό σύμπλεγμα” -ένα ισχυρό λόμπι πολιτικών, επιστημόνων και μέσων ενημέρωσης- προωθεί ψευδαισθήσεις σχετικά με το κλίμα στη σκοπιά του ευρύ κοινού.

«Έχει καταφέρει με κάποιο τρόπο να πείσει πολλούς ότι το CO2 στην ατμόσφαιρα, ένα αέριο απαραίτητο για τη ζωή στη γη, ένα αέριο που εκπνέουμε με κάθε μας αναπνοή, είναι ένα περιβαλλοντικό δηλητήριο. Πολλαπλές επιστημονικές θεωρίες και μετρήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση», δήλωσε ο Μανχάιμερ, συνταξιούχος επιστήμονας του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου του ανθρώπινου πολιτισμού, η θερμοκρασία ταλαντεύτηκε μεταξύ αρκετών θερμών και ψυχρών περιόδων, με πολλές από τις θερμές περιόδους να είναι θερμότερες από τις σημερινές», γράφει. «Κατά τη διάρκεια των γεωλογικών χρόνων, αυτή και το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα ήταν παντού χωρίς καμία συσχέτιση μεταξύ τους».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: