Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Κίρρα : «Η ιστορική μνήμη, πολύτιμη διδαχή για το παρόν και το μέλλον»

Η μηχανή του χρόνου ανατρέχει πίσω ογδόντα επτά (87) χρόνια και συναντά μία βροχερή ημέρα ,«σφοδρή με άγριες διαθέσεις» και το μικρό χωρίον με τα λίγα καντούνια , η Κίρρα ξαφνικά αντιμετωπίζει  ένα δυνατό φυσικό φαινόμενο , την Πλημμύρα.


Τη νύχτα της 8 ης προς την 9 ην Δεκεμβρίου 1935 ημέρα Δευτέρα προς Τρίτη, τα πλινθόκτιστα σπίτια της δυτικής περιοχής πλημμυρίζουν.

09 Δεκεμβρίου 1935  ημέρα εορτής της Αγίας Άννης , ο ποταμός Πλείστος  ξεχειλίζει και το νερό ορμά σε μέρος του τότε χωριού. Το ύψος του νερού πάνω από 1, 5 μέτρο συμπαρασύρει σπίτια που καταστράφηκαν. Τα θεμέλια των σπιτιών ήταν πέτρινα (περίπου 1 μέτρο) και στη συνέχεια πλίθινα. 

Η περιοχή που επλήγη άσχημα ήταν «η περιοχή όπου υπήρχαν , το σπίτι του Ευσταθίου Καστρίτη (σήμερα Βορριέϊκα, Οικονομέϊκα), Χρήστου Παπαϊωάννου, Μανιέϊκα, οικία Δρίβα,Βρουζέϊκα,  οικία Σταμάτη Μακρή , οικία Γεωργίου  Καπαρέλη, Παν. Καστρίτη , οικία Ξηρομερίτη, οικία Ιωάννη Λαϊου, ) ».

Χαρακτηριστική η μαρτυρία κατοίκου ,  όπου στην οικία Σπύρου  Ξηρομερίτη -Προέδρου του χωριού  το 1935- η κυρά Σοφία παίρνει τα παιδιά και τα μεταφέρει στο γειτονικό σπίτι της  Ευθυμίας Ματζώραινας{ παρατσούκλι α΄ συζύγου της Γεωργίου Καπαρέλη (Μαντζώρος) καιμετέπειτα σύζυγος Γεωργίου Μακεδών (κληροδότημα)].

50 άνδρες ερχόμενοι από το μέρος του κληροδοτήματος Δημητρίου Πλατή ( δημόσιος χώρος–καφενείο) δεμένοι με σχοινιά προσπάθησαν να σώσουν τα παιδιά που βρίσκονταν στον α΄ όροφο του σπιτιού από τη θεομηνία, το οποίο υπέστη ζημιά στη βόρεια μεριά και το καλυβάκι που υπήρχαν ζώα  στην αυλή .

Επίσης οι δύο κόρες του Χρήστου Παπαϊωάννου , Μαριώ και Ευθυμία παρασύρθηκαν από το πολύ νερό και ευτυχώς που μπροστά τους βρέθηκε ένα πατητήρι και πιάστηκαν και έτσι έφτασαν στο  Καλυβέϊκο σπίτι , δίπλα στο σπίτι Ευάγγελου Χαραμή. Η Ευθυμία μάλιστα από την πλημμύρα και μετά ήταν κουφή.

Στη συνέχεια το νερό «άνοιξε» , αφού βρήκε σπίτια στο διάβα του και η στάθμη του νερού έπεσε.

Μοναδικό θύμα της ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ένας ναύτης του Πολεμικού ναυτικού , ο Αρίστος Θεοχάρης του Γεωργίου ,  που παρότι τον είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο , τον αψήφησε , δεν τον υπολόγισε και διασχίζοντας την οδό Ευθ. Δεδούση , από τα «Κουκιέϊκα» δυστυχώς πνίγηκε.

{Ο Αρίστος διέμενε στην οικία Ιωάννη και Ασημούλας Κουλοβατιανού (το γένος Καπαρέλη)}.

Μετά την πλημμύρα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Κίρρας και το μεγάλωμά του σιγά- σιγά.

Γεγονός είναι ότι συνέβησαν ζημιές και η θεομηνία σταμάτησε στην κατεδάφιση των οικιών και στο μοναδικό θύμα. Ίσως  η θεϊκή παρέμβαση  έσωσε τον οικισμό από τα χειρότερα.

Η ημερομηνία 09 Δεκεμβρίου 1935 αποτελεί ιστορικό σημείο της Νεότερης Κίρρας , όπως διηγούνται οι παλιοί και οφείλουν να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές.



Μαίρη Καπαρέλη

Πρόεδρος Κοινότητας Κίρρας


πηγές :

-Καταγραφές 1899-1944 από το χειρόγραφο Ιερέως Ανάργ. Μιχ.Κασούτσα , συγγραφέως Ευθ.Ταλάντη

-Καταγραφή γεγονότων Οικογένειας Δημ.Ξηρομερίτη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Κίρρα, με τους καταπληκτικούς άρχοντες της των τελευταίων δεκαετιών, που έχουν κάνει το κάλύτερο που μπορούσαν (όπως θα πούν σε μία σχετική συζήτηση). Που στο "ρεζουμέ" της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας- Κίρρας, άφησαν και χτίστηκε και εξακολουθεί να χτίζεται η σημερινή Κίρρα πάνω στην αρχαία Κίρρα. Χωρίς κανένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χρώμα, με τον καθένα, να σχεδιάζει και να χτίζει κυριολεκτικά ότι του κατέβει, πάνω σε μιά αρχαία πόλη χιλιάδων ετών, με το αρχαιότερο καμίνι κεραμικών στο κόσμο, λιμάνι των αρχαίων Δελφών, χτισμένη και ξαναχτισμένη πολλές φορές στο βάθος της ιστορίας στα ίδια θεμέλια, στον ίδιο τόπο, με τα αρχαία ευρήματα να ξεκινάνε κυριολεκτικά μερικά εκατοστά του μέτρου κάτω απο το χώμα που πατάνε οι άνθρωποι σήμερα. Η Κίρρα, που άνθρωποι με υψηλή αντίληψη, πραγματική αγάπη και όραμα για την Κίρρα την εποχή που έγιναν οι πρώτες ανασκαφές στους Δελφούς και φάνηκε η αξία και η δυναμική της περιοχής, έβγαλαν απόφαση να μην χτιστεί κανένα σπίτι πάνω στην αρχαία Κίρρα και να χριστεί το νέο χωριό έξω απο τα αρχαία τείχη. Που οι αμόρφωτοι, νηστικοί και ημιάγριοι ντόπιοι τότε αγνόησαν , αλλά και κανένας μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε να σταματήσει το έγκλημα και να σώσει ότι σώζεται ακόμα. Άρχοντες που το έργο τους κατέστρεψε τις πανέμορφες αμμώδης παραλίες της. Άρχοντες που που άφησαν στην φθορά και την καταστροφή τον μοναδικό βιότοπο ανεπτυγμένο πάνω στις αρχαίες ιαματικές πηγές του Αγιόνερου, που που μέχρι και σήμερα αφήνουν να ολοκληρωθεί η καταστροφή του μαζί και με τις ιαματικές πηγές μέχρι σύντομα να μην υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Η Κίρρα μας, η παγκόσμια Κίρρα στα χέρια τους και στα χέρια μας.