Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς έγινε η Αλόννησος κορυφαίος καταδυτικός προορισμός – Υποβρύχιοι γάμοι και καταδύσεις σε αρχαίο ναυάγιο

Πώς έγινε η Αλόννησος κορυφαίος καταδυτικός προορισμός – Υποβρύχιοι γάμοι και καταδύσεις σε αρχαίο ναυάγιο

φωτ.: Ναυάγιο Περιστέρας- Αλόννησος/ αρχείο ΥΠΠΟΑ- Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων


Η ευχάριστη είδηση πως στην Αλόννησο, ο δήμαρχος του νησιού πάντρεψε χθες ένα ζευγάρι….. υποβρυχίως έχει προκαλέσει έκπληξη αλλά και την περιέργεια του κοινού. Πώς συνέβη αυτό το ωραίο; 

«Ήταν ένας γάμος που τελέστηκε με όλες τις λεπτομέρειες, η διαδικασία μάλιστα διήρκεσε όση ώρα διαρκεί και ένας πολιτικός γάμος στη στεριά- γύρω στα 30 λεπτά δηλαδή» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης και αρχίζει να εξηγεί πως ο δήμος αποφάσισε να διοργάνωνει (και) υποβρύχιους γάμους: «Από τότε που έγινα δήμαρχος, το 2011, δεν εκχώρησα ποτέ την αρμοδιότητα μου να τελώ γάμους. Μού αρέσει πολύ η διαδικασία. Οι πολιτικοί γάμοι σε όμορφα και πρωτότυπα σημεία είναι κάτι που ξεκίνησα να κάνω από τότε που ανέλαβα. Έχουμε τελέσει γάμους σε παραλίες, ξωκκλήσια, ανεμόμυλους ακόμα και εν πλω. Ε, τώρα είπαμε να κάνουμε και υποβρύχιους».

Να σημειωθεί ότι οι υποβρύχιοι γάμοι δεν χρεώνονται, όπως ούτε και τα μαθήματα που χρειάζεται ένα ζευγάρι που δεν γνωρίζει κατάδυση αλλά επιθυμεί να μάθει με αφορμή τον γάμο του. «Το ζευγάρι που βλέπετε στο video, η Μυρτώ και ο Πέτρος, έκαναν γύρω στα 4 με 5 μαθήματα πριν καταδυθούν. Εμείς ως δήμος κερδίζουμε από την προβολή του νησιού» λέει ο κος Βαφίνης και περιγράφει πως την ώρα που «έτρεχε» ο υποβρύχιος γάμος στα 5 μέτρα βάθος, οι συγγενείς και οι φίλοι του ζευγαριού κάθονταν στην προβλήτα της παραλίας και παρακολουθούσαν το μυστήριο στο video wall που είχε στηθεί και ενώ οι ίδιοι κάθονταν κάτω από τα σκιάστρα που είχαν τοποθετηθεί.

«Την ίδια στιγμή εγώ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έδειχνα τα κέιμενα του γάμου σε πλαστικοποιημένες κάρτες» συνεχίζει να περιγράφει ο ίδιος και προσθέτει: «Επιλέχθηκε η παραλία Ρουσούμ Γιαλός γιατί διαθέτει τον χώρο για να στηθεί η παραπάνω υποδομή για τους καλεσμένους αλλά και γιατί ο βυθός της είναι όμορφος».

Στην πραγματικότητα, οι υποβρύχιοι γάμοι είναι μια από τις δεκάδες καταδυτικές επιλογές που προσφέρει η Αλόννησος, η οποία φέτος γι’ αυτόν τον λόγο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα 25 προτεινόμενα ελληνικά νησιά σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Κορυφαία όλων θεωρείται η κατάδυση στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας μας, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από την παγκόσμια καταδυτική κοινότητα. «Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που λειτούργησε και μας εχει βοηθήσει πάρα πολύ από τουριστικής άποψης» λέει ο κος Βαφίνης και εξηγεί: «Εδώ βέβαια οι καταδύσεις απαιτούν γνώστες του σπορ μιας και μιλάμε για επισκέψεις στα 30 μέτρα βάθος. Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και στις περιοχές του προστατευόμενου Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, στα σημεία όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη.

»Eκεί, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής και την ερασιτεχνική φωτογράφηση. Στο πάρκο υπάρχουν 15 διαφορετικά σημεία κατάδυσης, το καθένα με τη δική του ομορφιά ενώ στο νησί δραστηριοποιούνται και 3 σχολές/ κέντρα ιδιωτών που εκπαιδεύουν και ξεναγούν το κοινό. Να σημειώσω πως το συγκεκριμένο θαλάσσιο πάρκο αποτελεί την μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2). Στην ουσία, η προστασία και οι κανονισμοί του πάρκου έδωσαν και το πλαίσιο και την αφορμή για έναν καλά θωρακισμένο απο περιβαλλοντικής άποψης, αλλά ελκυστικό και σημαντικό για εμάς, καταδυτικό τουρισμό.

Κάπως έτσι, την τελευταία δεκαετία προβάλλουμε όπως μπορούμε το νησί ως καταδυτικό προορισμό που δεν θα σου προσφέρει μια, αλλά πολλές εμπειρίες. Πια, έρχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο. Σκεφτείτε ότι χάρις στον καταδυτικό τουρισμό η δική μας η σεζόν θα τραβήξει φέτος τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου».

Άλλα τρία νέα υποθαλάσσια μουσεία έκαναν εγκαίνια στα τέλη Ιουλίου στον Παγασητικό κόλπο

Με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μάς μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται να μπουν και τα τρία νέα υποβρύχια μουσεία που εγκαινιάσθηκαν πριν από ένα μήνα στον Παγασητικό κόλπο, στον χορό της προβολής και της τουριστικής ανάπτυξης. Ο λόγος για τα υποβρύχια μουσεία στην Αμαλιάπολη τα οποία είναι μάλιστα εύκολης πρόσβασης αφού η επίσκεψη ξεκινά από τα 3 μέτρα βάθος και φτάνει μέχρι τα 25.

«Ξεκίνησαν, δειλά ακόμα είναι η αλήθεια, τη λειτουργία τους και ακόμα οργανωμένο καταδυτικό κέντρο δεν υπάρχει στον Αλμυρό» εξηγεί ο κος Αγοραστός και προσθέτει: «για την ώρα το κοινό εξυπηρετείται από καταδυτικά κέντρα στον Βόλο και στο Τρίκερι, αλλά ευελπιστούμε γρήγορα ιδιώτες να εκδηλώσουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Αμαλιάπολη».

Πρόκειται για τα ναυάγια στο ακρωτήριο Γλάρος (στον όρμο των αρχαίων Νηών, εκεί όπου η παράδοση θεωρεί ότι απέπλευσε ο στόλος των Αχαιών για την Τροία), στη νήσο Κίκυνθο και στον όρμο Τηλέγραφος. «Να σημειωθεί πως στις Σποράδες υπάρχει επίσης και το ναυάγιο Άγιος Χριστόφορος στον Πάνορμο, στη Σκόπελο, το οποίο είναι κατάλληλο για δύτες με αυξημένες δυνατότητες μιας και βρίσκεται σε 26 μέτρα βάθος» προσθέτει ο κος Αγοραστός και καταλήγει: «Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ολόκληρη πολιτιστική διαδρομή ναυαγίων στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού, η οποία αποτελεί παράδειγμα και για τις πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας που διαθέτουν ανάλογους θησαυρούς στις θάλασσες τους».

H αλήθεια είναι πως το success story της Αλοννήσου άνοιξε πρόσφατα τον δρόμο στο να αρθούν οι δεύτερες σκέψεις και οι αναστολές που συχνά είχαν τα μέλη της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά στην επισκεψιμότητα των υποβρύχιων ναυαγίων. Κάπως έτσι, φτάσαμε πριν από μερικούς μήνες στην Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία καθορίζει τους όρους διενέργειας των καταδύσεων αναψυχής σε 91, χαρακτηρισμένα ως μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών.

Πρόκειται για 91 ναυάγια που ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 -τα περισσότερα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ναυάγια βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: