Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

ΥΠΕΣ: Τι θα προβλέπει νέο νομοσχέδιο για την Δημοτική Αστυνομία



Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της.

Στη συνέχεια θα γίνουν παρατηρήσεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τους αρμόδιους φορείς. Θα ακολουθήσει η τελική σύνταξη του νομοσχέδιου και στη συνέχεια η κατάθεση του στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

Ανάμεσα σε αυτό το διάστημα θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, η οποία θα ενημερώνει του δήμους για τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα θα καλεί τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού. Ηδη ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν καταθέσει αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση της δημοτικής Αστυνομίας και αφορούν τις προσλήψεις του 2023. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα αιτήματα αφορούν λίγο περισσότερες από 200 προσλήψεις. Οι συγκεκριμένες θέσεις αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο οι δήμοι σε όλο αυτό το διάστημα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέες αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού για τη δημοτική αστυνομία.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στη δημοτική αστυνομία, σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση που έχει γίνει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιδιώξουν:

α) Την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων:

— Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.

— Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων), ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).

— Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. Κ.Ο.Κ.)

— Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.

— Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).

— Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).

— Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.

— Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: