Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Ουκρανία : ΄Αγρια κλιμάκωση του πολέμου

Δεκάδες πυραυλικά πλήγματα ακριβείας από Ρώσους και Ουκρανούς τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες νεκρούς.

Ενα από τα φονικότερα τριήμερα του πολύμηνου πολέμου στην Ουκρανία ήταν το τελευταίο, καθώς και οι δυο πλευρές εξαπέλυσαν μπαράζ από δεκάδες πυραυλικά πλήγματα ακριβείας, με εκατοντάδες, αν όχι και χιλιάδες νεκρούς. Απώλειες στα «μετόπισθεν» που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες που καταγράφονται στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι συνεχίζουν την αργή αλλά μεθοδική απόπειρα παράκαμψης/περικύκλωσης των ισχυρών σημείων της νέας ουκρανικής γραμμής άμυνας Σεβέρσκ - Σολεντάρ - Μπαχμούτ, αλλά και την προέλαση από βορρά στα προάστια της Σλαβιάνσκ.

Οπως προκύπτει, ο εξοπλισμός με μικρό αριθμό σχετικά μεγάλου βεληνεκούς (70-80 χιλιόμετρα) υπερσύγχρονους αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών (MLRS) τύπου HIMARS και βρετανικούς Μ-270, σε συνδυασμό με τις υψηλής ακρίβειας δορυφορικές και άλλες πληροφορίες στοχοθέτησης που λαμβάνουν από τους ΝΑΤΟϊκούς, επιτρέπουν πλέον στους Ουκρανούς να ανατινάζουν στόχους (κυρίως αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης) σε μεγάλη απόσταση από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Τα ξημερώματα της Δευτέρας έπληξαν μια τεράστια αποθήκη με λιπάσματα (νιτρικό αμμώνιο, η ίδια χημική ένωση που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού) στη Νοβάγια Κακχόβκα, στις όχθες του Δνείπερου κοντά στη Χερσώνα, ισοπεδώνοντας ολόκληρα τετράγωνα και σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά πολίτες.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν επίσης με τα νέα τους «παιχνίδια» ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Χερσώνα, αλλά και σειρά από αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονμπάς, και συγκεκριμένα στο Αλτσέβσκ, το Σαχτάρσκ και το Σταχάνοφ -αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση ολόκληρων περιοχών. Ολες αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα και μέχρι στιγμής η ρωσική αεράμυνα δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τα εισερχόμενα βλήματα– γεγονός που φυσικά πανηγυρίζεται δεόντως από το Κίεβο, που έχει τεράστια ανάγκη από «καλές ειδήσεις».

Το κακό για την Ουκρανία είναι πως οι... εκδικητικοί Ρώσοι δεν διαθέτουν λιγοστούς «θαυματουργούς» εκτοξευτήρες, αλλά κυριολεκτικά εκατοντάδες συστήματα MLRS «Γκραντ», «Ουραγκάν» και «Σμερτς» και κυρίως διάφορους τύπους πυραύλων ακριβείας όπως «Ισκαντέρ» και «Καλίμπρ», όπως βέβαια και πλήρη αεροπορική υπεροχή. Ετσι, οι επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες και προχθές η ρωσική Αεροπορία και το πυροβολικό ως «αντίποινα» σε αποθήκες πυρομαχικών και στρατώνες των Ουκρανών ήταν πρωτοφανείς σε αριθμό – μια πραγματική κόλαση πυρός με στόχο δεκάδες πόλεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι Ρώσοι έπληξαν με πυραύλους «Καλίμπρ» αποθήκες πυρομαχικών για τα HIMARS και τα πυροβόλα M777 στο Ντνίπρο, κατέστρεψαν τον εκτοξευτήρα Μ270 στην Κοσταντινόβκα που είχε χτυπήσει λίγες ώρες νωρίτερα το Αλτσέβσκ, ενώ έπληξαν επίσης δεκάδες στρατιωτικούς στόχους στο Χάρκοβο αλλά και το Νικολάγεφ, την παραλιακή πόλη όπου λέγεται ότι έπεσαν μόνον χθες περισσότεροι από τριάντα πύραυλοι. Χτύπησαν ακόμη αποθήκες πυρομαχικών στο Κριβόι Ρογκ, την ιδιαίτερη πατρίδα του Ζελένσκι, όπου οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν εσχάτως στρατεύματα και δυτικό βαρύ οπλισμό για την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση που ετοιμάζουν εναντίον της Χερσώνας, αλλά και τους πολύτιμους για την Ουκρανία εκτοξευτήρες πυραύλων αντι-πλοϊκών πυραύλων Harpoon, κοντά στην Οδησσό...

Ομως τις βαρύτερες απώλειες τις προκάλεσαν τα πυραυλικά πλήγματα σε στρατώνες και πολιτικά κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως τέτοιοι σε διάφορες περιοχές κοντά στα μέτωπα του Ντονμπάς, όπως μια πενταώροφη πολυκατοικία στον οικισμό Τσάσοφ Γιαρ κοντά στο Μπαχμούτ, όπου είχαν αναπτυχθεί –μετατρέποντας το σε στρατιωτικό στόχο– τουλάχιστον 300 άνδρες της 118ης ταξιαρχίας της ουκρανικής εθνοφρουράς. Στην ίδια ευρύτερη περιοχή του Μπαχμούτ χτυπήθηκε σταθμός διοίκησης της 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ενώ βορειότερα -κοντά στο Χάρκοβο- ανατινάχθηκαν οι προσωρινοί στρατώνες του νεοναζιστικού τάγματος «Αϊντάρ» και ομάδων ξένων (κυρίως Λευκορώσων και Πολωνών) μισθοφόρων.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: