Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ΙΚΑ-ΕΤΜ μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον eΕΦΚΑ



 Πρωτολογία και δευτερολογία του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου της ομοσπονδίας του ΙΚΑ-ΕΤΜ, στην  Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στη συνεδρίασή της, τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (e ΕΦΚΑ) και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».


 

Κύριε πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές.

Θα ήθελα από την αρχή να διευκρινίσω πως  η τοποθέτησή μου στην επιτροπή εκπροσωπεί τις 10 οργανώσεις που συνεργάζονται στα πλαίσια την ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων και των σωματείων μελών της από όλη την χώρα και εκπροσωπούν το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας μας. Επίσης ότι οι οργανώσεις μας, ομοσπονδίες και σωματεία, που συμμετέχουν στην συντονιστική μας επιτροπή δεν είναι μέλη ούτε μας εκπροσωπεί καμιά ανώτερη ή ανώτατη  συνδικαλιστική οργάνωση συνταξιούχων. Οι οργανώσει μας λειτουργούν στα πλαίσια της ΣΕΑ με κοινές αποφάσεις καθώς και αυτοτελώς.

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και για το τι έχουμε βιώσει αυτά τα χρόνια η μνήμη μας δεν είναι επιλεκτική.

Γνωρίζουμε ότι από το 1990, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι συνολικά οι ασφαλισμένοι δέχονται μια μεγάλη επίθεση σε όλα τους τα δικαιώματα, σε ότι με αγώνες και θυσίες κατέκτησαν. Όλα οι νόμοι που ψηφίσθηκαν αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ανεξάρτητα από το πώς πολιτικά αυτό-προσδιορίζονται, συμπληρώνουν ένα αντιασφαλιστικό παζλ κατά τις εντολές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό έρχεται και συμπληρώνει το σημερινό νομοσχέδιο και θα ακολουθήσουν και άλλα. Το συνταξιουχικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, αντιπάλεψε αυτές τις πολιτικές κατάφερε με τους αγώνες του να αποκρούσει ορισμένα από αυτά τα μέτρα και συνεχίζει σε αυτό τον αγωνιστικό δρόμο δίχως να απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση, ούτε να επιλέγει δήμιους.

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο η κυβέρνηση, αφού πρώτα έχει ψηφίσει νόμο για την ιδιωτικοποίηση του Επικουρικού, έρχεται, όπως υποστηρίζει να εκσυγχρονίσει να  αναδιοργανώσει τον ΕΦΚΑ. Ναι αυτό θέλει να κάνει αλλά το ερώτημα είναι σε ποια  κατεύθυνση; Σε όφελος των ασφαλισμένων ή σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.  Η απάντηση είναι ότι όλα αυτά γίνονται για να ανταποκριθεί ο ΕΦΚΑ στις ανάγκες ενός ιδιωτικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης όπου θα τον λυμαίνονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα και θα είναι σε βάρος όλων των ασφαλισμένων.

Με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου επιτρέπεται για πρώτη φορά να προσλαμβάνονται Μάνατζερ, διευθυντικά στελέχη και υπαλληλικό προσωπικό από το ιδιωτικό τομέα. Αυτό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει, πριν λίγο διάστημα την έκδοση των συντάξεων σε λογιστικά και δικηγορικά γραφεία.

Με το δεύτερο μέτρο εγκαινιάζεται ένα αυταρχικό τρομοκρατικό πειθαρχικό σύστημα, όπου οι εργαζόμενοι και τα όργανά τους δεν θα έχουν λόγο.

Με το τρίτο μέρος ιδρύεται ιδιωτική εταιρία με δικό της καταστατικό για την αξιοποίηση λέει η κυβέρνηση της περιουσίας του οργανισμού που φθάνει το 1.4 δις. Στην ουσία πρόκειται για εταιρία που θα ξεπουλήσει την αμύθητη περιουσία των ασφαλισμένων.

Στο γενικό ερώτημά σας κ. πρόεδρε γιατί δεν βγαίνουν και καθυστερούν οι συντάξεις θα σας απαντήσω συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα. Αυτό γίνεται γιατί  η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια και επικεντρώνει την προπαγάνδα της σε  μια πρωτοφανή εκστρατεία κατασυκοφάντησης των εργαζομένων του ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις.

Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω το προσωπικό μου παράδειγμα που δεν είναι μόνο για εμένα αλλά για όλους τους ασφαλισμένους της περιόδου που αναφέρω.  Όταν το 2007 όταν κατέθεσα την αίτηση για σύνταξη αυτή μου απονεμήθηκε μέσα σε 3μήνες. Τόσο ήταν ο χρόνος εκείνη την περίοδο που οι συντάξεις έβγαιναν με χαρτί και μολύβι. Τότε οι εργαζόμενοι ήταν εργατικοί και τώρα έγιναν τεμπέληδες όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει;  Όχι βέβαια.

Η αλήθεια της καθυστέρησης των  συντάξεων υπάρχει:

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια και την περίοδο της κρίσης έφυγαν χιλιάδες εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση από τον οργανισμό δίχως να γίνουν νέες προσλήψεις, από όλες τις κυβερνήσεις και οι εργαζόμενοι του οργανισμού σήμερα  εργάζονται με απαρχαιωμένα μηχανογραφικά εργαλεία. 

Γιατί εν έτει  2022 το Ελληνικό κράτος δεν έχει ένα κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα. Έτσι το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ το λυμαίνονται ιδιωτικές εταιρίες που κρατάνε στα χέρια τους το λογισμικό και  όλα αυτά τα χρόνια έχουν εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια για το σκοπό αυτό.

Γιατί μεγάλο μέρος των αποθεματικών των ταμείων δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παρά τις τεράστιες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών η  καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων δημιουργεί πλασματική εικόνα με θετικούς προϋπολογισμούς. Αυτά έπραξαν όλες οι κυβερνήσεις και αυτά δεν γίνονται για δύο χρόνια όπως ορισμένοι εδώ υποστήριξαν, αλλά όλα τα προηγούμενα από όλες τις κυβερνήσεις.

Γνωρίζουμε ότι με το σημερινό νομοθέτημα δεν ολοκληρώνεται το πάζλ των αντιασφαλιστικών μέτρων θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια που θα ισοπεδώσουν προς τα κάτω τις παροχές σε είδος. Επίσης πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα μπει στο στόχαστρο για παραπέρα μείωση η λεγόμενη Εθνική σύνταξη έτσι όπως αυτή διαχωρίστηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το έτος 2015 το μέρος της σύνταξης που κατέβαλε το κράτος ήταν 484 ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε σε 384 για 20 χρόνια εργασίας και 360 ευρώ για αυτούς με 15χρονια. Συχνά-πυκνά ακούμε ότι αυτά τα ποσά πρέπει να μειωθούν στο επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που είναι στα 220 ευρώ.

Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με όλη την αντιασφαλιστική νομοθεσία και  θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα για να παλέψουμε μαζί με τα παιδιά μας να μην περάσουν τα ατιασφαλιστικά αντιλαϊκά μέτρα, για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σημειώνουμε ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα διάφορα εμπροβιομηχανικά επιμελητήρια και η λεγόμενη Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας, (ΑΓΣΣΕ) η οποία δεν εκπροσωπεί τίποτε στην ουσία αλλά την αξιοποιούν.

Επίσης η τοποθέτηση του λεγόμενου Δικτύου Συνταξιούχων για το νομοσχέδιο ήταν αρνητική, αλλά περιόρισε την κριτική του μόνο στην σημερινή κυβέρνηση απαλλάσσοντας τις προηγούμενες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: