Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Αποκτά βάση στην Ευρώπη η τουρκική Dardanel μέσω της Καλλιμάνης

Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση της, η ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων ιχθυηρών Καλλιμάνης περνά –Πρωτοδικείου επιτρέποντος– στα χέρια της τουρκικής Dardanel. Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης και πότε αναμένεται η επιστροφή στον ενάρετο κύκλο της χειμαζόμενης βιομηχανίας, με βάση το business plan που αποκαλύπτει το inside story.




Για τον Νιαζί Ονέν, τον πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας κονσερβοποιημένων ψαριών Dardanel, η απόκτηση της ελληνικής εταιρείας κατεψυγμένων ιχθυηρών Καλλιμάνης αποτελεί σημαντικό σημείο καμπής για τον όμιλό του, τον οποίον ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αυτό δήλωσε ο ίδιος
Dardanel yurt dışında organik ve inorganik büyümesini sürdürecek | Anadolu Agency
, μιλώντας πριν από λίγες ώρες στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency.

one.jpg

Ο Νιαζί Ονέν. [dardanel.com.tr]

Ο 72χρονος επιχειρηματίας που γεννήθηκε στο Τσανάκκαλε σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Çanakkale Dardanelspor. Αναφερόμενος στην Καλλιμάνης, είπε πως «η απόκτησή της θα έχει μεγάλη συμβολή στον κλάδο και την οικονομία των δύο χωρών (σ.σ.: της Ελλάδας και της Τουρκίας), καθώς και στις δύο εταιρείες». «Η Καλλιμάνης», ανέφερε ο Νιαζί Ονέν, «έχει σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες στη Βόρεια Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Με αυτήν την εξαγορά, στοχεύουμε να επεκτείνουμε το εξαγωγικό μας αποτύπωμα αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγική μας ικανότητα και την ποικιλία των προσφερομένων προϊόντων».

Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον ο Νιαζί Ονέν επέμεινε τόσο πολύ να αποκτήσει την Καλλιμάνης. Δηλαδή η παραγωγική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις της Dardanel με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την εξαγορά των τραπεζικών δανείων της Καλλιμάνης ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2020. Σε συνέχεια εκείνων των αρχικών διαπραγματεύσεων, η Dardanel ίδρυσε την 1η Δεκεμβρίου του 2020 την Dardanel Greece, η έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί στον Δήμο Αιγιαλείας στην περιοχή Ελίκη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Καλλιμάνης.

Η Dardanel κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Καλλιμάνης και αυτή έγινε αποδεκτή τον Φεβρουάριο του 2021. Στις 8 Ιουλίου υπογράφηκε η σύμβαση πώλησης και εκχώρησης απαιτήσεων μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία τροποποιήθηκε στις 4 Αυγούστου. Και έτσι η Dardanel αγόρασε έναντι 6,05 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 10% της αξίας τους, τα δάνεια της Καλλιμάνης. Ακολούθησε η κατάθεση στα τέλη Νοεμβρίου στο Πρωτοδικείο Αιγίου της αίτησης εξυγίανσης της Καλλιμάνης. Στην εκπνοή του 2021 η Dardanel Greece προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 1.592.714 ευρώ. Πλέον αυτό ανέρχεται σε 7.642.714 ευρώ, ενώ από τα τέλη της περασμένης χρονιάς η Dardanel, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, έχει ξεκινήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις.

Τι προβλέπει το business plan

Πότε όμως θα επιστρέψει η Καλλιμάνης, που ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια το 1992, στον ενάρετο κύκλο, με βάση το σχέδιο της Dardanel, στην περίπτωση που αυτό εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Αιγίου;

Η γρήγορη απάντηση, με βάση όσα προβλέπονται στο επιχειρηματικό σχέδιο του επενδυτή, είναι από το πρώτο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Εν μέρει λογικό, διότι η νέα Καλλιμάνης δεν θα βαρύνεται από τα δυσθεώρητα μη εξυπηρετούμενα χρέη που είχε συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια.

Όμως το business plan δεν βασίζεται τόσο στα διαγραμμένα χρέη, όσο στην επιστροφή στην παραγωγική και εμπορική κανονικότητα της εταιρείας κατεψυγμένων ιχθυηρών. Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει στη διάθεσή του το inside story, οι πωλήσεις της προβληματικής εταιρείας θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2016, από το τρίτο έτος επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Πρόκειται δηλαδή για ολικό come back μετά από μια μακρά περίοδο απαξίωσης.

dardanel.jpg

Οι εγκαταστάσεις της Dardanel στην Τουρκία. [dardanel.com.tr]

Από το 2016, οπότε τα προβλήματα της βιομηχανίας από το Αίγιο βγήκαν στην επιφάνεια, έως και πέρυσι οι πωλήσεις της Καλλιμάνης εξανεμίστηκαν. Το 2020 οι πωλήσεις της είχαν διαμορφωθεί στα 2,876 εκατ. ευρώ από 1,086 εκατ. ευρώ το 2019 και 31,976 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016 και οι καθαρές ζημιές της ξεπέρασαν το 2020 τα 5 εκατ. ευρώ, από 7,432 εκατ. ευρώ το 2019.

Με βάση το business plan αυτή η εικόνα θα αλλάξει από το πρώτο κιόλας έτος.

Οι προβλέψεις του business plan (σε ευρώ)
 ΠωλήσειςΚέρδη
1ος χρόνος20,968 εκατ. 263.000
2ος χρόνος26,240 εκατ.830.000
3ος χρόνος31,3 εκατ.1,57 εκατ.
4ος χρόνος36 εκατ.2,3 εκατ.
5ος χρόνος40,1 εκατ.2,8 εκατ.

Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον επενδυτή, από τρεις πηγές:

  1. Από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 35% στο δεύτερο έτος, που αναμένεται να αγγίξουν τα 26 εκατ. ευρώ στο πέμπτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου.
  2. Από τις πωλήσεις στον κλάδο του HORECA (Hotel, Restaurant & Catering), οι οποίες εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση άνω του 14% μετά το δεύτερο έτος, ξεπερνώντας τα 20 εκατ. ευρώ στο πέμπτο έτος του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
  3. Και από τις εξαγωγές, στις οποίες ποντάρει η Dardanel. Αυτές αναμένεται να καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση 25%, προερχόμενη κυρίως από το δίκτυο διανομής στη γερμανική αγορά.

Το σχέδιο είναι σίγουρα φιλόδοξο αλλά όχι ανέφικτο, αναφέρουν στο inside story στελέχη από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Ως παράδειγμα ολικής επαναφοράς brand καταναλωτικού προϊόντος που επανήλθε στην αγορά μετά από χρόνια απουσίας φέρνουν αυτό της μπύρας Φιξ και των αρτοσκευασμάτων Κατσέλης.

Αν και δεν είναι ανέφικτη η επανατοποθέτηση των προϊόντων της εταιρείας στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, αυτή δεν θα γίνει αβρόχοις ποσί. Γιατί μπορεί προ πενταετίας η Καλλιμάνης να ήταν από τα «αγαπημένα» παιδιά του εγχώριου λιανεμπορίου, το κενό όμως που άφησε το έχουν καλύψει άλλοι παίκτες, όπως οι Vassiliou Trofinko, Pescanova, Omiros, Atlantikos, Κοντόβερος και Λαναράς, που σίγουρα δεν θα παραδώσουν αμαχητί τον χώρο που κατέλαβαν.

Διαφήμιση της Καλλιμάνης του 2007.

Στις προθέσεις του Νιαζί Ονέν, όπως είχε πει ο ίδιος μιλώντας προ μηνών στην πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής συνέντευξή του
Στην «Π» ο επικεφαλής της τουρκικής Dardanel, Νιαζί Ονέν για την Καλλιμάνης: «Θα λειτουργήσουμε πάλι τις μονάδες και θα κάνουμε προσλήψεις» | Πελοπόννησος
 σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, είναι να λειτουργήσει τις μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων της Καλλιμάνης σε πλήρη δυναμικότητα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. «Θα επενδύσουμε στο εμπορικό σήμα Καλλιμάνης με στόχο να ξαναγίνει η κορυφαία μάρκα στην κατηγορία κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών» είχε πει. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νιαζί Ονέν είχε αναφέρει πως θέλει να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες υποδομές, να υλοποιήσει νέες επενδύσεις σε επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας στην Ελλάδα, και να ενισχύσει το πορτφόλιο των προϊόντων με νέες υποκατηγορίες αλιευμάτων εντός και εκτός ψυγείου. «Όλα αυτά τα επενδυτικά μας σχέδια ελπίζουμε ότι θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης και σημαντική οικονομική δύναμη στην τοπική κοινότητα» είχε πει.

Η ημέρα της κρίσης

Όμως για να περάσει η Καλλιμάνης στα «χέρια» της Dardanel, θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο Αιγίου.

Η συζήτηση για ένταξη της Καλλιμάνης στην προ πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης για τη μεταβίβαση σε νέα εταιρεία (SPV) του ενεργητικού της και μέρους του παθητικού της, προκειμένου από το ληφθέν τίμημα να διευθετήσει τις «κουρεμένες» υποχρεώσεις της, έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιανουαρίου.

Προκειμένου να επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 4738/2020
ΦΕΚ Α'/207/2020
 θα πρέπει να έχει ληφθεί συναίνεση από το 50% του συνόλου των ενέγγυων πιστωτών καθώς και το 50% των λοιπών θιγόμενων πιστωτών. Σε περίπτωση που δεν προκύπτουν τα ανωτέρω ποσοστά συναίνεσης, το άρθρο 54 του ίδιου νόμου ορίζει ότι το δικαστήριο μπορεί να την καταστήσει δεσμευτική έναντι της μη συναινούσας κατηγορίας, εφόσον η συμφωνία εξυγίανσης έχει εγκριθεί από πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των υποχρεώσεων και περισσότερο από 50% των υποχρεώσεων με ειδικό προνόμιο.

Στην παρούσα συμφωνία εξυγίανσης συναινεί ποσοστό 100% επί των ειδικών προνομίων και 89,05% επί του συνόλου των υποχρεώσεων, δηλαδή συναινεί ο μεγαλύτερος πιστωτής, που είναι η Dardanel Greece που έχει αποκτήσει τα δάνεια της Καλλιμάνης, εν αντιθέσει με το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, που κατά πάγια τακτική ακολουθούν αυτή τη στάση.

Οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς είναι 9.569.925,53 ευρώ και υπολείπονται από το σύνολο των απαιτήσεων προς τους ιδιώτες πιστωτές, όπου οι οφειλές υπερβαίνουν τα 78,78 εκατ. ευρώ. Όπως εξάλλου επισημαίνεται στο σχέδιο εξυγίανσης, Δημόσιο και Ασφαλιστικοί Οργανισμοί δεν θα περιέλθουν λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας εξυγίανσης σε χειρότερη θέση ως προς τις βεβαιωμένες απαιτήσεις τους κατά τον χρόνο υπογραφής της συμφωνίας εξυγίανσης, από τη θέση στην οποία θα περιέλθουν σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας. (Αποπληρωμή από Συμφωνία Εξυγίανσης: 1,2 εκατ ευρώ ή 12,5%, έναντι αποπληρωμής από ρευστοποίηση στο 1,141 εκατ. ευρώ ή 11,9%).

Το πλάνο αποπληρωμής των «κουρεμένων» οφειλών προβλέπει πως από τα 5,5 εκατ. ευρώ που χρωστά η εταιρεία σε φόρους και τέλη, θα πληρώσει 693.641 ευρώ εφάπαξ. Αντίστοιχη διαγραφή προβλέπεται και για το άνοιγμα που έχει προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, που με βάση το ισοζύγιο ανέρχεται στα 4,038 εκατ. ευρώ· το υπόλοιπο –μετά το «κούρεμα»– των 506.358 ευρώ θα πληρωθεί εφάπαξ σε μια δόση. Τα χρέη της προς τους εργαζόμενους θα αποπληρωθούν στο ακέραιο. Οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις πιστωτές –το άνοιγμα προς αυτούς είναι 5,9 εκατ. ευρώ– διαγράφονται κατά 97% και το υπόλοιπο που παραμένει στην εταιρεία, δηλαδή τα 169.798,98 ευρώ, θα αποπληρωθούν απευθείας τοις μετρητοίς. Οι υποχρεώσεις προς τους ανέγγυους πιστωτές που κρίνονται αναγκαίοι για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας, συνολικού ποσού 1,1 εκατ. ευρώ, διαγράφονται κατά 75% και το υπόλοιπο 25% θα αποπληρωθεί εφάπαξ εντός 10 ημερών. Ενώ οι οφειλές της εταιρείας προς μέλη της οικογένειας Καλλιμάνη, υπό την ιδιότητα τους ως ανέγγυων πιστωτών, διαγράφονται κατά 100%.

Πόσο «κόστισε» στους Τούρκους η Καλλιμάνης

Συνολικά τα κεφάλαια που θα επενδύσει η Dardanel στην Καλλιμάνης ανέρχονται στα 9 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,747 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αποπληρωμή υποχρεώσεων της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ 6,05 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που έδωσε για να αγοράσει στο 10% της αξίας τους τα δάνεια της Καλλιμάνης. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης προβλέπεται πως θα χορηγήσει ενδιάμεση χρηματοδότηση, ύψους περίπου 50 χιλ. ευρώ μηνιαίως, προκειμένου να καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι παρακρατούμενοι φόροι που σχετίζονται με την μισθοδοσία καθώς και άλλα λειτουργικά έξοδα, αν απαιτηθούν για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας. Μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, μισθώνει τις εγκαταστάσεις της Καλλιμάνης στην Ελίκη, έναντι μηνιαίου μισθώματος ποσού ύψους 25 χιλ. ευρώ, ενώ έχει χορηγήσει από τις 13.08.2021 και έως τις 30.11.2021 πρόσθετη χρηματοδότηση προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών ύψους 331,5 χιλ. ευρώ.

Εκτός από τα «κουρεμένα» χρέη, η Dardanel αποκτά μεταξύ άλλων το εργοστάσιο της Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. στο Αίγιο, εμπορικής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ, μηχανολογικό εξοπλισμό εμπορικής αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, δικαιώματα χρήσης παγίων που αφορούν μισθωμένο εξοπλισμό από την Oceana Frozen Food ΙΚΕ, βιομηχανικό κτήριο στα Μεσογειακά Γεύματα εμπορικής αξίας 605 χιλ. ευρώ και βιομηχανικό κτήριο στο Βουνί, στην Λευκάδα, εμπορικής αξίας 155 χιλ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Εικόνα gkitsi
Έχει αρθρογραφήσει στα Τρόφιμα & Ποτά, Εξουσία, Τα Νέα, Fortune, Κεφάλαιο, Βιομηχανική Επιθεώρηση, Επένδυση κ.ά. Η διαδικτυακή της καριέρα ξεκίνησε από τον ‪flash.gr, συνεχίστηκε στο Euro2day.gr και από το 2016 βρίσκεται στον διαδικτυακό αέρα του Capital.gr.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατάντια...