Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

«Θέλουν να μας εξουθενώσουν και να εξαντλήσουν τις αντοχές μας» ( Στέφανου Σταμέλλου )



Αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα της χώρας μας και το καθεστώς των ΑΠΕ, ιδιαίτερα με τους αιολικούς σταθμούς και τις ανεμογεννήτριες, γίνεται μεγάλος θόρυβος και «έχει ανάψει το πελεκούδι» σε όλη την Ελλάδα. Η πικρή αλήθεια είναι, όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ανιχνεύουμε και προσεγγίζουμε τα γεγονότα με μια άλλη ματιά, αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουν να μας εξουθενώσουν και να μας λιώσουν στις «μυλόπετρες» της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Προσπαθούν να εξαντλήσουν τις αντοχές μας και να περιορίσουν τις αντιδράσεις μας με τις κάθε είδους πιέσεις, με τις πληρωμένες δημοσιεύσεις, την προπαγάνδα και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Οι βουλευτές και τα κόμματα σφυρίζουν αδιάφορα και η αυτοδιοίκηση προσπαθεί να ισορροπήσει στην κόψη του ξυραφιού: «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»! Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και στις συνθήκες που ζούμε με τον COVID, οι τοπικές κοινωνίες προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν για να προστατέψουν ό,τι μπορεί τελικά να προστατευτεί, με ελάχιστα εφόδια. Δείτε παρακάτω τι θέλω να πω.

 

Διαβάζουμε: «…Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι στην επόμενη τριετία θα κατακυρώσουν «ταρίφα» μέσω διαγωνισμών έργα συνολικής ισχύος περί τα 3,1 Γιγαβάτ, τη στιγμή που μόνο από τον κύκλο του Δεκεμβρίου του 2020, έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 3.000 αιτήσεις για Βεβαιώσεις Παραγωγού, για μονάδες που ξεπερνούν σε συνολική ισχύ τα 71 Γιγαβάτ          και «Αναμφισβήτητα, ένα μέρος από τα αιτήματα αυτά αποτελούν «αιτήσεις ευκαιρίας», από επενδυτές που δεν έχουν εξαρχής την οικονομική δυνατότητα ή και την πρόθεση να ωριμάσουν τα έργα που σχεδιάζουν.» https://energypress.gr/news/me-tis-adeies-sto-heri-kindyneyoyn-na-meinoyn-polloi-ypopsifioi-ependytes-ape-terastios Και το σίγουρο είναι, λέω εγώ, πως πολλά από τα έργα που ήδη κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν, θα γίνουν μουσεία στην ιστορία του ξέφρενου ανταγωνισμού με «ιδιοκτήτες» τις τράπεζες, όπως τα κουφάρια των εργοστασίων που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα.

 

Διαβάζουμε επίσης «…ο κ. Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπου από τις πολλές αιτήσεις έχει φρακάρει το σύστημα. “Σήμερα έχουν κατατεθεί αιτήσεις στη ΡΑΕ για 100 GW, δηλαδή για 10πλάσια ισχύ, από όσα τελικά θα κατασκευαστούν μέχρι το 2030, αφού με βάση το σχεδιασμό χρειάζεται επιπλέον 10 GW το σύστημα. Από το μεγάλο ενδιαφέρον  έχει δημιουργηθεί υπερθέρμανση στην αγορά που έχει φέρει ένα bottleneck (φράξιμο), καθώς ο ενεργειακός χώρος έχει μπλοκάρει”»

 

Και για να μην έχουμε αυταπάτες ως προς τις ΑΠΕ, το ρόλο τους στην ελληνική αγορά και τις ανάγκες/στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αλλά και το ρόλο των ορυκτών καυσίμων, συνεχίζοντας ο κ Σκρέκας: «Η Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρύτερου ενεργειακού πεδίου…» και «…Σχετικά με το φυσικό αέριο τέλος, σημείωσε, ότι τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστεί η ανάγκη σε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή και «γι’ αυτό προωθείται το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και νέες διασυνδέσεις μέσω του East Med με το Ισραήλ και με την Κύπρο ώστε να έχουμε πολλές πηγές εφοδιασμού». https://energypress.gr/news/skrekas-prasini-tha-einai-i-ilektriki-diasyndesi-me-aigypto-erhetai-i-eggyitiki-gia-ape

Αντί η κυβέρνηση, η πολιτεία και το κράτος, να αναλάβει να κατευθύνει και να οργανώσει σωστά, με βάση τις ανάγκες και τους στόχους του ΕΣΕΚ, το ενεργειακό ζήτημα στη χώρα μας, το αφήνει στα χέρια της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, γιατί έτσι τους επιβάλει το σύστημα του νεοφιλελευθερισμού. Και αν αυτό δεν είναι ιδεοληψία, τότε τι είναι…  


Λαμία, Ιούλης 2021

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: