Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ανιχνεύθηκε θανατηφόρος Υπερ-Ιός (μήκυτας Candida auris) σε αμμώδη παραλία , απομακρυσμένου τροπικού αρχιπελάγους.

Είναι η  πρώτη φορά που ερευνητές έχουν δει αυτό το ανθεκτικό σε πολλά φάρμακα οργανισμό να επιβιώνει στην φύση.





Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (16 Μαρτίου) στο περιοδικό  mBio , μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για την προέλευση αυτού του superbug,  Candida auris , η οποία εμφανίστηκε μυστηριωδώς σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο πριν από μια δεκαετία.

"Είναι ένα ιατρικό μυστήριο, από πού προήλθε", δήλωσε ο Δρ Arturo Casadevall, πρόεδρος του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg στη Βαλτιμόρη, ο οποίος έγραψε ένα  άρθρο που  συνοδεύει τη μελέτη.

Τα νέα ευρήματα είναι "ένα πολύ σημαντικό μέρος του παζλ", δήλωσε ο Casadevall στο Live Science.

Το C. auris  είναι ένας μύκητας που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2009 σε έναν ασθενή στην Ιαπωνία. Φαινόταν να εξαπλώνεται γρήγορα  σε όλο τον κόσμο , να εμφανίζεται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους την ίδια στιγμή.

Το μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς που χρειάζονται καθετήρες, σωλήνες τροφοδοσίας ή αναπνευστικούς σωλήνες, σύμφωνα με τα  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) .

Οι λοιμώξεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή το μικρόβιο είναι συχνά ανθεκτικό σε πολλαπλά αντιμυκητιασικά φάρμακα. και μπορεί επίσης να παραμείνει σε περιβαλλοντικές επιφάνειες.

«Όταν μπαίνει σε νοσοκομείο, είναι ένας εφιάλτης» για τον έλεγχο των λοιμώξεων, είπε ο Casadevall.

Το 2019, το CDC κήρυξε το  C. auris  ως  «επείγουσα απειλή» για τη δημόσια υγεία .

Αν και έχουν εντοπιστεί σχετικά είδη σε φυτά και υδάτινα περιβάλλοντα, το  C. auris  δεν έχει βρεθεί σε φυσικά περιβάλλοντα.

Ο Casadevall και οι συνεργάτες του είχαν προηγουμένως υποθέσει ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες λόγω της  κλιματικής αλλαγής  ενδέχεται να έχουν προκαλέσει   την προσαρμογή του C. auris σε υψηλότερες θερμοκρασίες στην άγρια ​​φύση και έτσι επέτρεψε στον μύκητα να κάνει το άλμα στους ανθρώπους, των οποίων η κανονική  θερμοκρασία του σώματος  είναι συνήθως πολύ ζεστή για τους περισσότερους μύκητες για να επιβιώσουν.

Εμπνευσμένος από αυτήν την υπόθεση, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Anuradha Chowdhary, ιατρικός μυκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Δελχί της Ινδίας και συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα εδάφους και νερού που συλλέχθηκαν από οκτώ τοποθεσίες γύρω από τα νησιά Andaman, ένα απομακρυσμένο, τροπικό αρχιπέλαγος μεταξύ Ινδίας και Μιανμάρ .

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον C. auris από δύο τοποθεσίες: έναν υγρότοπο αλμυρού βάλτου όπου ουσιαστικά κανένας δεν πάει ποτέ και μια παραλία με περισσότερη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα   προϊόντα απομόνωσης C. auris από την παραλία ήταν όλα ανθεκτικά στα πολλαπλά φάρμακα και συσχετίστηκαν στενότερα με στελέχη που παρατηρήθηκαν στα νοσοκομεία σε σύγκριση με τα προϊόντα απομόνωσης που βρέθηκαν στο έλος, δήλωσε ο Chowdhary σε δήλωση.

Ένα προϊόν απομόνωσης που βρέθηκε στο έλος δεν ήταν ανθεκτικό στα φάρμακα και αναπτύχθηκε πιο αργά σε υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα άλλα προϊόντα απομόνωσης. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι αυτό το προϊόν απομόνωσης θα μπορούσε να είναι ένα "πιο άγριο" στέλεχος του C. auris, που δεν είχε ακόμη προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες σώματος ανθρώπων και άλλων θηλαστικών, δήλωσε ο Casadevall.

Η μελέτη παρέχει κάποια υποστήριξη για την υπόθεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διότι, πρωτίστως, εντόπισε τον  C. auris  σε ένα φυσικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την υπόθεση, ανέφερε το άρθρο. Επιπλέον, το "πιο άγριο" προϊόν απομόνωσης θα μπορούσε να είναι ένας ελλιπής σύνδεσμος μεταξύ των άγριων  C. auris  και εκείνων που προκαλούν λοιμώξεις στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο  C. auris  ζει φυσικά στα Νησιά Ανταμάν ή ότι προήλθε από εκεί. Είναι πιθανό ότι το μικρόβιο θα μπορούσε να έχει εισαχθεί από ανθρώπους, ειδικά στον χώρο της παραλίας που είχε περισσότερη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν το μικρόβιο μπορεί να μεταφέρθηκε από ωκεάνια ρεύματα από περιοχές όπου τα ανθρώπινα απόβλητα απορρίφθηκαν στο νερό στις ακτές των Νήσων Ανταμάν, δήλωσε ο Casadevall.

Τα νέα ευρήματα πιθανότατα θα ωθήσουν περισσότερους ερευνητές να αναζητήσουν το  C. auris  σε φυσικά περιβάλλοντα και να συγκρίνουν τα άγρια ​​στελέχη με αυτά των νοσοκομείων, δήλωσε ο Casadevall.

Μελέτες θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν εάν οι άγριες   απομόνωση C. auris με λιγότερη ανοχή στη θερμότητα θα μπορούσαν να «εξελιχθούν» σε εργαστήριο για να αναπτυχθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, παρέχοντας έτσι περισσότερη υποστήριξη για την υπόθεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανέφερε το άρθρο.

Εάν πράγματι αποδειχθεί ότι ο  C. auris  προήλθε από την άγρια ​​φύση και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν ένας παράγοντας για το άλμα του στον άνθρωπο, οι ερευνητές ανησυχούν ότι περισσότερα παθογόνα θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο άλμα.

Πολλοί μυκητιακοί οργανισμοί είναι επιβλαβείς για τα έντομα και τα αμφίβια, αλλά όχι για τους ανθρώπους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του σώματός μας, σημείωσε ο Casadevall.

"Εάν αυτή η ιδέα επικυρωθεί ... πρέπει να αρχίσουμε να χαρτογραφούμε περισσότερα από αυτά τα παθογόνα που είναι εκεί έξω, ώστε να μην εκπλαγούμε", όπως μας εκπλήσσει ο νέος κοροναϊός , είπε ο Casadevall.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: