Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Η Κίνα σηκώνει το όπλο των Σπάνιων Ορυκτών, κόντρα στις ΗΠΑ

 


Το γεωπολιτικό όπλο των σπάνιων γαιών ετοιμάζεται να επιστρατεύσει εκ νέου η Κίνα στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, καθώς η ένταση στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης παρά την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο. Αυτή τη φορά στόχος του Πεκίνου φαίνεται πως είναι η αμερικανική αμυντική βιομηχανία και ειδικότερα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 όπως και τα όπλα υψηλής τεχνολογίας. Η κινεζική ηγεσία εξετάζει την προοπτική να μειώσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών ώστε να προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού της υπερδύναμης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας πρότεινε τον περασμένο μήνα να τεθούν εκ νέου όρια στις εξαγωγές σπάνιων γαιών στις οποίες η Κίνα κατέχει σχεδόν παγκόσμιο μονοπώλιο, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Πρόκειται για 17 μέταλλα με περίεργα και άγνωστα στο ευρύ κοινό ονόματα που είναι αναγκαία για την κατασκευή  αμυντικού εξοπλισμού αλλά και κάθε προϊόντος υψηλής τεχνολογίας από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τις λεπτές οθόνες τηλεοράσεων. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται παράλληλα πηγές της κινεζικής βιομηχανίας που δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζητούν να πληροφορηθούν πόσο βαρύ μπορεί να είναι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της  Ευρώπης αν η Κίνα περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών όσο διαρκεί αυτή η παρατεταμένη αντιπαράθεσή της με την Ουάσιγκτον.

Τονίζουν μάλιστα πως η ερώτηση αφορά και τις αμυντικές βιομηχανίες. Σύμβουλος της κινεζικής ηγεσίας φέρεται να δήλωσε στους F.T. ότι «η κυβέρνηση θέλει να ξέρει αν οι ΗΠΑ θα δυσκολεύονται να κατασκευάσουν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 σε περίπτωση απαγόρευσης των εξαγωγών από πλευράς της Κίνας». Τα ίδια στελέχη της βιομηχανίας προσέθεσαν πως το Πεκίνο προσπαθεί να καταλάβει πόσο γρήγορα θα μπορέσει να διασφαλίσει η υπερδύναμη εναλλακτικούς προμηθευτές σπάνιων γαιών και σε τι χρονοδιάγραμμα  να αυξήσει την παραγωγή της. Οι σπάνιες γαίες που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα είναι πράγματι απολύτως αναγκαίες για την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin και ειδικότερα για την κατασκευή ορισμένων κρίσιμων εξαρτημάτων τους όπως τα συστήματα ηλεκτροδότησης και οι μαγνήτες. Πρόσφατη σχετική μελέτη αρμόδιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για κάθε F-35 απαιτούνται 417 κιλά σπάνιων γαιών.

Η πρόθεση της Κίνας να πλήξει τώρα την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ έπεται κλιμάκωσης της έντασης με την Ουάσιγκτον. Εχει προηγηθεί η απόφαση του τέως προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει εμπάργκο σε πολλές κινεζικές βιομηχανίες και να απαγορεύσει  στις αμερικανικές εταιρείες να τις προμηθεύουν με υλικό υψηλής τεχνολογίας όπως οι ημιαγωγοί. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές πως δεν σκοπεύει προς το παρόν τουλάχιστον να ακυρώσει τις επιλογές του προκατόχου του, ενώ αντιθέτως σχεδιάζει να επιβάλει περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές. Εχει εκφράσει, ωστόσο, την πρόθεση να συνεργαστεί στενότερα με τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Το μονοπώλιο της Κίνας στις σπάνιες γαίες ενδέχεται, έτσι, να προκαλέσει νέες τριβές με την Ουάσιγκτον, ενώ μερίδα αναλυτών προειδοποιεί το Πεκίνο πως ορισμένες επιθετικές κινήσεις του μπορούν να εξωθήσουν την υπερδύναμη να αναπτύξει ταχύτατα τη δική της παραγωγή. Παρά το παγκόσμιο μονοπώλιο που διαθέτει η Κίνα, άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι ασφαλής η παραγωγή της. Θα μπορούσε να απειληθεί άμεσα σε περίπτωση ραγδαίας κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον ή αν αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας. Η πρόταση του κινεζικού υπουργείου Βιομηχανίας, πάντως, μιλάει για την επιβολή ελέγχου στις εξαγωγές υλικών «που εγγυώνται την εθνική ασφάλεια». Το κατά πόσον θα υλοποιηθεί η πρόταση θα εξαρτηθεί από την απόφαση του κινεζικού Κρατικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: