Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ντάνιελ Ντεφόε 1660 - 1731


Ντάνιελ Ντεφόε




Ο Ντάνιελ Ντεφόε (Daniel Defoe, 1660 – 1731) ήταν Άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος, διάσημος για το μυθιστόρημά του Ροβινσώνας Κρούσος το οποίο αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους του αγγλικού μυθιστορήματος. Ο Ντεφόε γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου τοι 1660 στο Λονδίνο με το όνομα Ντάνιελ Φόε αλλά το 1695 πρόσθεσε το "de" ως ένδειξη αριστοκρατικής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν ένας θρήσκος κρεοπώλης και τον προόριζε για το ιερατικό αξίωμα, αλλά ο ίδιος προτίμησε το εμπόριο. Σύντομα ανακάλυψε ότι δεν ήταν γεννημένος για το εμπόριο και ξεκίνησε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία και την πολιτική (εξέδωσε μια πολιτική εφημερίδα μεταξύ 1704-1714, και υπήρξε και μυστικός πράκτορας του Ουίλιαμ του Γ' στη Σκοτία και τη Γαλλία).



Το 1697 έγραψε το πιο επιτυχημένο του ποίημα, «Ο Γνήσιος Άγγλος» με το οποίο υπερασπιζόταν το βασιλιά Γουλιέλμο απέναντι στην ξενοφοβίας των εχθρών του ενώ συγχρόνως σατίριζε την αγγλική υπεροψία και αξίωση στη φυλετική καθαρότητα. Ο θάνατος του Γουλιέλμου Γ’ το 1702 δημιούργησε μια ακόμη πολιτική αναταραχή και η βασίλισσα Άννα που τον διαδέχθηκε επιτέθηκε στους διαφωνούντες με την Εκκλησία της Αγγλίας. 


Τα κείμενα του Ντεφόε και οι πολιτικές του δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την τοποθέτησή του, στις 31 Ιουλίου 1703, σε κύφωνα (μορφή υπαίθριου βασανιστηρίου όπου ακινητοποιούνταν ο λαιμός και τα χέρια του θύματος σε δημόσια θέα). Μετά από τρεις μέρες στον κύφωνα, ο Ντεφόε μπήκε στη φυλακή από όπου απελευθερώθηκε με με όρο τη συνεργασία του, ως μυστικός πράκτορας για λογαριασμό των Συντηρητικών.

Από το 1719 έως το 1724, ο Ντεφόε έγραψε τα μυθιστορήματα με τα οποία έγινε διάσημος με πρώτο το "Ροβινσώνας Κρούσος" που είχε μεγάλη επιτυχία και διαβάστηκε ως αλληγορία του πολιτισμού, του οικονομικού ατομικισμού και της βρετανικής αποικιοκρατίας . Ο Ντεφόε έγραψε περισσότερα από 500 άρθρα, φυλλάδια και βιβλία πάνω σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων (πολιτικής, εγκληματικότητας, θρησκείας, γάμου, ψυχολογίας κ.α.). Θεωρείται επίσης πρωτοπόρος της οικονομικής δημοσιογραφίας.

Το 1684 ο Ντεφόε είχε παντρευτεί την κόρη ενός εμπόρου με την οποία έκαναν 8 παιδιά. Η γυναίκα του είχε αξιόλογη προίκα ωστόσο στην διάρκεια της ζωής τους συχνά βρισκόταν χωρίς χρήματα και με πολλά χρέη. Πέθανε στις 24 Απριλίου 1731.

Δεν υπάρχουν σχόλια: