Αγωγή 28.000 ευρώ για… καρδούλες στο facebook από διάσημο βουλευτή-δημοσιογράφο κατά άγνωστης χρήστριας του Διαδικτύου, καταγράφει ρεπορτάζ της «Εφημερίδα των Συντακτών»:
Εκείνος είναι ένας νέος και γνωστός δημοσιογράφος – που εξελέγη βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης του είναι προσφιλή. Αλλωστε σε αυτά οφείλει μεγάλο μέρος της αναγνωρισιμότητάς του. Διόλου τυχαίο ότι είναι δημοσιογράφος και η επιδίωξη της δημοσιότητας αποτελεί χαρακτηριστικό του, μέσω αμφιλεγόμενων συνεντεύξεων, είτε είναι στον ρόλο του δημοσιογράφου είτε στον ρόλο του πολιτικού.
Εκείνη, η Ελενα Σ., είναι μια νέα, χαμηλόμισθη εργαζόμενη. Στις 7 Μαΐου 2019, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, τον είδε να περνάει κάτω από το γραφείο της. Τον αναγνώρισε, αφού ήταν διάσημος και πριν μπει στη Βουλή, και τον έβγαλε φωτογραφία. Προέβη στην ανάρτηση της φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ερώτημα: «Παιδιά σοσ ο M… κάτω από το γραφείο μου γουατ του ντου;», χωρίς άλλες πληροφορίες.
Τα σχόλια που ακολούθησαν την ανάρτηση δεν ήταν κολακευτικά. Το αντίθετο. Δεν προήλθαν, ωστόσο, από την ίδια. Αυτή περιορίστηκε στο να αντιδράσει σε κάποια σχόλια, χρησιμοποιώντας τις επιλογές που δίνει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης (emoticon, facebook reactions). Για αυτήν τη δράση της, την ανάρτηση φωτογραφίας και τις καρδούλες-likes, αφότου ο δημοσιογράφος εξελέγη βουλευτής τής άσκησε αγωγή αξιώνοντας αποζημίωση 28.000 ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας. Την υπόθεση θα εξετάσει το δικαστήριο στις 5 Μαρτίου.
Το κόστος μιας «καρδούλας»
«Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη υπόθεση, πέραν των νομικών ζητημάτων τα οποία θα κληθεί να εξετάσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι ότι ένας εκλεγμένος βουλευτής κυβερνώντος κόμματος, πριν συμπληρώσει τον πρώτο μήνα της βουλευτικής του θητείας, αποφάσισε να ασκήσει αγωγή κατά ενός απλού πολίτη και να ζητήσει μια τόσο μεγάλη χρηματική αποζημίωση… για facebook reactions!», λέει στην «Εφ.Συν.» η Γεωργία Χριστοδουλάκη, συνήγορος της Ελενας Σ.
«Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι ο εν λόγω βουλευτής επέδωσε την αγωγή αυτή εν γνώσει του στον χώρο εργασίας της Ελενας, μιας ιδιωτικής υπαλλήλου με μισθό 550 ευρώ, αδιαφορώντας πλήρως για τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλούσε στο επαγγελματικό της περιβάλλον. Το πώς, μάλιστα, ο βουλευτής “ανακάλυψε” τη διεύθυνση εργασίας της είναι ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης, το οποίο προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά».
Η συνήγορος μας πληροφορεί ότι ενώ ενημερώθηκε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του βουλευτή πως η επίμαχη ανάρτηση έχει αποσυρθεί προ πολλού και ότι «δεν αξίζει να τραβήξουμε περαιτέρω την εν λόγω διαφορά στα δικαστήρια», ο ίδιος επιμένει στη δικαστική επιδίωξη της χρηματικής αποζημίωσης. «Μιλώντας με την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη και όχι της δικηγόρου, η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση με θλίβει βαθιά, καθώς διαπιστώνω πόσο χρόνο αφιέρωσε ο βουλευτής αυτός στο να εντοπίσει και να εκφοβίσει, με την απειλή μιας υπέρογκης χρηματικής κύρωσης, μια ανυπεράσπιστη 25χρονη κοπέλα με 2 άνεργους γονείς, χωρίς περιουσία, επειδή δεν εκφράστηκε θετικά uπέρ του! Αντί να αφιερώνει το βήμα και την εξουσία που του δίνει ο θώκος του για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων της χώρας, αναλώνεται σε έρευνες για να εντοπίσει ποιος τάσσεται υπέρ του και ποιος κατά του και στη συνέχεια αναλώνεται σε αγωγές, εξώδικα και απειλές δικαστικών διενέξεων προς κάθε αντιφρονούντα».
Ο ενάγων
Ο δικηγόρος του βουλευτή, Δημήτρης Αναστασόπουλος, επιμένει ότι από τη συγκεκριμένη ανάρτηση θίγεται η προσωπικότητα του πελάτη του και ότι «δεν έχει γίνει καμία κίνηση ηθικής αποκατάστασής του από την εναγόμενη. Η ίδια επιβράβευσε στο facebook προτροπές άλλων χρηστών του Διαδικτύου στη συγκεκριμένη σελίδα, που τον απειλούσε. Εχει κριθεί νομολογιακά ότι ακόμα και το emoticon αποτελεί εκδήλωση συγκεκριμένης συμπεριφοράς η οποία αξιολογείται νομικά. Ο πελάτης μου, όπως κάθε πολίτης, ήταν άλλωστε απλός πολίτης όταν έγινε το συμβάν, άσκησε τα νόμιμα δικαιώματά του όπως ο ίδιος το πιστεύει. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη».
«Αβάσιμη αγωγή»
Αντώνης Μπρούμας – δικηγόρος και ακτιβιστής για τις ψηφιακές ελευθερίες: «Τα likes και οι καρδούλες δεν παραβιάζουν τον νόμο με καμία επιχειρηματολογία».
«Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι αφορμή για να ανοίξει μια συζήτηση για την ελευθερία στο Διαδίκτυο, ωστόσο θεωρώ ότι στην ουσία της είναι αβάσιμη και γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού από το πολιτικό πρόσωπο που την ξεκίνησε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Μπρούμας, δικηγόρος και ακτιβιστής για τις ψηφιακές ελευθερίες.
«Το δικαστήριο καλείται να κρίνει τη νομιμότητα και ελευθερία ενός ιντερνετικού τρόπου έκφρασης, κάτι που είναι απολύτως νόμιμο, εμπίπτει στον πυρήνα της ελευθερίας της έκφρασης και αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Τα likes και οι καρδούλες δεν παραβιάζουν τον νόμο με καμία νομική επιχειρηματολογία. Στην περίπτωση μάλιστα που το αντικείμενο του σχολιασμού, της κριτικής ή της σάτιρας είναι δημόσιο πολιτικό πρόσωπο, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με βάση τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, η ελευθερία της έκφρασης είναι ιδιαίτερα ευρεία».
Ελενα: «Εύκολος στόχος»
«Οταν ήρθε το χαρτί με την αγωγή στον εργασιακό μου χώρο, στις 3 Σεπτέμβρη, αισθάνθηκα πολύ άσχημα, κυρίως για τους ανθρώπους για τους οποίους δουλεύω. Ενιωσα ότι τους εξέθεσα. Η δικαστική κλητήρας που μου έφερε την αγωγή ντράπηκε και μου ζήτησε συγγνώμη, δεν ήξερε καν ότι εδώ εργάζομαι. Ενιωσα φόβο, ανασφάλεια για πολλούς μήνες, γι’ αυτό δεν το δημοσιοποίησα νωρίτερα. Οταν στοχοποείται ένα άτομο σαν και μένα, από έναν πολιτικό, εκλεγμένο βουλευτή και δημοσιογράφο, που έχει πολύ μεγάλη επίδραση στα media, και εγώ δεν έχω καμία δύναμη, είναι λογικό να φοβάται. Δεν έχω καμία σχέση με καμία ιστοσελίδα, ούτε με το συγκεκριμένο μέσο, ούτε με την ομάδα του στο facebook. Είμαι φοιτήτρια και εργαζόμενη, πληρώνoμαι με τον βασικό μισθό. Οι γονείς μου είναι άνεργοι, μένω μόνη μου και παλεύω για να συντηρώ τον εαυτό μου χωρίς να τους επιβαρύνω. Ευτυχώς η επίδοση της αγωγής στον χώρο δουλειάς μου δεν είχε επιπτώσεις στο εργασιακό μου περιβάλλον, γιατί οι εργοδότες μου ξέρουν ποια είμαι και το ποιόν μου».
● Περιμένατε ότι θα βρεθείτε στα δικαστήρια για την ανάρτησή σας;
– Οχι, γιατί ποτέ δεν απάντησα σε κανένα σχόλιο, ούτε περίμενα ότι θα πάρει τέτοια έκταση. Μόλις είχα μπει στο γκρουπ. Ηταν μια έμπνευση της στιγμής που θα μπορούσα να έχω κάνει για οποιονδήποτε διάσημο πέρναγε από το γραφείο μου. Γιατί είναι σε κεντρικό δρόμο και περνάνε πολλοί. Δεν έκανα καμία προτροπή, ούτε φαινόταν καν πού είναι τραβηγμένη η φωτογραφία. Για τα σχόλια δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι. Δεν σχολίασα καν τα περισσότερα. Απλά απαντούσα like και τέλειο, χωρίς καν να τα διαβάσω.
● Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο βουλευτής κινήθηκε νομικά εις βάρος σας και όχι εναντίον της ιστοσελίδας ή άλλων χρηστών;
– Το έχω αναρωτηθεί πάρα πολλές φορές. Mάλλον επειδή βρήκε εμένα από το προφίλ μου, βρήκε και πού δουλεύω, ήμουν ο εύκολος στόχος. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Κυρίως οποιοσδήποτε δεν έχει δύναμη, όπως εγώ. Αλλο να χτυπάς ένα ηλεκτρονικό ΜΜΕ και άλλο να χτυπάς μια κοπέλα που είναι απλά εργαζόμενη. Κάποιον που δεν έχει τίποτα. Ούτε δύναμη στα Μέσα ούτε οικονομική δύναμη. Δεν είμαι ούτε ιδιαίτερα δραστήρια στα social media ούτε ανήκω σε πολιτικό χώρο. Το προφίλ μου στo facebook είναι κλειστό, μπορούν να το δουν μόνο ορισμένα άτομα, κυρίως με μουσικές αναρτήσεις.
Ο διάλογος των 28.000 ευρώ
Ο επίμαχος διάλογος, για τον οποίο ο βουλευτής Κ. Μπογδάνος απαιτεί 28.000 ευρώ αποζημίωση από μια εργαζόμενη των 550 ευρώ. Περιλαμβάνονται μόνο τα σχόλια στα οποία η Ελενα Σ. αντέδρασε με emoticon ή σχόλιο.
– Παιδιά ο Μπογδάνος κάτω από το γραφείο μου. Γουάτ του ντου;
– Bγαλτον εξω και κατούρα
– Πέτα του το γραφείο
– Δε φοράει γραβάτα, δεν είναι ο Μπογδάνος
– Πέσε α λα WWΕ από τη γωνία του κτηρίου ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΤΟΥ
– Με το Astra έσκασε, που είναι η εξάτμιση; Ετσι θα πάμε μπροστά έλεος!
– Οχι με αμάξι με οδηγό μάλιστα, φοβάται μη φάει κανα μπουνίδι πάλι
– Ενα κάρο ιδέες σου δώσαμε Ελενα, τι έκανες τελικά;
– Τίποτα, γέλαγα και φώναζα όξω.
– Να ο επόμενος καλεσμένος του «Tρία Μούτρα» (τηλεοπτική σειρά στο Διαδίκτυο)
– Μακάρι, μπύρες.
– Πέστου «έξω πούστη από την παράγκα!»
– Ρώτα τον αν είναι μαμά!
– Μία γλάστρα νομίζω θα του πήγαινε, κανονική γλάστρα
– Στάμνα, και πες στους μπάτσους ότι γιορτάζεις το Κερκυραϊκό Πάσχα βάση του παλιού Ημερολογίου γιατί είσαι παραδοσιακή γυναίκα.
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών» – Ρεπορτάζ: Αφροδίτη Τζιαντζή – Ιωάννα Σωτήρχου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου