Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Πλησιάζουμε γρήγορα σε κρίσιμο σημείο, προειδοποιούν ειδικοί για τον κοροναϊό


Η ανησυχία μεγαλώνει παγκοσμίως καθώς τα κρούσματα εξαπλώνονται 
Ο κόσμος πλησιάζει γρήγορα σε κρίσιμο σημείο για την εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η ασθένεια ξεπερνά τις προσπάθειες για περιορισμό της.   

Η ανησυχητική διαπίστωση έρχεται ενώ μαζικά κρούσματα αναγκάζουν την Ιταλία και το Ιράν να εισάγουν αυστηρούς εσωτερικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έθεσε τη χώρα σε κόκκινη προειδοποίηση.   

Ορισμένες από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό προσπαθούν να σταματήσουν την πρόοδό του δύο ημέρες αφότου ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα πριν κλείσει εντελώς το στενό «παράθυρο ευκαιρίας».   

Με σχεδόν 78.000 περιστατικά του Covid-19 επιβεβαιωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικοί λένε ότι η κατάσταση σύντομα θα φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο.   
Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και πρόστιμα να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό. Στο Ιράν, οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών κέντρων σε 14 επαρχίες ως «προληπτικό μέτρο». 
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, έθεσε τη χώρα σε «κόκκινο συναγερμό» καθώς αναφέρθηκε ο πέμπτος θάνατος και περισσότερες από 123 νέες περιπτώσεις που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε 556.   

Ενώ ο αριθμός των ασθενών σε όλο τον κόσμο αυξάνεται, ορισμένες ομάδες κρουσμάτων δεν έχουν καμία προφανή σύνδεση με την Κίνα, αφήνοντας τους ειδικούς να προσπαθούν να προσδιορίσουν το από πού ξεκίνησαν. Ο Paul Hunter, καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας επανέλαβε την προειδοποίηση του Tedros και είπε ότι ο χρόνος για την αναχαίτιση της ασθένειας τελείωσε. «Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έχει μιλήσει πρόσφατα για τη μείωση του παράθυρου ευκαιρίας για τον έλεγχο της τρέχουσας επιδημίας. Το σημείο καμπής μετά το οποίο οι δυνατότητές μας να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, φαίνεται πολύ πιο κοντά μετά τις τελευταίες 24 ώρες».   

Σύμφωνα με τον Guardian, o Hunter δήλωσε ότι ενώ οι περιπτώσεις μειώνονταν στην Κίνα, όπου άρχισε η εκδήλωση του ιού, το Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκαν  εξαιρετικά εξελισσόμενα κρούσματα αλλού. Είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη Ν. Κορέα ήταν μέχρι στιγμής άνευ προηγουμένου στην πορεία της επιδημίας, προσθέτοντας: «Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Ιταλία αποτελεί μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εντοπιστούν αρκετά περισσότερα περιστατικά τις επόμενες μέρες». Ο Hunter είπε επίσης ότι η κατάσταση στο Ιράν θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.    

Ο Δρ. Robin Thompson, ερευνητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επεσήμανε ότι οι αριθμοί των περιπτώσεων στην Ιταλία διπλασιάστηκαν μεταξύ της Παρασκευής και του Σαββάτου. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιδημίας του κοροναϊού», είπε. «Η ταχεία απομόνωση των ήπιων περιπτώσεων στις πληγείσες περιοχές είναι σημαντική για την πρόληψη της ουσιαστικής μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία».   

Κλείνει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου και πιθανή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού   

Ο τρίτος νεκρός από τον κοροναϊό στην Ιταλία είναι μια γυναίκα η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας, λόγω ογκολογικών προβλημάτων, και ήταν βεβαρημένη η κατάσταση της υγείας της. Η ιταλική κυβέρνηση, τις επόμενες ώρες ετοιμάζεται να εκτιμήσει εκ νέου, αναλυτικά την όλη κατάσταση και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, να λάβει τυχόν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.   

Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από αύριο σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης. Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.   

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων. Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.   

ΔNT:Ο Covid-19 θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας    

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμά ότι ο ιός Covid-19 θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, κατά την σύνοδο της G20 στο Ριάντ, που δήλωσε έτοιμη να δράσει για τον περιορισμό των κινδύνων επί της οικονομικής ανάπτυξης.   

Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.400 θανάτους στην Κίνα, έχει διακόψει τις μεταφορές, διαταράσσοντας τις εμπορικές ανταλλαγές και τροφοδοτώντας την ανησυχία των επενδυτών, ενώ οι εταιρείες υποχρεώνονται να διακόψουν ή να περιορίσουν την λειτουργία τους. Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε τριάντα περίπου χώρες και εδάφη εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, όπου έχει προκαλέσει 24 θανάτους.   

«Ο ιός Covid-19 , μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μπροστά στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που συνήλθαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.   

Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% για το 2020, έναντι 2,9% το 2019. Κατά την διάρκεια της συνόδου του Ριάντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η επίπτωση του ιού στην ανάπτυξη θα είναι περίπου 0,1 της μονάδας. «Η προβλεφθείσα ανάκαμψη της οικονομίας είναι εύθραυστη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με ανακοίνωση.   

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τοποθετείται στο 5,6%, χαμηλότερη κατά 0,4 της μονάδας σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου. «Ενημέρωσαν την G20 ότι ακόμη και σε περίπτωση ταχείας ανάσχεσης του ιού, η ανάπτυξη στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο θα επηρεασθεί», είπε.   

Η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους κινδύνους, όπως η αύξηση του επιπέδου του χρέους ορισμένων χωρών, καθώς και η κλιματική αλλαγή, αλλά πάνω απ' όλα απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της G20 θα συνεργασθούν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο του Ριάντ δεσμεύθηκαν «για την ενίσχυση της παγκόσμιας παρακολούθησης της εξέλιξης της επιδημίας»   




Mε πληροφορίες από Guardian/ Αfp/ ΑΠΕ-ΜΠΕ Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: