Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Εκατοντάδες γιατροί με το δάχτυλο στο μέλι

Την τακτική της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης εφάρμοζαν οι Ελληνες γιατροί προς όφελος της εταιρείας Novartis, αλλά και προς ίδιον όφελος. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

Από το πρώτο δείγμα ελέγχου των εισαγγελέων, το οποίο αφορά 700 γιατρούς, από το 2013 και εντεύθεν εμφανίζονται να έχουν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε ποσοστό 30%, περίοδο κατά την οποία ξεκίνησε και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ωστόσο, η εισαγγελική έρευνα σκόνταψε και σε άλλες περιπτώσεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης που ακολουθούσαν οι γιατροί όχι μόνο για φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, αλλά και άλλων εταιρειών.

Εξάλλου, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τα μη πολιτικά πρόσωπα έχουν καλέσει σε συμπληρωματικές εξηγήσεις για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος πρώην στελέχη της εταιρείας Novartis τόσο από τη μητρική, που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, όσο και από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η ποινική αποτίμηση του σκέλους που αφορά δύο πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ, όπως είναι γνωστό, στη θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ήδη μετά την απαγγελθείσα σε βάρος του ποινική δίωξη ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα η υπόθεση έχει καταλήξει προ πολλού στο αρχείο.

Θύμα κανιβαλισμού

Την απάντηση της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προκάλεσαν οι ισχυρισμοί, πριν από λίγες μέρες, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Ο τελευταίος στην κατάθεσή του αποκάλυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τον Δεκέμβριο του 2016 η Ελένη Τουλουπάκη, ισχυριζόμενος ότι με ενέργεια του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά την αρχική της νοσηλεία στο «Γεώργιος Γεννηματάς», πήγε σε σουίτα στο νοσοκομείο «Υγεία».

Μάλιστα ο άλλοτε επικεφαλής της εισαγγελίας του οικονομικού εγκλήματος φέρεται να σχολίασε ότι «τα οικονομικά της ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουν κάτι τέτοιο».

«Η ανάδειξη προσωπικού ζητήματος υγείας, πέραν του γεγονότος ότι προσβάλλει προσωπικά δεδομένα μου και συνιστά ενδεχομένως και ποινικό αδίκημα, είναι σε επίπεδο ηθικής το λιγότερο ανάρμοστη. Επί της ουσίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχω υποχρέωση να απαντώ σε τέτοιου είδους ζητήματα, δηλώνω ότι τα έξοδα νοσηλείας μου καλύφθηκαν πλήρως από την ασφαλιστική μου εταιρεία.

»Επίσης, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο βρέθηκα μετά από ενέργειες του αδελφού μου, γιατρού αγγειοχειρουργού, και κανενός άλλου», δήλωσε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, η οποία στο παρελθόν υπήρξε στενότατη συνεργάτις του Παναγιώτη Αθανασίου.

«Θλίβομαι βαθύτατα που πρώην συνεργάτης μου, ο οποίος με επισκεπτόταν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου, αντί να μου συμπαραστέκεται, ασχολείται με τις συνθήκες νοσηλείας μου. Εύχομαι κανένας άνθρωπος να μην περάσει μια παρόμοια με τη δική μου περιπέτεια υγείας και εν συνέχεια να βρεθεί θύμα ενός τέτοιου κανιβαλισμού» κατέληξε η εισαγγελική λειτουργός.

«Φρεσκάρισε»... τη μνήμη του ο Ι. Αγγελής


Στο μεταξύ, χθες, μια νέα εκδοχή για τα κίνητρα των εισαγγελέων συναδέρφων του παρουσίασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής σε συμπληρωματική κατάθεσή του ενώπιον του αντεισαγγελέα του Α.Π. Ευάγγελου Ζαχαρή, που ερευνά τυχόν παρεμβάσεις και δικονομικές παρατυπίες στην έρευνα της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς για το σκάνδαλο της Novartis.

Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι παραμονές των εκλογών γινόταν μεθόδευση προφυλάκισης σε βάρος τριών πολιτικών προσώπων (Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα περί προφυλάκισης των τριών πολιτικών προκύπτουν από συζητήσεις που είχε με την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την τότε Γενική Επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου.

Δήλωσε μάλιστα πρόθυμος, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την αξιοπιστία των λεγομένων του, να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση μαζί τους. Αντίγραφο της κατάθεσης Αγγελή διαβιβάστηκε πάραυτα στη Βουλή. Πάντως στη χθεσινή συμπληρωματική κατάθεση αναφέρθηκε και πάλι στην Ελένη Τουλουπάκη, αποδίδοντάς της ανεπάρκεια και δόλο. Φέρεται μάλιστα να είπε πως από όλη τη συμπεριφορά της ήταν πασιφανές ότι στηριζόταν στις πλάτες τρίτου, δηλαδή του «Ρασπούτιν».

Οσον αφορά το ποιος είναι ο «Ρασπούτιν», ο κ. Αγγελής φέρεται να παρέπεμψε στην πρώην επιθεωρήτρια των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον τέως υπουργό δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου που ξέρουν, όπως είπε, το όνομά του και του το είχαν πει.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: