Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Σκέψεις και προτάσεις για τον φετινό εορταστικό στολισμό της Ιτέας







Ο χειμώνας ήλθε , έρχονται και οι γιορτές.

Όλες οι παράλιες πόλεις της χώρας ετοιμάζονται ήδη για την νέα τουριστική περίοδο με επισκευές και συντηρήσεις των υποδομών τους. Οι πιο τουριστικές εργάζονται πλέον στην κατεύθυνση της 12μηνης σεζόν. 
Έκρηξη νέων  υποδομών, καινοτόμες ιδέες, νέα τουριστικά προϊόντα, επαφή τοπικών προϊόντων με τις ξένες αγορές  βγάζουν τις τοπικές οικονομίες από τo οικονομικό τέλμα των τελευταίων ετών. 
Αυτό καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και όλοι οι επίσημοι δείκτες σύγκρισης των περιφερειακών τοπικών οικονομιών ,  αυτό που βιώνουν όσοι επισκέπτονται συχνότερα τέτοιες περιοχές. 
   
Όλες οι παραλιακές περιοχές της Ελλάδας εκτός από το παραλιακό μέτωπο  των Δελφών..... 

Εδώ , η ανεργία , η φτώχια και η ερημοποίηση καταγράφουν για μία ακόμη χρονιά εθνική πρωτιά . Αδιάψευστη απόδειξη το οριστικό λουκέτο πολλών σχολικών μονάδων και οι άδειες αίθουσες των διδακτηρίων.

Απίθανο και όμως αληθινό. Τα χρόνια που οι Δελφοί πεθαίνουν,  άλλες περιοχές  χωρίς “ευλογημένους” Δελφούς λίγα χιλιόμετρα από το κύμα, χωρίς εθνικές , διεθνείς και παγκόσμιες αναγνωρίσεις για το τοπίο , την φύση και την πολιτιστική  τους κληρονομιά, ευημερούν και αναπτύσσονται. Μόνο και μόνο επειδή έχουν την δική τους μικρή ευλογία να καταλήγουν και αυτές σε κάποια  παραλία της χώρας που είναι γνωστή ως Ελλάδα…   

Τον τελευταίο καιρό,  παρατηρώ κάθε τόσο πλοία που ξεφορτώνουν στο λιμάνι της Ιτέας όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες. Βιομηχανικές μονάδες παραγωγής δηλαδή.  Αυτές που τοποθετούνται προοδευτικά μέσα στο κατά τα άλλα παγκοσμίως μοναδικό  “Δελφικό Τοπίο” , 
καταστρέφοντάς το ανεπανόρθωτα ως παγκοσμίως  «μοναδικό» Τοπίο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,  μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη κοινό ψυχρό και νεκρό βιομηχανικό τοπίο. 

Έργο  του σύγχρονου Γερμανικού πολιτισμού   της ENERCON , της Κας  Μέρκελ , του Κου Σόιμπλε και του διαδόχου του, και των πρόσφατων  Γερμανικών κυβερνήσεων, σε πλήρη σύμπνοια  με τον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό  που εκφράζει ο όμιλος Μυτιληναίου, ο Κος Μητσοτάκης με τον Κο Χατζηδάκη, , ο Κος Τσίπρας με τον Κο Σταθάκη και τον Κο Φάμελο,  ο Κος Παπανδρέου με την Κα Γεννηματά και τον Κο Μανιάτη και όλες οι τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις.

Εδώ και καιρό ψάχνω να βρω επίσημες πληροφορίες, με αριθμούς και στατιστικές, με μετρήσεις και αποτελέσματα από την πολύχρονη χρήση τους σε άλλες χώρες  που να αποδεικνύουν ότι τα αιολικά σώζουν το περιβάλλον και ωφελούν οικονομικά τους πολίτες κάθε περιοχής.  

Δεν μπορώ να βρω καμία σοβαρή τέτοια πληροφορία και ότι  επίσημο ή επώνυμο και υπεύθυνο βρίσκω, λέει ακριβώς το αντίθετο. 

Δεν διευρύνω την συζήτηση επειδή είναι αρκετοί οι “ειδήμονες” συμπολίτες μου που διαφωνούν ριζικά με την παγκόσμια άποψη της επιστημονικής κοινότητας και έχουν “ισχυρά επιχειρήματα” , χωρίς να ξέρουν βέβαια από ποια δεδομένα προέκυψε αυτή η θέση τους και χωρίς να μπορούν να θυμηθούν από ποιες πηγές ενημερώθηκαν για να την τεκμηριώσουν.

Πως θα μπορούσε κανείς να δώσει εξήγηση για την στάση των νεότερων ηλικιακά συμπολιτών μας  , απέναντι στα ζωτικά προβλήματα του τόπου ;
Των νέων ανθρώπων που ενδεχομένως ή ανυπαρξία εμπειρίας και η αλαζονεία του “κακομαθημένου” της εποχής της τεχνητής ευημερίας οδηγεί στην άρνηση :  «και πού θες να ξέρω εγώ;» 
Αυτοί οι νέοι , που παρότι θα μπορούσαν ν΄ “αρπάξουν την ζωή από τα κέρατα” και να την οδηγήσουν εκεί που οι ίδιοι θέλουν, μελετώντας και αξιολογώντας υπεύθυνα την ζωή , εκφράζοντας το «νέο και πολλά υποσχόμενο» πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο, προτιμούν την υπεκφυγή. Δυστυχώς όμως το δικό τους μέλλον θα λουστούν.

Εμείς οι μεγαλύτεροι όμως γιατί δεχόμαστε τόσο αδιαμαρτύρητα την μετατροπή του παγκοσμίως αναγνωρισμένου μοναδικού Δελφικού Τοπίου, που τόσα μπορεί να μας προσφέρει,  σε ένα μουντό βιομηχανικό τοπίο που έχει να προσφέρει μόνο στους «βιομήχανους» που το φτιάχνουν;
Δεν έχουμε βιώσει την οικονομία των Δελφών την δεκαετία του 70;
Δεν έχουμε αισθανθεί ποτέ υπερήφανοι λέγοντας σε κάποιο ξένο ότι ζούμε στην περιοχή των Δελφών, όταν αυτός χαμογελούσε με ενθουσιασμό προκειμένου να διεκδικήσει το επίπεδο του μορφωμένου και πολιτισμένου γνέφοντας καταφατικά πως « φυσικά και γνωρίζει τους Δελφούς»;

Λένε πως , οι καλύτεροι της περιοχής έχουν μεταναστεύσει και ο πληθυσμός σταδιακά γερνάει, αυτό όμως δεν μπορεί να μας αποτρέψει από την φυσική αναζήτηση για άυλες αξίες που εξυψώνουν το ανθρώπινο είδος σε κάτι περισσότερο από τα κοινά ζώα. 
Μα, … ,  και αυτά τα κοινά ζώα,  το ατομικό τους συμφέρον  το ξέρουν πολύ καλά! Εμείς;

Το εντελώς προσωπικό και αποκλειστικά ατομικό μας συμφέρον, ακόμα και εις βάρος του γείτονα  του αδερφού μας και των παιδιών μας, δεν το αντιλαμβανόμαστε; 

Γιατί δεχόμαστε  την υποβάθμιση του τόπου μας  στο περιβάλλον που ζούμε καθημερινά;
Γιατί δεχόμαστε   την υποβάθμιση του τόπου μέσα στον οποίο έχουμε την κατοικία μας,   την όποια ιδιοκτησία, την όποια επιχείρηση,  χάνοντας  «ζεστό χρήμα», χάνοντας τον κόπο όλης μας της  ζωής σε πολλές περιπτώσεις;   
Δεν αντιλαμβανόμαστε την διαφορά της οικονομικής αξίας μιας ιδιοκτησίας ή μιας επιχείρησης  που λειτουργεί σε ένα παγκοσμίως μοναδικό Τοπίο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, σε ένα τόπο τουρισμού υψηλών προδιαγραφών, σε σχέση με  το να βρίσκεται  σε μία ακόμη φτωχή, ερημωμένη από ζωή και ανάπτυξη, μία ακόμη κατατονική ανώνυμη βιομηχανική περιοχή;
Δεν αντιλαμβανόμαστε τις “Καρούτες” όπου οι αξίες των σπιτιών και χωραφιών απαξιώθηκαν πλήρως;
Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τίποτε από τις μηδενικές αγοραπωλησίες στα δεκάδες έρημα χωριά των μεταλλευτικών πληγών μας;
Δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από την ραγδαία πτώση των αξιών των ακινήτων στις ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται στην Ιτέα , στην Άμφισσα, στους Δελφούς, στην Δεσφίνα και στις άλλες πληθυσμιακά μεγαλύτερες περιοχές μας;
Υπάρχουν άραγε άνθρωποι που θεωρούν βολική την παρακμή που τους επιτρέπει να αγοράζουν παραλιακά  ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές λόγω μηδενικής ζήτησης ή έκτακτης ανάγκης του ιδιοκτήτη; 
Δεν τους προβληματίζει γιατί εδώ οι συναλλαγές σε γη και ακίνητα γίνονται σε εξευτελιστικές τιμές ενώ στην υπόλοιπη παραλιακή χώρα οι αξίες ανεβαίνουν ραγδαία χρόνο με το χρόνο; 
Πόσο θα αξίζει τελικά το ακίνητό τους όταν η παραλία των Δελφών γίνει “Λάρυμνα”;  Αυτό δηλαδή που έχει ήδη δρομολογηθεί σύμφωνα με την απόφαση και τους υπογεγραμμένους νόμους των τελευταίων κυβερνήσεων. Δίπλα είναι η Λάρυμνα. Έχουμε άποψη, χωρίς όμως γνώσεις,  γιατί αρνούμαστε να πάμε μία βόλτα ως εκεί; 
Υπάρχουν άραγε επαγγελματίες που χαίρονται επειδή έβαλε λουκέτο ο ανταγωνιστής τους σε κάποια από τις αγορές των Δελφών χωρίς να προβληματίζονται  για τους λόγους; Είναι σίγουροι ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι είναι υπεράνω ανταγωνισμού; Βλέπουμε ότι τα καταστήματα κλείνουν γιατί  πεθαίνει η αγορά, οπότε έρχεται και η σειρά του καλύτερου, και ας παραμείνει ο έσχατος..

Χθες (6/12/2019) πήρε αναβολή (δεύτερη) η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον Χωροταξικό νόμο του Δεκεμβρίου του 2018 που χαρακτηρίζει το Δελφικό Τοπίο περιοχή προτεραιότητας αιολικών πάρκων σε όλες τις κορυφές των βουνών μας, εξόρυξη  βωξίτη σε όλες τις πλαγιές και ιχθυοκαλλιεργειών σε κάθε όρμο μέχρι την παραλία  , ξεκινώντας από αυτούς στην είσοδο του πάλαι ποτέ ένδοξου Γαλαξιδιού. 
Έχουν προηγηθεί εννέα (9) αναβολές στο ΣτΕ στην προσφυγή κατά της σκανδαλώδους  ανανέωσης της άδειας του 2013 να συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν όπως είναι σήμερα  οι παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου δυτικά της Ιτέας.  Ναι , αυτή η εμβληματική χωροταξική υπόθεση και το πολύπλευρο νεοελληνικό σκάνδαλο  που έσυρε ύπουλα και συστηματικά τον χωροταξικό σχεδιασμό στην κατάντια του Δεκεμβρίου του 2018.  

Οι μοναχικές για την οικονομία των Δελφών γιορτές του 2019 προς το 2020 έρχονται και πρέπει κάτι να στολίσουμε και εμείς ως τόπος.  
Είτε αρέσει είτε όχι σε  ημιμαθείς ψυχωτικούς τοπικιστές των διάφορων χωριών των Δελφών (που κάποιοι αρέσκονται  να ονομάζουν πόλεις),  η «βιτρίνα» των Δελφών για τον υπόλοιπο κόσμο και την παγκόσμια οικονομία, είναι το λιμάνι τους. Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό εγείρει ψυχωτικά σύνδρομα σε πολλούς, απλά υπενθυμίζω ότι αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό προς συζήτηση. Αποτελεί πραγματικότητα που ισχύει σε όλο τον κόσμο.   
Ένα λιμάνι μπορεί να ευημερεί την ίδια στιγμή που μια περιοχή της ενδοχώρας μπορεί να παρακμάζει. Το αντίθετο δεν συμβαίνει ποτέ και πουθενά.

Τι να στολίσουμε λοιπόν στο λιμάνι μας , που να μας εκφράζει; Δέντρο πάλι; Ή ίσως καράβι που στόλιζαν παλιότερα οι Έλληνες προβάλλοντας έτσι τον χαρακτήρα του δικού τους πολιτισμού;

Η πρότασή μου είναι σοβαρή που χρειάζεται και την στήριξη όλων των συνυπεύθυνων για την σημερινή κατάσταση του τόπου μας αλλά και του μέλλοντος στο οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε. 
Από τον τελευταίο τοπικό σύμβουλο του μικρότερου χωριού , τους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο, τους  περιφερειακούς συμβούλους και τον αντιπεριφερειάρχη και φυσικά τον βουλευτή μας,  τους οποίους εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε πιστά.
Όλοι αυτοί , θα πρέπει να πιέσουν ώστε  από τις παραμονές των Χριστουγέννων έως και μετά την πρωτοχρονιά  στο λιμάνι των Δελφών να βρίσκεται το μεγαλύτερο πλοίο με ανεμογεννήτριες και να ξεφορτώνει όλη μέρα , κάθε μέρα και νύχτα. 
Εξασφαλισμένη ζωή , κίνηση και φασαρία εκεί που σήμερα υπάρχει νέκρα και σιωπή και τις ημέρες το γιορτών θα συμβαίνει το ίδιο , όπως και πέρυσι. 

Μη ξεχνάμε πως  για σειρά ετών είχαμε τέτοιο προηγούμενο , δηλαδή , κάθε γιορτή και σχόλη , κάθε Σαββατοκύριακο και κάθε τριήμερο να παρουσιάζεται ένα καράβι με βωξίτη να κοσμεί το λιμάνι…
Διεκδικούν ύπουλα επί χρόνια να αποδώσουν βιομηχανικό χαρακτήρα στο λιμάνι μας και ας μην υπάρχει ελπίδα για βιομηχανική ανάπτυξη που θα μπορούσε να μας ζήσει. Το έχουν χαρακτηρίσει ψευδόμενοι και επίσημα "χύμα φορτίου".

Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ. 
Να το έχουν επιτέλους όπως το θέλουν. Να αμειφθούν επιτέλους και όσοι διαπλεκόμενοι τοπικοί άρχοντες αγωνίζονται για αυτό  τόσα χρόνια ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΟΡΟ!

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΑΓΩΓΗΜΕΝΟ.ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ.  ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ. 

Ας στολίσουμε φέτος αυτό που μας εκφράζει περισσότερο..

Εάν η ENERCON δεν έχει χρήματα για έξτρα στολισμό, να χρησιμοποιηθούν τα λαμπιόνια που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για το δέντρο της Ιτέας και να φέρουν και οι Δελφοί, το Γαλαξίδι, η Άμφισσα και η Δεσφίνα ότι υπόλοιπο έχουν από τον στολισμό παλαιότερων χρόνων. Να το κάνουμε λαμπρό και υπέρλαμπρο. Αν είναι μεγάλο το καράβι και δεν φτάνουν τα στολίδια και τα λαμπιόνια ,  να γίνει έρανος. Να τον διοργανώσει ο σύλλογος  "ΚΑΡΤΕΡΙΑ" για να μην τους κρατάνε κακία που τους πολεμούν τόσα χρόνια. 

Όποιοι ξένοι τύχει και περάσουν από την περιοχή (ατυχήματα λόγω Δελφών πάντα έχουμε..) να δουν και να διαλαλήσουν ποιοι είμαστε. Να φαίνεται και από τους Δελφούς και από το Γαλαξίδι.  Να μας  εκφράζει απόλυτα και αλληλέγγυα. Όσους κατοικούμε εδώ στους Δελφούς. Τους ηγέτες μας. Την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Δύση, του κεφαλαιοκράτες, την άρχουσα  συντηρητική τάξη, τους προοδευτικούς της αριστεράς, όλους μας.  
Το πολιτισμικό μας επίπεδο. Την αντίληψή μας περί συμφέροντος. Το ευρύτερο μορφωτικό και πνευματικό μας επίπεδο. 
Να μπορούμε να καμαρώνουμε επιτέλους και εμείς για τους Δελφούς της δικιάς μας εποχής.  Για τα δικά μας έργα…

Χρόνια Πολλά , καλά Χριστούγεννα και με υγεία το 2020


(G.O)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει το παλικάρι : ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ - ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ- ΓΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟ .

Ανώνυμος είπε...

να βάλουν λαμπάκια και οι μαγαζάτορες στα τραπεζοκαθίσματα που έχουν στοιβαγμένα και τυλιγμένα με νάυλον ή τα τραπέζια που έχουν βάλει το ένα πάνω στο άλλο στον αποθήκη τους που δεν είναι άλλη από το χώρο της παραλίας μας (άλλωστε γι΄αυτό δε τους χορηγήθηκε). Θα είναι μια εικαστική παρέμβαση διαφορετική που μπορεί να προσελκύσει πλήθος τουριστών από παντού και μάλιστα θα την έχουν επιμεληθεί οι πλέον ειδικοί στον τουρισμό.

Ανώνυμος είπε...

ακομα με την ιτια ασχολειστε? μολις πιουν ενα καφε οι ιτιωτες στις 10 το βραδυ στο παγωτατζιδικο τα ξεχνουν ολα. ουτε τεχνικο προγραμμα δεν εχουν.
και περα απο την πλακα οι ζωη και αναπτυξη του δημου Δελφων δεν βρισκεται στα Νοτια (χαβουζα). η αναπτυξη ειναι οι ορεινοι ογκοι.καλη χωνεψη.

Ανώνυμος είπε...

Τι να σχολιάσουμε; Την ντροπή μας;

Ανώνυμος είπε...

Όσο συνδέεται το "ευ ζειν" με την οικονομική ανάπτυξη(με όποιο τρόπο αυτή επιτυγχάνεται)τόσο η μιζέρια θα κυριαρχεί στις ζωές των ανθρώπων.