Μαζί με τη μη εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτό το σύνολο του σχεδίου του προϋπολογισμού, άρα και τις ελαφρύνσεις.
Την μη περικοπή των συντάξεων για το 2019 οριστικοποίησε την Πέμπτη η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( ΕWG ) αφήνοντας και περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των ελαφρύνσεων που έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα .
Πηγές του υπουργείου οικονομικών μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Euroworking group τόνιζαν ότι αφού εξετάστηκε η εισήγηση της Ελλάδας και η θετική αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτό χωρίς ενστάσεις το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ενέκριναν και την μη περικοπή των συντάξεων αλλά και το πλαίσιο των ελαφρύνσεων που πρότεινε η Ελλάδα.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών οριστικοποιήθηκε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι απαραίτητο ούτε δημοσιονομικά καθώς η Ελλάδα μπορεί χωρίς να το εφαρμόσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ούτε και διαρθρωτικό καθώς η δαπάνη για το ασφαλιστικό θα συνεχίσει να μειώνεται και τα επόμενα χρόνια.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη και η συζήτηση που ακολούθησε για το ελληνικό θέμα επικεντρώθηκε κυρίως στο πακέτο των ελαφρύνσεων καθώς φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο να «ενισχυθούν» όσα έχουν σαφές «αναπτυξιακό αποτύπωμα» με αποτέλεσμα το κόστος να μπορεί να αυξηθεί για το 2019 από τα 763 εκ ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός στα 900 εκ ευρώ .
Οι Ευρωπαίοι έχουν δεχθεί ως μέτρα που βοηθούν εκτός από το εισόδημα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια την ιδιωτική κατανάλωση και το ΑΕΠ και το νέο οικογενειακό αλλά και το νέα στεγαστικό επίδομα που θα βοηθάει νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες ενοικίου ή του στεγαστικού δανείου.
Έχουν εγκρίνει επίσης δίχως δεύτερη σκέψη και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελευθέρους επαγγελματίες νέους επιστήμονες και αγρότες που κατατέθηκε την Τρίτη την Βουλή ήταν από το πρώτα μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ αφού εκτός από ελάφρυνση για όσους πληρώνουν σήμερα υψηλές εισφορές θα βοηθήσει και στην απασχόληση και τελικά και την ανάπτυξη.
Το ίδιο και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μη διανεμόμενα κέρδη από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας και για τα διανεμόμενα κέρδη ( δηλ. τα μερίσματα ) από το 15% στο 10%. Ειδικά για τις επιχειρήσεις υπάρχει πρόταση για ταχύτερη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις για τρία ή δύο χρόνια .
Σε ότι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% σε δύο χρονιές οι Ευρωπαίοι είναι μεν θετικοί αλλά ζητούν να ελαφρυνθούν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα ώστε με το περιθώριο που θα απομείνει να ενισχυθούν περισσότερο οι δικαιούχοι του νέου στεγαστικού επιδόματος.
Με το τελικό σενάριο ο προϋπολογισμός
Πλέον χωρίς τις συντάξεις και με το πακέτο των ελαφρύνσεων η έγκριση των αλλαγών στον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι μια τυπική διαδικασία για το συμβούλιο υπουργών οικονομικών. Τούτο με δεδομένο ότι θα έχουν στα χέρια τους τη θετική γνωμοδότηση και της Επιτροπής αλλά και του Euro working group δηλαδή των άμεσων συνεργατών των υπουργών οικονομικών .
Τέλος, αυτονόητο είναι ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή θα ακολουθεί τις αλλαγές που θα έχουν εγκριθεί και από τους δανειστές και από την ΕΕ και θα περιλαμβάνει τη διατήρηση των "παλιών" συντάξεων ως έχουν και καθαρές νέες παροχές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου