Υποχρεωτική η εγκατάσταση POS από τους δικηγόρους έκρινε το ΣτΕ.
Το Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως η πληρωμή των δικηγόρων μέσω τερματικών αποδοχής καρτών (POS) είναι και νόμιμη και συνταγματική.
Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο, απέρριψε ομόφωνα ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, που ζητούσαν να ακυρωθεί τόσο το άρθρο 65 του νόμου 4446/2016, όσο και οι υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν την πληρωμή των δικηγόρων μέσω POS.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ως αβάσιμους λόγω της καθιέρωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το εύρος της οικονομίας, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, σημειώνοντας ότι το μέτρο αφορά στο σύνολο των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και των αγροτών, όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με εντολείς-καταναλωτές νομικών υπηρεσιών.
Να σημειωθεί πως οι δικηγόροι επικαλούνταν έως σήμερα την γνωμοδότηση 3/2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που υποστήριζε πως η εγκατάσταση και τοποθέτηση POS έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους δικηγόρους.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία POS στα δικηγορικά γραφεία έχει επανειλημμένα υποστηρίζε το τελευταίο έτος πως το πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 65 ν. 4446/2016 δεν καταλαμβάνει τους δικηγόρους, οι εντολείς των οποίων δεν είναι καταναλωτές και ως εκ τούτου η σχετική κοινή υπουργική απόφαση 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων υποστήριζε πως η η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της κοινής υπουργικής απόφασης 45231/2017 από την διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, είναι παράνομη λόγω παραβίασης της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ παραβιάζεται και το δικαίωμα έννομης προστασίας λόγω αύξησης του κόστους πρόσβασης στην Δικαιοσύνη.
Το ΣτΕ απέρριψε όλες τις παραπάνω αιτιάσεις και επέβαλε ως υποχρεωτική την πληρωμή τον δικηγόρων με POS.
www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου