Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Σύντομα στα χέρια του δήμου Δελφών αρμοδιότητες για το ΒΙΟΠΑ Άμφισσας


Τα δύο συνεχόμενα ρεπορτάζ της Εν Δεφοίς για την κατάσταση που επικρατεί στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, φέρνουν καθώς φαίνεται εξελίξεις. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μας πολύ σύντομα η διαχείριση παραμέτρων του πάρκου θα περάσει στα χέρια του δήμου, δίνοντας λύση σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Η Εν Δελφοίς πριν από δύο εβδομάδες ανέδειξε το ζήτημα των κοινοχρήστων του πάρκου, έχοντας ως επίκεντρο τα όσα ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός υποστηρίζει, απέναντι φυσικά στις αξιώσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ. Φιλοξενώντας και την άποψη της εταιρείας, οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Πάρκο, εστιάζοντας βέβαια στο θέμα που καίει την ΕΑΣ, και όχι μόνο, και σχετίζεται με την καταβολή των κοινοχρήστων, χωρίς όμως όπως μας μετέφερε ο πρόεδρός της να υπάρχει ανταπόδοση στα χρήματα που ζητούνται. Ο αγώνας του ΕΑΣ για τη δικαίωση, όπως καταγράψαμε, περνά και μέσα από τις δικαστικές αίθουσες, εκεί όπου προσέφυγε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ προ λίγων χρόνων για να εισπράξει ορισμένα από τα ποσά που έχει καταλογίσει στο Συνεταιρισμό. Σήμερα που μιλάμε το… σκορ είναι 1-1, με την εταιρεία να έχει το πάνω χέρι, αφού κέρδισε την υπόθεση το 2ο βαθμό, και τους ανθρώπους της πρώην Ένωσης όμως να προσφεύγουν όπως μας έχουν πει στον Άρειο Πάγο για να δικαιωθούν. Τα παράπονά τους, βέβαια, δεν είναι μόνο δικά τους, αφού κατά το παρελθόν έχουν αποκτήσει και πιο συλλογική μορφή, μιας και στο σύνολό τους οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από το 2014 ακόμα τη συνδρομή του Επιμελητηρίου για την επίλυση σοβαρών θεμάτων, για τα οποία από τη μία αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, ενώ από την άλλη τους ζητείται κιόλας να πληρώνουν, μη βλέποντας, όπως μας λένε, το γιατί.
Στο τεύχος της προηγούμενης εβδομάδας, συνεχίσαμε να έχουμε το ΒΙΟΠΑ στο επίκεντρο φιλοξενώντας τις απόψεις των τριών τελευταίων προέδρων του Επιμελητηρίου Φωκίδας, δύο εκ των οποίων μάλιστα έχουν επενδύσει εντός του ΒΙΟΠΑ. Το θέμα μας ήταν εάν ο χώρος αυτός συνεχίζει να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή, ή εάν πλέον έχει περάσει στην απαξίωση, αποτελώντας μία χαμένη ευκαιρία για τη Φωκίδα. Προφανώς ο ΒΙΟΠΑ ήταν, αλλά και σήμερα συνεχίζει να είναι ένα εργαλείο, αρκεί να ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις. Η δικαιολογία της κρίσης, για την μη ανάπτυξή του, είναι αληθής έως ένα σημείο, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάτω από αυτή να μπουν όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, και τα οποία κατά την άποψη των ανθρώπων που τον ζουν καθημερινά τον κρατάνε… πίσω, στο να κάνει το βήμα παραπάνω.
Σειρά συναντήσεων του δήμου
Στη διάρκεια των ημερών που μας πέρασαν, όμως, και κυρίως σχετικά με το πρώτο θέμα που αναδείξαμε, σύμφωνα με πληροφορίες μας φαίνεται πώς είχαμε εξελίξεις. Ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος είχε σειρά συναντήσεων για το θέμα της διαχείρισης του Πάρκου, τόσο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις όσο και με τους ανθρώπους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ. Στην πρώτη για μία ακόμα φορά έγινε δέκτης των παραπόνων των επιχειρηματιών, για την κατάσταση που επικρατεί στο ΒΙΟΠΑ, ενώ στη δεύτερη ζήτησε επιτακτικά να επισπεύσουν οι διαδικασίες ώστε ο δήμος να μπορέσει τελικά να αναλάβει μέρος από τα όσα συμβαίνουν στο πάρκο, δίνοντας λύση σε συγκεκριμένα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στη συνάντησή του με τους ανθρώπους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ συμφωνήθηκε ώστε στα μέσα Νοεμβρίου να παραλάβει την επίσημη πρόταση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία ο δήμος θα αναλάβει ένα κομμάτι της διαχείρισης του χώρου. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μία εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση, αφού το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί για περισσότερο από ένα χρόνο, με τη σύμφωνη γνώμη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Κι αυτό γιατί κατά την άποψή του ο δήμος αποτελεί έναν φορέα που άμεσα μπορούν να «ακουμπήσουν» μεταφέροντας τα προβλήματά τους, αφού και τα δικά του «μάτια» μοιραία είναι στραμμένα προς το χώρο.
Τι θα αναλάβει ο δήμος
Οι δύο πλευρές, δήμος και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, είναι σε πολύ καλό επίπεδο διαλόγου αυτή τη στιγμή, κι αν όλα κυλήσουν ομαλά και οι συζητήσεις προχωρήσουν στη βάση των όσων έχουν λεχθεί έως σήμερα, τότε σύντομα ο χώρος αναμένεται να αποτελέσει και χώρο ευθύνης του δήμου, δίνοντας λύση σε μία σειρά από ζητήματα. Καταρχάς τα κοινόχρηστα των επιχειρήσεων προς της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ θα μειωθούν, καθώς κάποιοι από τους σημερινούς κωδικούς τους θα περάσουν στο δήμο, ο οποίος ούτως ή άλλως εισπράττει τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο δήμος αναμένεται να συνεχίσει να έχει την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ θα περάσει στη δική του δικαιοδοσία και η συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού. Εδώ, βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν πει οι δύο πλευρές, πριν τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων θα πρέπει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ να έχει τοποθετήσει φωτισμό σε σημεία του πάρκου όπου υπάρχουν επιχειρήσεις, και που σήμερα υπάρχει τις βραδινές ώρες κυριολεκτικά σκοτάδι. Τέλος ο δήμος αναμένεται να πάρει και τον τομέα του καθαρισμού – κοπής χόρτων στους κοινόχρηστους χώρους του ΒΙΟΠΑ, αλλάζοντας τη σημερινή κατάσταση όπου κατά μέρους είναι απογοητευτική.
Τα παραπάνω, σε συνέχεια και των δημοσιευμάτων της Εν Δελφοίς, θεωρούνται σίγουρα θετικές εξελίξεις, με την ελπίδα όλων βέβαια να τελεσφορήσουν θετικά. Προφανώς τα προβλήματα του ΒΙΟΠΑ δεν τελειώνουν εδώ, όμως το γεγονός πως ορισμένα εξ αυτών φαίνεται να αποκτούν σειρά ώστε να επιλυθούν αποτελεί ευχάριστη είδηση, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο φυσικά και για την εικόνα του ίδιου του πάρκου, το οποίο σιγά σιγά θα πρέπει και πάλι να αποκτά τον πραγματικό του ρόλο, αποτελώντας πόλο έλξης για ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν, αφού όμως και οι ίδιοι διαπιστώσουν ότι και οι συνθήκες του χώρου, πέραν όλων των υπολοίπων, το ευνοούν.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

Δεν υπάρχουν σχόλια: