Ο Αντόνι Γκαουντί ήταν σημαντικός Καταλανός αρχιτέκτονας πρωτοπόρος του Ισπανικού μοντερνισμού, με τα έργα του άλλαξε εντελώς την φυσιογνωμία της Βαρκελώνης.
Γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1852, σε ένα χωριό έξω από την Ταραγόνα της Καταλονίας στην Ισπανία, ο Άντονι ήταν ο μικρότερος από τα 5 παιδιά εκ των οποίων 2 πεθάνανε προτού ενηλικιωθούν. Κι εκείνος είχε προβλήματα υγείας όπως ρευματισμών και αρθρίτιδας που τον έσπρωχναν να είναι αποτραβηγμένος και μοναχικός στην παιδική του ηλικία.
Υιοθέτησε από νεαρή ηλικία την χορτοφαγία και λόγω και της θρησκευτικής του πίστης έκανε εξαντλητικές δίαιτες με συνέπεια να κινδυνέψει να πεθάνει από αδυναμία. Στο σχολείο εμφάνισε ένα εκπληκτικό ταλέντο στο σχέδιο ενώ επίσης ήταν πολύ καλός στη Γεωμετρία, στη Μουσική και στα Αρχαία Ελληνικά. Το 1869 ξεκίνησε σπουδές αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του εργαζόταν ως βοηθός σε αρχιτεκτονικά γραφεία.
Πήρε το πτυχίο του το 1878 καθώς υπήρξαν ενδιάμεσες διακοπές καθώς για ένα διάστημα υπηρέτησε και την θητεία του στον στρατό από όπου απολύθηκε για λόγους υγείας. Την ίδια χρονιά πήρε μέρος στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με ένα έργο το οποίο εντυπωσίασε τον πάμπλουτο βιομήχανο Güell ο οποίος του ανέθεσε πλήθος έργων μεταξύ των οποίων την οικεία Güell και το πάρκο Güell.
Με αυτά τα έργα ο Γκαουντί έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο. Το 1883 ξεκίνησε το μνημειώδες έργο του, τον καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης, στον οποίο εργαζόταν, παράλληλα με όλα τα άλλα έργα του, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Το 1885 εγκατέλειψε για ένα διάστημα την Βαρκελώνη για να αποφύγει την επιδημία χολέρας που είχε την πόλη, επέστρεψε για τη διεθνή έκθεση του 1888 στην οποία είχε μεγάλη επιτυχία και γέμισε με παραγγελίες τις οποίες δεν προλάβαινε να φέρει εις πέρας.
Τα κτήρια που δημιούργησε μοιάζουν με σουρεαλιστικό όνειρο, γεμάτα χρώματα και καμπύλες, να ρέουν απόκοσμα, ένας αιθέριος συγκερασμός αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Ο Γκαουντί χρησιμοποιούσε διάφορες πρωτοποριακές μεθόδους και εμπνεύσεις, για ένα διάστημα χρησιμοποιούσε τον κήπο του ψυχιατρείου ως υπαίθριο εργαστήριο όπου δοκίμαζε τα πρωτοποριακά του σχέδια έχοντας για βοηθούς και συνεργάτες τους τροφίμους του ιδρύματος.
Ο Γκαουντί δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε έκανε σχέσεις, είχε αφιερωθεί στην δουλειά του και στην καθολική του πίστη, ήταν ακοινώνητος και απόμακρος, συχνά αλαζονικός και δύσκολος. Το 1906 εγκαταστάθηκε σε ένα σπίτι μέσα στο Πάρκο Güell -σήμερα έχει γίνει μουσείο- μαζί με τον πατέρα του και την ανιψιά του, καθώς η μητέρα του είχε ήθη πεθάνει.
Σε αυτό το σπίτι έζησε ως το 1925, οπότε και μετακόμισε στο εργαστήριο του στη Sagrada Família και αφιερώθηκε στις εργασίες του ναού.
Ζούσε μόνο για την δουλειά και δεν έβγαινε παρά μόνο κάθε πρωί όταν πήγαινε σε μια κοντινή εκκλησία για να προσευχηθεί.
Στις 7 Ιουνίου 1926 καθώς περπατούσε αφηρημένος προς την εκκλησία χτυπήθηκε από ένα τραμ και καθώς ήταν τελείως ατημέλητος και ντυμένος με κουρέλια τον πήραν για ζητιάνο και δεν του δώσανε σημασία, όταν τελικά μεταφέρθηκε στον νοσοκομείο ύστερα από ώρες, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, πέθανε 3 μέρες αργότερα.
έργα του Gaunti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου