Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΣΤΑΣΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ - Ο «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» ΤΗΣ Ε.Υ.Δ.Α.Π.; ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ «ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ»!!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΥΑ


Την ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Δελφών (Δ.Ε.Υ.Α.Δ.Δ) αποφάσισε «για το καλό μας» η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Δελφών, με την αριθμ. 277/14-07-2017 απόφαση του.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης η προτεινόμενη Δ.Ε.Υ.Α. του Δήμου Δελφών αποδεικνύεται ότι είναι βιώσιμη και η σύστασή της θεωρείται σκόπιμη και επιβεβλημένη».

Με την  σύσταση της ΔΕΥΑΔΔ , προβλέπονται τα εξής:

  1. Μεσοσταθμικό τιμολόγιο ύδατος, που ανέρχεται σε 0,55 € /m3 κατανάλωσης νερού.
  2. Ειδικό τέλος κατανάλωσης, (δια την μελέτην και κατασκευήν έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως) που ανέρχεται σε 80% επί της αξίας της κατανάλωσης ύδατος.
      (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: πρόκειται για νέο «χαράτσι» που επιβάλουν μόνο οι ΔΕΥΑ).
  1. Ειδικό τέλος (3%) όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 43 του Ν. 2065/92 (άρθρο 10 παραγρ. 1 εδαφ. β’ και 12 Ν. 1069/80).
  2. Τέλος αποχέτευσης – όμβριων, που θα ανέρχεται σε 75% επί της αξίας της κατανάλωσης ύδατος.
  3. Τέλος όμβριων υδάτων σε ποσοστό 20% επί της αξίας της κατανάλωσης του ύδατος. Επιβάλλετε όπου δεν υπάρχει δίκτυο ακαθάρτων, παρά μόνο δίκτυο όμβριων.
      (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Νέο «χαράτσι» για όλα τα Χωριά που στερούνται αποχέτευσης και    έχουν μόνο δίκτυα ομβρίων).
  1. Το πάγιο τέλος ανά περίοδο ανέρχεται σε 8,00 € / περίοδο με δεδομένο ότι η έκδοση λογαριασμών θα γίνεται ανά 2μηνο με εκκαθάριση στο 4μηνο.
  2. Το τέλος αντικατάστασης υδρομέτρου / μήνα ανέρχεται σε 1,00 € / έκδοση λογαριασμού
      (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 2,00 € / 2μηνο ή 12,00 €/ έτος αντί των 5,00€ / έτος που είναι σήμερα).
  1. Εκτός των ανωτέρω, θα πρέπει να ληφθούν  υπόψη:
      α) το υποχρεωτικό εκ του νόμου Περιβαλλοντικό τέλος, στην ύδρευση,     αποχέτευση (και άρδευση), καθώς   και
      β) Η εγγύηση χρήσης υδρομετρητή, οι δαπάνες μετατόπισης αγωγών ύδρευσης - αποχέτευσης, τέλος σύνδεσης μετά των δικτύων  ύδρευσης - αποχέτευσης, κ.λπ.

Αν λάβουμε υπόψη αφενός μεν, ότι η ΔΕΥΑ του Δήμου Δελφών δεν θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ούτε τις αυξήσεις της ΕΥΔΑΠ, ούτε τους ανεξόφλητους λογαριασμούς καταναλωτών που θα αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής κατάστασης, χωρίς να έχει τις απαραίτητες υποδομές για να ανταπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του τεράστιου δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης και, κυρίως, θα βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο επιβολής εκβιασμών από την ΕΥΔΑΠ, αφετέρου δε, ότι α) ο Δήμος Δελφών μετά την εξόφληση των οφειλών του προς την ΕΥΔΑΠ από το Κράτος, συνεχίζει να μην εξοφλεί τις μετέπειτα οφειλές του για το νερό που λαμβάνει από την σήραγγα του Μόρνου, β) οι διαρροές των δικτύων ύδρευσης που δεν επισκευάζονται, αλλά τα κυβικά νερού που χάνονται καταγράφονται στα υδρόμετρα της ΕΥΔΑΠ και χρεώνουν τον Δήμο, καθώς και γ) η έλλειψη νερού για την άρδευση του ελαιώνα της Άμφισσας, όλα αυτά, θα λειτουργήσουν ως «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» για την παραχώρηση του πολύτιμου αυτού αγαθού που λέγεται νερό (ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση) σε ιδιωτικά χέρια, στην ΕΥΔΑΠ, της οποίας το 61,33% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Και όλα αυτά  γίνονται, φυσικά, για το καλό μας !!!

Πηγή: εφημερίδα «Ο ΑΓΩΝ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ» Αρ. φύλλου 951 1 Σεπτ. 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια: