Οι πρώτες μέρες των Συνεδρίων των κομμάτων, δεν συνηθίζεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ή ουσιώδεις για την έκβαση του ίδιου του Συνεδρίου.
Οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των υπόλοιπων παρατάξεων, μια γενική ομιλία του επικεφαλής και η πρώτη συνεδριακή ημέρα, συνήθως αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να χαιρετιστούν «σύντροφοι» που έχουν καιρό να τα πουν.
Όχι όμως και στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πρόκειται άλλωστε για ένα συνέδριο, στο οποίο κατά τη διάρκεια της πρώτης του ημέρας, ανέβηκαν στο βήμα του, δυο πρώην πρωθυπουργοί (Σημίτης, Παπανδρέου) και τρεις αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων (Γεννηματά, Μητσοτάκης, Θεοδωράκης).
Στην εισηγητική της ομιλία, η Φώφη Γεννηματά ανέπτυξε τον οδικό χάρτη προς τη δημιουργία ενιαίου φορέα μέχρι τον Δεκέμβριο, με εκλογή ηγεσίας από τη βάση, ως τον Οκτώβριο.
Τα πέντε βήματα που περιέγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν ως εξής:
Πρώτον: Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας καθώς και το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αποτελούν ισχυρή προγραμματική βάση και διαμορφώνουν ξεκάθαρη ταυτότητα και πολιτικό στίγμα.
Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Εκλογή τον Οκτώβριο 2017. Άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.
Τρίτον: Δημιουργία μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν.
Τέταρτον: Εκλογή συνέδρων με βάση το νέο μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.
Πέμπτον: Ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της. Καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο ο Δεκέμβριος του 2017.
Ο Γιώργος Παπανδρέου που πήρε τη σκυτάλη και ο οποίος αποθεώθηκε κατά την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου, έβαλε ακόμα πιο ξεκάθαρα την διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας μάλιστα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, να παίξει τον ρόλο της «Αριστεράς της εποχής μας», ενώ από την άλλη αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού».
Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν πιθανότατα ο λόγος που απουσίαζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναμένεται να
μιλήσει το Σάββατο στο Συνέδριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Σταύρου
Θεοδωράκη, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού, άφησε… ορθάνοιχτο το
ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφήνοντας πάντως
σαφέστατες «αιχμές» στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, για την «μεταγραφή βουλευτών»
όπως την χαρακτήρισε και αναφερόμενος προφανώς στην περίπτωση του πρώην
βουλευτή του Ποταμιού, Κώστα Μπαργιώτα που εντάχτηκε στη
Δημοκρατική Συμπαράταξη, παίρνοντας μαζί και την έδρα του. «οι μεταγραφές
βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου - μετά από παζάρια και
υποσχέσεις - δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική» είπε χαρακτηριστικά,
από το βήμα του Συνεδρίου.
Επέστρεψε ο Ραγκούσης
Λίγη ώρα μετά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ανταποκρίθηκε μέσω social media στο κάλεσμά της, δηλώνοντας πως θα είναι παρών στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου.
Η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, μαζί με τους οποίους είχε ιδρύσει την «Ώρα Αποφάσεων» τον έθεσαν γι αυτή του τη στάση «εκτός κίνησης».
Τα στελέχη της «Ώρας Αποφάσεων» είχαν κληθεί όχι ως κίνηση αλλά ως προσωπικότητες στο Συνέδριο, με συνέπεια να μην αποδεχτούν την πρόσκληση.
Οι παρουσίες
Στην έναρξη του συνεδρίου της ΔΗΣΥ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Επίσης, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου