Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Όχι σε νέα μέτρα επιμένει το Μαξίμου


Αποφασισμένοι είναι στην κυβέρνηση να μην δεχτούν νέα μέτρα για μετά το 2018, όπως και αν ονομαστούν αυτά. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι προκαλεί "άγχος" στην ελληνική πλευρά
Το πιο κρίσιμο Eurogroup των τελευταίων μηνών πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες με πολλά κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν πως αποτελεί σταθμό ακόμα και για την πορεία όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της κυβέρνησης.
Αυτό που επιθυμεί να κερδίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι μια συνολική συμφωνία για δυο βασικά ζητήματα:
AdTech Ad
  • Εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος
  • Καθορισμός του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως το μεγάλο «αγκάθι» είναι ο τρόπος επίτευξης των πλεονασμάτων του 3,5% με τον υπουργό των Οικονομικών να διατηρεί την πρόταση του (2,5% + 1%), που, όμως δεν έχει δεκτή από την άλλη πλευρά.
Προβληματισμός υπήρξε χθες στην Ήρωδου Αττικού και από την διαρροή που έγινε από τις Βρυξέλλες για τον «αντεστραμμένο κόφτη» με το Μαξίμου, όμως να συνεχίζει να αποκλείει κάθε περίπτωση νομοθέτησης νέων μέτρων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό θυμίζοντας πως «δεν είναι μια πρόταση που πέφτει τώρα στο τραπέζι. Είναι μια πρόταση την οποία η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει ήδη από τον προηγούμενο Μάιο».

Είναι μια πρόταση την οποία η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει ήδη από τον προηγούμενο Μάιο

Αυτό που προκαλεί «άγχος» στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου είναι το γεγονός πως οι εταίροι από τη στιγμή που έχουν ξεκαθαρίσει πως το ΔΝΤ θα είναι μέσα στο πρόγραμμα ουσιαστικά έχουν αποδεχθεί και τις απαιτήσεις του για επιπλέον μέτρα 4,2 δισ. ευρώ.
Η «χρυσή τομή» δεν φαντάζει να είναι τόσο εύκολη και το μπρα ντε φερ του Ευκλείδη Τσακαλώτο τόσο με τον Πωλ Τόμσεν όσο και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να είναι σκληρό.
Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να επιμείνει στην πάγια ελληνική θέση για απλή περιγραφή των μέτρων που θα περιλαμβάνει ο κόφτης για τον οποίο θα προτείνει επέκταση του για ένα χρόνο μετά το 2018.
Αντίπαλος της κυβέρνησης είναι, πλέον ο χρόνος και αυτό παραδέχονται πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου που θέτουν την 20η Φεβρουαρίου ως το ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία δεν θα επιτρέψουν τόσο εύκολα να παρθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Αυτό είναι το σημείο που πιστεύουν στην Ηρώδου Αττικού ότι ενδεχομένως κάμψει ορισμένες αντιδράσεις, καθώς πιστεύουν πως κανείς κορυφαίος αξιωματούχος δεν θέλει να προσθέσει και το ελληνικό πρόβλημα μέσα σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική  ευρωπαϊκή μάχη που ξεκινά και ουδείς δεν γνωρίζει πως θα καταλήξει.
Στα ανοιχτά ζητήματα που απομένουν να κλείσουν είναι και η σύναψη του staff level agreement για το τρέχον πρόγραμμα που θα σημάνει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν να μην ανησυχούν τονίζοντας πως οι διαφορές που υπάρχουν είναι «γεφυρώσιμες» και προέχουν να κλείσουν πρώτα τα πολιτικά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς σήμερα τις επαφές προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: